Ima otrok težave z branjem, pisanjem in računanjem? Morda pa slabo vidi

NR
19.03.2020 06:03

Intenzivna uporaba računalnika in pametnega telefona ter premalo gibanja povsod v razvitem svetu prispevata k povečanemu številu kratkovidnih otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kot hoja in govor je tudi vid ena tistih človekovih sposobnosti, ki jih potrebujemo vse življenje. Oster in prostorski vid pridobimo šele z leti, kajti novorojenčki vidijo le nejasne svetle in temne odtenke. Vid in vidno polje se dokončno razvijeta šele do otrokovega vstopa v šolo.

Napake moramo čim prej odkriti

Pri otrocih težave z vidom niso redke, pojavljajo se škiljenje, kratkovidnost in daljnovidnost, slednja zlasti pri majhnih otrocih ni neobičajna. Ni je treba zdraviti, ker je očesna leča pri tej starosti dovolj prožna, da poskrbi za izravnavo. Kratkovidnost je pri otrocih v prvih letih življenja redka, pogosteje se pojavlja pri šolarjih. Če opažamo, da ima otrok težave z branjem, pisanjem in računanjem, zato ni nujno, da iščemo nevrološke vzroke, morda zgolj slabo vidi. Pomembno pa je, da težavo čim prej odkrijemo in obravnavamo.

Shutterstock

Ob težavah pregled pri oftalmologu

Otrok sam seveda ne opazi, da slabo vidi, ker nima primerjave. Starši morajo biti pozorni na njegovo obnašanje ali se redno odločati za preizkus vida. Marsikaj lahko napravijo tudi sami. Že pri dojenčku lahko med igro preizkušamo, kako se razvijajo oči. Ali s pogledom sledi pisanemu predmetu, ki ga držimo v rokah? Ali iztegne roko v pravo smer in dovolj daleč, da bi prijel igračo? Pri nekoliko večjih otrocih se v vsakdanjem življenju slab vid pokaže tudi na druge načine. Otroci denimo držijo slikanico čisto blizu obraza, se spotikajo ali prevračajo predmete, zamenjujejo vilice in žlico in podobno. Kadar starši opazijo, da se otroku to dogaja, ga morajo čim prej odpeljati k specialistu oftalmologu, da opravi ustrezne teste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta