8 živil, ki se jim raje izognimo za zajtrk

S. B.
15.11.2019 06:05

Redni in obilni zajtrk je osnova zdrave prehrane, a pomembno je, kaj pojemo na prazen želodec. Tukaj je 8 živil, ki jih ni priporočljivo zajtrkovati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Previdno izbirajte živila za svoj zajtrk. 
Canstockphoto

Pecivo

Listnato kvašeno pecivo, kot so rogljički in žemljice, so lahko hiter in praktičen jutranji prigrizek, kadar nam za pripravo česa obilnejšega zmanjka časa. A kvašeno pecivo s svojimi glivami kvasovkami draži želodčno oblogo. 

Saso Bizjak

Hruške

Lepe zrele rumene hruške so polne surovih vlaknin, ki hitro pospešijo prebavo. Če pa jih jemo na prazen želodec, lahko škodujejo občutljivi sluznici želodca in bolečine so tu. Zato jih je priporočljivo jesti skupaj z žitnimi kosmiči ali kašo. 

Canstockphoto

Jogurt

Čeprav je jogurt zaradi mlečnokislinskih bakterij koristen, pa so te v praznem želodcu žal čisto brez koristi. Kislina našega želodca namreč uniči mlečnokislinske bakterije in to vodi v zakisanost. Najbolje je jesti jogurt kot malico, kakšni dve uri po zajtrku.

Pixabay

Sladkarije

Sladkor je zelo lahko prebavljiv. Če ga zaužijemo na prazen želodec, človeško telo ne more takoj izločiti zadostne količine inzulina, ki bi ta sladkor predelal in ohranil normalno raven v krvi. Še več, sladkor je hrana, ki tvori kislino, ta pa poruši kislinsko-bazično ravnovesje. 

Saso Bizjak

Začinjena hrana

Močne začimbe, kot so česen, ingver, čili, poper, v praznem želodcu povzročijo draženje sluznice, to pa lahko povzroči neprijetne krče. Začinjena hrana deluje zelo ostro na prebavni sistem in ga pospeši.

Profimedia

Paradižnik

Čeprav je paradižnik bogat z vitamini in hranilnimi snovmi, se mu moramo za zajtrk izogibati. Taninska kislina namreč povzroči dvig kislosti v želodcu, kar lahko vodi v prebavne težave.

Profimedia

Kumare

Nekatera surova zelenjava je zelo bogata z aminokislinami, tudi kumare. Te lahko povzročijo zgago, napihnjenost, trebušne bolečine, še posebej, če jih jemo na prazen želodec.

Banane

Banane v praznem želodcu povzročijo hiter dvig vsebnosti magnezija v krvi, kar ni dobro za srce.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta