Menopavza: Naravni proces, ki sovpada s staranjem

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
26.02.2020 06:04

Za dobro obvladovanje menopavze in spopadanje z njo so nujne skrb zase, dobra psihična in fizična aktivnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzroki za prezgodnjo menopavzo so lahko genetski, lahko pa se pojavijo tudi kot posledica bolezni.
Profimedia

Klimakterij oziroma menopavza, kot celotnemu procesu rečemo pogovorno, je naravni proces, ki sovpada s staranjem. Izogniti se mu ne more nobena ženska, saj upada spolnih hormonov, estrogena in progesterona, ne moremo preprečiti. Po 45. letu starosti se začnejo motnje menstruacijskega cikla; normalni cikel je v razmiku od 21 do 35 dni, v tako imenovani predmenopavzi pa ti cikli postajajo krajši, kasneje tudi daljši; tudi krvavitve so lahko daljše. Predmenopavzno obdobje se razlikuje od ženske do ženske, pri nekaterih traja le nekaj mesecev, pri drugih več let. Ko se jajčniki izčrpajo, saj v njih ni več jajčnih celic, ko menstruacije ni več kot eno leto, je ta zadnja menstruacija v življenju ženske poimenovana menopavza. Raziskave kažejo, da je srednja starost žensk v razvitem svetu ob menopavzi 51 let, tudi v Sloveniji. Pri starosti 51 let je tako polovica žensk že v menopavzi, pojasnjuje ginekologinja z Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Bojana Pinter.

Po menopavzi se pospeši proces staranja

Bojana Pinter: "V predmenopavznem obdobju, tam po 40. letu starosti, se upočasni tudi metabolizem, zato naj bi, kot kažejo podatki, kar 80 odstotkov žensk še pred nastopom menopavze, pridobilo v povprečju 10 kilogramov."
Robert Balen

Tudi nadomestno hormonsko zdravljenje

Ko so simptomi močnejši, pa ginekologi za ublažitev svetujejo nadomestno hormonsko zdravljenje. Tovrstno zdravljenje je najbolje začeti čim prej po vstopu v klimakterij, hormone pa je mogoče jemati več let. "Zdravniki preverimo, ali ima ženska kakšne bolezni ali težave, denimo z žilnim sistemom, zaradi katerih ne bi bilo dobro, da bi uživala omenjena zdravila. Raziskave so pokazale, da je tveganje za lažje oblike raka dojk minimalno povečano šele po dolgotrajni terapiji, denimo po petih letih, zato vsako leto pri ženski preverjamo, kakšno je stanje, in se sproti odločamo. Če se ženska odloči, da ne bi več jemala zdravila, pa svetujemo postopno prenehanje," pove Bojana Pinter.

Za preprečevanje upada testosterona je pomembno vzdrževanje normalne telesne teže, zdrav življenjski slog in dobro psihofizično stanje.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta