S prehrano proti raku: Veliko vlogo imajo omega-3-maščobne kisline, katerih pomemben vir so tudi ribe

Ba. V.
08.11.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Najboljše varovalo pred vsako boleznijo je slej ko prej zdrav življenjski slog, z rednim gibanjem in uravnoteženo prehrano. Pomemben dejavnik v boju proti raku pa so tudi omega-3-maščobne kisline, dolgoverižne polinenasičene maščobne kisline. Vrsta omega-3-maščobnih kislin, imenovana EPA (eikozapentaenojska kislina), je v onkologiji pomembna zaradi zmanjševanja tumorskega vnetnega odziva, ki je pomemben vzrok izgube telesne mase pri bolnikih z rakom.

Človeško telo med boleznijo omega-3-maščobnih kislin ne more sintetizirati samo v zadostnih količinah, zato jih moramo v organizem nujno vnesti s hrano. Najboljši prehranski vir omega-3-maščobnih kislin so ribe, in sicer skuše, sardele, losos, pa tudi kakovostne bele ribe, kot so brancin, orada, kovač in zobatec. V uravnoteženi varovalni prehrani strokovnjaki priporočajo uživanje rib vsaj dva- ali trikrat na teden. Blagodejni biokemijski učinki omega-3-maščobnih kislin v organizmu se pokažejo že po 72 urah, in to že, če zaužijemo 100 gramov rib na dan. Raziskovalci celo dokazujejo, da bi že 30 gramov rib na dan zadoščalo, da bi naše celice začele delovati pravilno.

V Sloveniji so ribe dobro dostopne, strokovnjaki pa priporočajo, da se pri uživanju ne omejujete zgolj na eno vrsto. Najbolj kakovostne ribe so sveže, nepredelane, v izvorni obliki, saj se tako najbolj ohranijo njihove prehranske prednosti. Pri nas je najbolj pester izbor svežih morskih rib jeseni, vsako leto pa je glede ulova rib lahko nekoliko specifično. Če ste na morju, se sprehodite do mandrača ter pri ribičih povprašajte o ulovu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta