Hujšanje in izguba kostne gostote: Starejši naj poleg diete izvajajo tudi vadbo z obremenitvijo

Reuters
22.01.2020 05:39

​Prizadevanja debelih ljudi, da bi shujšali, so povezana s povečanim tveganjem, da postanejo njihove kosti zaradi tega tanke, krhke in nagnjene k spontanim zlomom, piše v študiji, objavljeni v reviji Journal of Bone and Mineral Research.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Čeprav je znano, da je mogoče z vadbo okrepiti kosti ter zmanjšati nevarnost padcev in zlomov, zdravniki še vedno ne vedo, katera oblika vadbe je najbolj optimalna za debele starejše ljudi ob shujševalni dieti.
V okviru najnovejše študije so raziskovalci 141 debelih odraslih poljubno uvrstili v eno od štirih skupin. V prvi skupini so bili dietiki, ki so izvajali le aerobno vadbo, v drugi dietiki, ki so izvajali vadbo z obremenitvijo, in v tretji dietiki, ki so izvajali obe obliki vadbe. Četrta skupina je bila kontrolna, saj njeni člani niso niti imeli diete niti niso telovadili. Dietiki so se v času študije sestajali s prehranskimi strokovnjaki in so 26 tednov pod nadzorom telovadili, medtem ko so člani kontrolne skupine obiskovali predavanja o zdravem načinu prehranjevanja.

Dietiki z izgubljanjem telesne teže izgubljajo tudi mišično maso in kostno gostoto.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta