Iz smolnatega soka ambrovca naredite žvečilni gumi

Ambrovec je priljubljeno drevo v zasaditvah tudi zato, ker listje, ki spominja na javor, zamenja celo vrsto barv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pod lubjem se nabira sok.

Borut Ambrožič

Ambrovec je listopadno drevo, ki spada v družino nepozebnikov. Je srednje- do hitrorastoča dolgoživa drevesna vrsta. Dobro prenaša urbano okolje in nizke temperature, zato ni presenetljivo, da ga najdemo na mnogih zasebnih vrtovih in javnih nasadih. Ker pa velja za tako imenovano pionirsko drevesno vrsto, ki se zlahka ukorenini iz semen in na svojem območju izpodriva druge rastline, je treba redno vzdrževati območje rasti.

Izvorna domovina tega drevesa je jugovzhodna Amerika. Dobro uspeva še v Aziji. Zaradi prilagodljivosti okolju in mavričnih barv listja pa je našel svoje mesto tudi v Evropi. Prva zgodovinska omemba tega drevesa izvira od avtorja in vojaka Don Bernala Diaza del Castilla, ki je spremljal Corteza leta 1519 in bil priča slovesnostim med Cortezom in Montezumo, ko sta oba zaužila sok, pridobljen iz tega drevesa. V Ameriki je poznan tudi pod temi imeni: Sweetgum, Sapgum, American sweetgum, Alligator-wood, American-storax, Bilsted, Satin-walnut, Star-leaved gum.

List ambrovca je zvezdnate oblike.

Borut Ambrožič

Kateri deli ambrovca so uporabni

Poleg soka (storaxa) so listi, lubje in plodovi ambrovca pomemben vir zdravilnih in drugih koristnih spojin, kot so antioksidanti, protivnetna in kemopreventivna sredstva. Poleg zdravilne uporabe ima storax tudi potencial za uporabo kot okolju prijazen pesticid in protiglivično sredstvo proti rastlinskim patogenim glivam. Sok ambrovca se še vedno uporablja za dodajanje arome tobaku.

Plodovi nekaterih vrst ambrovca so sicer užitni, predvsem pa uporabni v zdravilstvu. Užitni del drevesa je predvsem smolnati sok, iz katerega je mogoče narediti dišeč in grenak žvečilni gumi, zaradi česar so se ga v Ameriki tudi oprijela omenjena imena. Kljub svojemu imenu tako pridobljen žvečilni gumi ni sladek.

Sok iz lubja ambrovca se uporablja v medicinske namene že več kot 10.000 let. Indijanci so ga uporabljali za zdravljenje ran, kašlja in pri želodčnih težavah. Sestavine iz soka so uporabljali tudi v kozmetične namene. Nedavna poročila o zdravilnih koristih smole vključujejo njeno učinkovitost kot protimikrobnega sredstva, antioksidanta, antikoagulanta in kemopreventivnega sredstva proti raku.

Iz plodov ambrovca lahko naredimo tudi tinkturo. Za to potrebujemo zelene (nezrele) plodove, ki jih narežemo in damo v večji kozarec za vlaganje. Tega do vrha napolnimo s 40-odstotnim alkoholom ali žganjem in pustimo stati šest tednov.

Tudi pri ambrovcu velja, da se je treba pred vsako uporabo posvetovati s strokovnjakom ali zdravnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta