Odvajanje od plenic naj bo otroku zabavno

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
29.11.2021 06:00
Navajanje na čistočo je razmeroma dolg proces učenja, za katerega mora biti otrok dovolj zrel in pripravljen, da ga sprejme, opozarja pediatrinja Maja Vičič, dr. med., zato siljenje otroka na kahlico ni dobra rešitev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lahko se zgodi, da bo otrok sprva odklanjal sedenje na kahlici, zato ga več kot pet minut ne spodbujajte k sedenju.
Canstockphoto

Mnenja o tem, kako navaditi malčka na kahlico in kdaj je pravi čas za to, so med starši različna. Valerija Dobaj, mamica 18 mesecev starega sina, pove, da so pri njih doma ubrali tako imenovani mehki način privajanja in so malčku preprosto čez dan odstranili plenico, ki jo je uporabljal zgolj ponoči ter se tako privajal na kahlico. Damjana Mikič pa zagovarja radikalni način, po katerem so dveinpolletni hčerki nekega dne, ko so ocenili, da je čas, da se poslovi od pleničke, to preprosto sneli in je nikoli več niso nataknili. Mikičeva sicer priznava, da sta pri tej odločitvi potrebni predvsem vztrajnost in doslednost, saj nekateri starši že drugi dan obupajo, njim pa je v tednu dni uspelo, da je hči ostala suha in se je navadila tudi na kahlico. Zadnje čase pa je nadvse priljubljen način navajanja na čistočo, da starši skupaj z otrokom preživljajo čas na WC-ju - starši na straniščni školjki, otrok na kahlici - saj menijo, da se malček največ nauči z opazovanjem, posnemanjem in namenskim učenjem od staršev ali skrbnika.

Na odvajanje mora biti otrok pripravljen

Maja Vičič, dr. med., specialistka pediatrije: "Otroka nikoli ne silimo na kahlico in odvajanja tudi ne začnimo prezgodaj!"
Osebni arhiv Maje Vičič

In kaj pravi stroka? Mariborska pediatrinja Maja Vičič, dr. med., pravi, da je eden ključnih dogodkov v otroškem razvoju zagotovo trenutek, ko začne malček zavestno nadzorovati lulanje in kakanje. Običajno je to proces, pravi Vičičeva, ki je tako pri malčkih kot pri starših zaradi številnih nepredvidljivih situacij pogosto pospremljen s humorjem in smehom, kdaj pa tudi z neprijetnostmi. A poskrbimo, opozarja Vičičeva, da bo odvajanje od plenic predvsem zabaven dogodek.

Po njenih besedah je prvo in osnovno načelo postopnega odvajanja od pleničk, da odvajanje začnemo šele takrat, ko je otrok na primerni razvojni stopnji in na odvajanje tudi pripravljen. "To se običajno zgodi šele po drugem letu starosti, izjemoma že prej, celo v starosti leta in pol, najpogosteje pa v starosti okrog tretjega leta," razlaga Maja Vičič. Novorojenčki, dojenčki in majhni otroci namreč odvajajo urin in blato spontano po refleksnih mehanizmih in brez zavestne kontrole, poudarja specialistka pediatrije.

Malček bo zanimanje pokazal sam

Če bomo otroka silili na kahlico in odvajanje začeli prezgodaj, lahko s tem celo podaljšamo čas odvajanja, pravi Maja Vičič, to pa potrjujejo tudi številne raziskave. Otrok, ki je pripravljen na odvajanje od pleničk, bo po besedah pediatrinje začel kazati zanimanje tudi med opazovanjem preostalih članov družine med odhodom na stranišče, prav tako bo sam povedal ali pokazal, da se bo ali se je že polulal in pokakal v pleničko. Vičičeva poudarja, da običajno mokra plenička začne malčka motiti, tako da jo želi sam odstraniti. Prav tako bo odvajanje lažje, če bomo otroka že predhodno seznanili s kahlico ali z nastavkom za stranišče, nadaljuje sogovornica. "Pred začetkom odvajanja od pleničk je dobro, da ima otrok vsaj dvourna obdobja suhe pleničke in da odvaja blato normalne konsistence. Prav tako ga moramo seznaniti z besedami, kot so lulanje, kakanje, kahlica in stranišče," pravi Vičičeva. Lahko mu preberete tudi kakšno pravljico, v kateri so prikazane omenjene vsebine, z otrokom pa se tudi veliko pogovarjajte in mu čim več stvari razložite, svetuje sogovornica.

Pomembna je tudi higiena

Pomembno je, da tudi tisti, ki otroka varujejo, sodelujejo pri odvajanju, poudarja Maja Vičič. O tem se je dobro pogovoriti tudi z vzgojiteljico v vrtcu. "Lahko se zgodi, da bo otrok sprva odklanjal sedenje na kahlici, zato ga več kot pet minut ne spodbujajte k sedenju. Kljub temu pa ga za začetek pohvalite. Pohvalite ga tudi, ko mu uspe odvajati v kahlico. Predvsem pa ga ne grajajte, če se zgodi kakšna neprijetnost. Otroka lahko tudi večkrat dnevno vprašate, ali ga tišči na stranišče, enako pred odhodi na sprehode in pred spanjem," razloži Vičičeva. Ko začnete odstranjevati plenico pred spanjem, kar je zadnji korak pri navajanju na čistočo, naj otrok pred odhodom v posteljo gre še na kahlico, pravi sogovornica, ki doda, da je pri odvajanju pomembna tudi higiena. "Pri deklicah tudi pazite, da boste ritko brisali od spredaj nazaj, dečke pa naučite, da začnejo lulati stoje. Hkrati otroka naučite, da si po uporabi stranišča vedno umije roke," sklene pediatrinja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta