(TOTI LIST) Tonin kot največji poznavalec mraka komunizma? Spregovoril je priznani pediater z Oxfordske klinike

Matej Popit Dolanc
17.01.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Matej Tonin s Stanetom Dolancem na kongresu ZKS leta 1984.

Montaža

Potem ko smo mislili, da je najboljši poznavalec socializma in komunizma, ki sta praktično uničila našo državo, Janez Janša, ki je sistem rušil od znotraj, denimo s sabotiranjem pohodov v Jajce in drugimi subverzivnimi akcijami zoper partijo, se je izkazalo, da smo dolga leta živeli v zmoti. Je še večji poznavalec. Je mogočnejši strokovnjak. Je človek, ki je večino svojega življenja preživel v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji in jo tako spoznal do obisti. Je človek, ki je sobival z graditelji socializma in zato najbolje pozna njihove metode in dejanja. Tovarišice in tovariši, gospe in gospodje: Matej Tonin!

Naj vas ne zavede dejstvo, da se je politični zgodovinar Matej Tonin rodil leta 1983 in je torej ob razpadu širše skupne domovine štel zgolj osem let. Sodobna pediatrija namreč pozna primere, ko se pri otrocih v najzgodnejši mladosti v spomin vpišejo slike grozovitega trpljenja in travm zaradi delovanja nedemokratičnega političnega sistema, četudi ga niso doživeli. Znameniti pediater z Oxfordske klinike za otroke Joseph Brostito je ta fenomen opisal kot "spomin stoterih zlatih ribic", po katerem se v poznejših letih sestavijo številni prizori iz otroštva, vključno z zgodbami, ki so jih pripovedovali starejši ljudje. Tako ni nič nenavadnega, da Tonin danes razpravlja o sistemu par - nepar, čeprav je bil ta v veljavi leta 1979, torej štiri leta pred njegovim rojstvom.

Zgodbe o terorju partije

"Tako so zagotovo v njegovem spominu ostale travme, kot je pot v Celovec, kjer je dobil banane, ali pa še bolj grozljiva pot v Trst, kjer so kupovali kavbojke," je ekskluzivno za Toti list povedal Brostito in ostro zavrnil naše namige, da bi se Tonin težko spomnil redukcij električne energije, o katerih veliko piše, saj so te zaznamovale predvsem leto 1972, torej obdobje dobro desetletje pred njegovim rojstvom. "Ne razumete. Kot mladi ste poslušali veliko strašljivih zgodb o terorju partije, ki so jih pripovedovali tudi vaši starši, takrat ste se verjetno skrivali pod mizo. Anekdote starejših se tako zakoreninijo v vaših možganih, da dobite občutek, da ste jih tudi sami doživeli," pojasnjuje oxfordski strokovnjak.

"Fanta ne smete obsojati. Gre za klinično zadevo, ki je povsem naravna in tudi znanstveno dokazana. Če je kot otrok denimo letoval v Gozdu - Martuljku, kjer je bival eden najbolj znanih komunistov Stane Dolanc, ni nič narobe, če si Matej zdaj domišlja, da je z njim sedel na kakšnem partijskem sestanku, kjer je vpijal socialistične odločitve. Morda je o tem celo prepričan, a kot rečeno, gre za normalen biološki proces. Ne smete ga obsojati," pojasnjuje pediater.

Zaprt kot dojenček

"V tej luči morate razumeti tudi njegove besede, zapise, malo prej sem prebral na twitterju, da se bo s srcem boril zoper socializem in da se boji vrnitve v Jugoslavijo. Otroka, ki je doživel toliko hudih travm v mraku komunizma med letoma 1983 in 1991, verjetno je bil kot dojenček tudi zaprt, boste namreč težko prepričali, da je Jugoslavija mrtva, da komuniste lahko preštejemo na prste ene roke in da se socializem nikoli več ne bo vrnil," je sklenil pediater.

Za komentar smo seveda zaprosili tudi predsednika NSi, a nas je zavrnil z besedami, da naj ga nikakor ne motimo, saj da mu "prisluškuje udba".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta