(TOTI LIST) Razkrivamo: Tudi Janša na Kučanovi rojstnodnevni zabavi v Murglah

Janez Z. Emljarič
18.01.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Sem že hotel poklicati policijo in zdravstveno inšpekcijo, ker sem mislil, da ima murgelska mularija spet kako zabavo. A vedel sem, da se bo zgodilo nekaj pomembnega, še posebej po tem, ko se je pred hišo ustavila črna limuzina z varnostniki in se je vanjo napotil še, ne boste verjeli, Janez Janša," nam je prejšnji teden hitel pripovedovati sosed Milana Kučana, 87-letnik, ki je želel ostati anonimen. In kaj skrivnostnega se je prejšnji četrtek, ko je Kučan praznoval ravno svoj 80. rojstni dan, dogajalo v najbolj znani hiši na Slovenskem? Ker smo prisluškovalne naprave v Kučanovo hišo namestili že leta 1983, ko jih je tja nastavil naš "vodovodar", v nadaljevanju ekskluzivno objavljamo povzetek prisluhov.

Fotomontaža Natalija Jurše

Na posnetku, ki je sicer slabše kakovosti - nastavljena oprema vendarle izhaja iz prejšnjega režima -, je večkrat slišati Kučana, ki nazdravlja z besedami: "Ivan Janez, ta je pa zate! Do dna, tovariš moj stari!" A kot smo lahko razbrali, je Janševa prisotnost precej šokirala zlasti Tanjo Fajon, ki jo je Kučan sicer posadil poleg sebe in ji s tem dal posebno veljavo za prešernim omizjem. Med večerjo je predsednica SD poskušala večkrat načeti pogovor z besedami, "predsednik, kaj pa ta tip dela tukaj", a ji je Kučan vsakokrat odgovoril v spravljivem tonu, da "ne danes, ne zdaj, Tanja, ni dan za to".

V naprave so bili ujeti tudi pogovori ostalih gostov, med drugim debata med Marjanom Šarcem, Luko Mescem in Alenko Bratušek. Šarec je tako nekaj minut po 20. uri na primer cinično pripomnil: "Staremu se je zmešalo. Našega Trumpa si je pripeljal na žurko." "Meni je kar slabo. Čeprav tale jagodni sufle je odličen," mu je odvrnil Mesec, za katerim se je nemudoma oglasila še Alenka. "Goveji karpačo na posteljici iz rukole je tudi fenomenalen. Ampak, res, tole pa presega vse meje. Danes bi morali dobiti blagoslov za novo vlado, on pa si privleče Janšo. Teh komunistov ne bom nikoli razumela. Grem vprašat Štefko, kaj se dogaja."

***

​Precej napeto postane, ko v prostor vstopi Karl Erjavec. Najprej nekaj mučne tišine, da se v ospredje prebije celo tiktakanje stenske ure, nato pa se vendarle zasliši Erjavčev glas: "Ta dnevna soba je premajhna za dva premiera. Ali gre on ali pa jaz." "Karl, sedi in si natoči. To ni parlament, to je rojstnodnevna zabava. Bodi srečen, da nisem Aleksandre povabil," ga poskuša takoj pomiriti Kučan, medtem ko ostali za mizo prasnejo v smeh. In nadaljuje: "Karl, bodi brez skrbi, imaš moj blagoslov za to tvojo vlado, bog ti pomagaj z njo, a Janez tako ve, da jaz vas podpiram. Danes smo tukaj, da nazdravimo, da pozabimo na vse skupaj, da se spomnimo tudi preteklosti. Naj se tudi Janez malo spočije. Itak pa bo kmalu brez službe ..." ​Zasliši se Štefkin glas: "Milan, dovolj politiziranja, ne jezi Janeza. Torta bo. Imate vsi kozarce? Sedi, no, Karl, prosim te." Oglasi se tudi slovenski premier: "Predsednik, na vaše zdravje. Še enkrat bi se vam zahvalil za vaš prispevek pri osamosvojitvi in vojni za Slovenijo. V čast mi je biti vaš sopotnik. Na zdravje!" Sledi trkanje kozarcev, a Erjavec se ne da: "Milan, ne bi rad kvaril tega jubilejnega rojstnega dneva, a to je degutantno. Ne, Štefka, ne tvoj soparjeni file postrvi s sirovimi štruklji z drobnjakom, to je odlično, ampak jaz s tem tipom ne morem biti v isti sobi. On ruši Slovenijo, mi pa tu nazdravljamo s šampanjcem Krug Clos du Mesnil … O, letnik 1995 je, noro. No, pa še malo ostanem, ampak moram kmalu domov ..."

Na tem mestu postane posnetek skorajda neuporaben, v naslednji uri smo ujeli le še posamične besede, nenavadne glasove, kot so "neuravnovešen tviteraš", "na enih volitvah zberem toliko glasov kot ti na vseh do zdaj", "Alenka, ne kradi mi upokojenskih glasov", "SD bo glavna, ne LMŠ!", "nisem skrajni levičar" in podobno.

Ob 2.43 je v najbolj znani hiši na Slovenskem posredovala policija. A je po naših informacijah Aleš Hojs preiskavo že ustavil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta