Razvajanje z zdravjem na krožniku: Mediteranski recepti so preprosti, jedi zdrave in ponujajo pravi gurmanski užitek

Kaja Komar
04.11.2021 11:00
Vsako leto se med dietami, ki jih ameriška medijska hiša US News & World Report izbere za najboljše, na prvih mestih znajde mediteranska dieta. A ne gre za shujševalno dieto, temveč za zdravo prehranjevanje, ki deluje preventivno in telo varuje pred številnimi boleznimi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le 100 gramov orade na dan bo dovolj za dnevni vnos omega-3 maščobnih kislin.
Shutterstock

Italijanska raziskava v bolnišnici v Piacenzi, objavljena v eni izmed vodilnih ameriških medicinskih revij JAMA Internal Medicine, je pokazala, da lahko mediteranski način prehranjevanja, bogat z zelenjavo, ribami in oljčnim oljem, zmanjša tveganje za pojav raka dojk, prav tako so manjše možnosti za njegovo ponovitev.

Mediteranski recepti so preprosti, jedi zdrave in tako prefinjeno pripravljene, da ponujajo pravi gurmanski užitek. Sredozemci namreč radi dobro jedo, si za vsak obrok vzamejo čas in kadar je le mogoče ga pojedo v najboljši družbi.

Zdrave maščobe za ženske in moške

Vsakdo se rad pohvali, da je zdrav kot riba. In te so prav zares zdrave, bogate z beljakovinami, esencialnimi maščobnimi kislinami (omega-3), vitamini in rudninskimi snovmi, ki ugodno vplivajo na razvoj človeškega organizma, predvsem možganov, na srce in ožilje, pa tudi na razvoj kosti in hrustanca, ohranjajo psihofizične sposobnosti in zavirajo proces staranja. Študije so pokazale, da so bili otroci, ki so uživali omega-3 maščobne kisline, uspešnejši pri reševanju problemov od vrstnikov, imeli so manj učnih in vedenjskih težav. Hranilna sestava in energijska vrednost ribjega mesa se glede na vrsto ribe nekoliko razlikuje; za morske ribe vemo, da vsebujejo veliko vitamina A, B, D in E, bogate so s cinkom in jodom. Le 100 gramov orade na dan bo dovolj za dnevni vnos omega-3 maščobnih kislin. Uživanje rib lahko zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni in astme, manj je možnosti za srčni infarkt in nekatere vrste rakavih obolenj. In ker so làhko prebavljiv beljakovinski obrok, jih lahko jedo bolniki in so sestavni del dietetične prehrane. Strokovnjaki so si enotni: vsi bi morali ribe uživati najmanj dvakrat na teden.

Kuhane, pečene, ocvrte …

V kuharskih knjigah so številni recepti za različne načine priprave, odvisno tudi od vrste ribe. Lahko jih jeste surove (suši, ceviche, carpaccio), jih cvrete (predvsem manjše ribe) ali kupite dimljene, panirate (najbolj primerni so fileji), poširate (poširana postrv v zeliščnem mleku), dušite (dušen oslič v ribji osnovi in belem vinu) ali kuhate (v juhi, kot je na primer bouillabaisse ali cioppino), večina pa jih najraje peče v pečici, na ponvi ali na žaru. Čas peke, kuhanja ali dušenja je odvisen od debeline mesa ribe, merjene na najdebelejšem mestu. Ribji fileji ali zrezki za peko na vročem žaru morajo biti ustrezno debeli, vsaj dva centimetra, še lažje jih boste pekli, če bodo kakšen centimeter ali več debelejši. A nežnega ribjega mesa ne smete prepeči in ne prekuhati, saj lahko razpade ali postane zelo suho. Med priljubljenimi mediteranskimi recepti so orada, pečena v soli, v ponvi pečen osličev file, prelit z nežno zeliščno omako in tunin steak na žaru s tržaško omako ali gremolato. 

Preberite nov tematski časopis v celoti

Preberite nov tematski časopis v celoti

Preberite nov tematski časopis v celoti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta