(TOTI LIST) Šok na svetovnih borzah: Madžarska prevzema slovensko vlado!

Janez V. Orbanša
24.01.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Podpis sporazuma o prodaji slovenske vlade Madžarski sinoči na Brdu pri Kranju 

Vlada RS

Nismo daleč od trenutka, ko bodo v Sloveniji zaplapolale madžarske zastave. Operacije na slovenskih tleh, kot sta si jih že pred časom zastavila največja domoljuba v tem delu Evrope, Janez Janša in Viktor Orban, so v polnem teku in se bodo po naših informacijah do spomladanskih državnozborskih volitev samo še krepile.

Kot je znano, je madžarska banka OTP pridobila že slabo tretjino slovenskega bančnega trga, svojo mrežo servisov na slovenskih tleh širi madžarski Mol, ki državnim uslužbencem že nudi bencin za službena vozila, zanimanje za slovenski medijski prostor pa so z nakupom televizije Planet TV ter financiranjem Nove24TV in Demokracije že uresničili madžarski oligarhi. Prav tako na severovzhodu države z madžarskim kapitalom nastaja vrhunska nogometna akademija, tamkajšnjim prebivalcem pa je na voljo tudi denar z madžarskih razpisov za gospodarski razvoj. In medtem ko štejemo dneve do trenutka, ko bo Madžarska vstopila še v finančno konstrukcijo trenutno najobsežnejšega infrastrukturnega projekta v državi, torej drugega tira med Koprom in Divačo, s čimer bo prevzela v paketu še Luko Koper, je prejšnji teden v javnosti odmevala novica, da Madžari naskakujejo tudi slovenski turizem - Terme Lendava že obvladujejo, sedaj pa bi pokupili še hotele na Bledu, na Obali (Bernardin, Strunjan, Izola), v Moravskih Toplicah, v Radencih in na Ptuju.

A to še ni vse. Madžarski premiki se po naših informacijah dogajajo tudi na slovenskem političnem parketu. Potem ko je Viktor Orban prevzel največjo parlamentarno stranko SDS, naj bi zdaj razmišljal že o naslednjem koraku, o katerem naj bi se pogovarjal tudi s slovenskim premierjem. Informacije so se potrdile včeraj pozno zvečer, ko sta na Brdu pri Kranju Orban in Janša brez prisotnosti medijev podpisala sporazum oziroma kupoprodajno pogodbo o prenosu slovenske vlade Madžarski. Potezo je prvi pozdravil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, saj bodo po kitajski trgovinski blokadi slovenska podjetja zdaj lahko s to gospodarsko velesilo sodelovala preko Madžarske. Se je pa ostro odzval Matej Tonin, ki je na twitterju že napovedal, da bo imel z Janšo v prihodnjih dneh "resen pogovor".

Kupoprodajna pogodba, ki jo hranimo v uredništvu in jo objavljamo prvi, prinaša kar nekaj novosti, z njo pa bo Slovenija tudi veliko prihranila. Volitve, ki potekajo letos v obeh državah, bodo namreč združili, stroške pa bo prevzela madžarska državna volilna komisija. Madžarski prevzem slovenske vlade tako pomeni, da komisije Slovenija v prihodnje ne bo več potrebovala, prihranek pa je pri tem ocenjen na dobrih 10 milijonov evrov, ki bodo namenjeni vzpostavitvi muzeja madžarske zgodovine v Ljubljani. Bodo pa slovenski volivci na aprilskih parlamentarnih volitvah v madžarski parlament, kjer sedi 199 poslancev, v zameno dobili kar štiri mesta. Gre za sedeže manjšinskih poslancev, od katerih bosta dva avtomatično pripadla SDS, medtem ko se bodo za druga dva borile ostale slovenske stranke, s čimer se bo v Budimpešti ohranjala slovenska parlamentarna tradicija do bridkega konca. Sodeč po sporazumu na tokratnih volitvah ne bodo smele kandidirati stranke SD, Levica, LMŠ, SAB in vse druge, za katere bo ocenjeno, da ne temeljijo na evropskih krščansko-domoljubnih vrednotah in ne podpirajo višegrajskega povezovanja. Predsedniških volitev od letos v Sloveniji ne bo več, bodo pa zagotovo po madžarskem modelu izvedene lokalne volitve po slovenskih županijah.

Kako bo sicer rešen ustavni status Slovenije - tako status suverene države kot položaj znotraj Madžarske in EU -, za zdaj še ni povsem jasno, je pa obris bodočega položaja naše države precej konkretno napovedal zadnji predsednik RS v njeni kratki zgodovini Borut Pahor, ki je dejal: "Glede dogovora Janša-Orban lahko poudarim le, da Slovenija že vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov z Madžarsko dosledno zagovarja načelo ene Madžarske. Kakšen fantastičen dan."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta