Spanje pomembno za otrokov duševni in fizični razvoj, mora biti kakovostno in trajati dovolj časa

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
30.10.2019 06:04

Natrpani dnevni urniki sodobnih družin pogosto povzročijo, da se večerna opravila zavlečejo daleč v čas, ko bi moral otrok že zdavnaj spati. O tem, koliko ur naj bi spali otroci pri določeni starosti in zakaj je to pomembno, pa še o drugih zagatah sodobne vzgoje smo se pogovarjali s psihologinjo dr. Zdenko Zalokar Divjak, strokovnjakinjo logoterapije, za katero je 35 let teoretičnega in praktičnega dela z otroki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zakaj je spanje pomembno? Kaj se takrat dogaja s telesom in možgani?
Spanje je gotovo najpomembnejši ritual za zdrav duševni razvoj posamez- nika. Če gledamo s psihološkega vidika, se v spanju predelajo vsebine, ki jih doživimo čez dan. Naša podzavest med spanjem najbolj miruje in ima takrat čas za predelavo občutkov in doživetij. Veliko raziskav dokazuje, koliko težav imajo na tem področju ljudje, ki delajo izmenično, saj se težave pokažejo tudi na drugih življenjskih področjih. Starši bi morali razumeti, da je spanje čas za počitek in da je najboljši čas zanj ponoči. Takrat se sprošča tudi največ melatonina, ki je zelo pomemben hormon. Že naše babice so govorile, da otrok, ki ne spi, ne raste. Največ rastnega hormona se namreč sprošča med nočnim spanjem. V sodobnem času se z različnimi pogledi na vzgojo in otrokov razvoj veliko odločitev prepusti otroku. Razumeti moramo, da je spanje nujno in da je otrok predvsem ritmično bitje, ki za zdrav razvoj potrebuje počitek, v katerem predela dogodke. Če se otrok zaradi tega ponoči zbuja, ga le rahlo predramimo in pomirimo, nato pa naj spi dalje v svoji postelji.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta