(FOTO) Gloria kot še nikoli! Bronasta Slovenka v solzah: Zdaj sem končno upravičila svoje ime - slava

Na Kitajsko je 32-letna deskarka odšla v tako imenovani dodatni kvoti na povabilo mednarodne smučarske zveze in prvič v karieri stopila na stopničke za zmagovalke. Na najbolj pomembni tekmi, kar jih deskarji poznajo. Sedaj se lahko vrne k sinu Maju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ko je Gloria Kotnik med dajanjem izjav po olimpijskem uspehu prišla do našega prostora v coni za novinarje, je še četrtič zajokala od sreče. "Ali petič v tem kilometru, koliko sem tukaj že prehodila med novinarji. Dan je popoln - tu so mi odgovarjale proga, sneg ... Vsaka vožnja je bila taka, kot sem si zamislila. Na koncu je bilo dovolj za tretje mesto," je začela Kotnikova, bronasta olimpijska medalja z deskarske paralelne veleslalomske tekme. Edine tekme deskark na teh igrah.

epa09737854 Gloria Kotnik of Slovenia reacts after winning the bronze of the Women's Snowboard Parallel Giant Slalom event at the Zhangjiakou Genting Snow Park at the Beijing 2022 Olympic Games, Beijing municipality, China, 08 February 2022. EPA/Diego Azubel
Diego Azubel

Kakšen uspeh! Kotnikova uvodoma ni bila niti uvrščena v slovensko olimpijsko reprezentanco. Za to v tej sezoni ni imela dovolj dobrih rezultatov. Finalno šestnajsterico tekmovalk na tekmah v svetovnem pokalu je v tej sezoni spremljala predvsem v cilju, med pospravljanjem opreme. V Peking je odpotovala na povabilo mednarodne smučarske zveze, v tako imenovani dodatni kvoti. Pred dobrima dvema letoma je tudi prekinila kariero; postala je mamica Maju. Pred to sezono se je vrnila.

Potem je v nedeljo v kvalifikacijah med 16 finalistkami začela s 14. mesta. V izločilnih bojih je neporažena nadaljevala pot vse do polfinala. Na koncu je v malem finalu osvojila bronasto medaljo.

V Pekingu se je osmislila športna pot Velenjčanke.
Reuters

"Na odličje si nisem upala niti pomisliti." Spet so jo oblile solze. "Težko mi je bilo že med bivanjem tukaj. Ko sem se odločala za pot, sem razmišljala, ali sem sposobna preživeti deset dni brez sina. Bilo je hudo, a doma me vsi podpirajo. Maja dopoldan med kvalifikacijami še nisem videla. V domovini je bila takrat noč in sin pridno spi. V finalnih borbah me je že spremljal po televiziji," se materinske skrbi ni mogla otresti. 

Dve leti je bilo tekmovalnega premora in tudi po vrnitvi ni bilo najbolj odmevnih rezultatov. Kaj je bilo tokrat drugače? "Po tako dolgi odsotnosti se res ni bilo enostavno vrniti. Nedvomno sem bila slabše pripravljena kot sotekmovalke. A imela sem psihološko prednost. Vsa leta nazaj mi je očitno to manjkalo," ugotavlja Kotnikova.

Olimpijska medalja bo kmalu visela okoli njenega vratu. "Ja, zdaj sem končno upravičila svoje ime - slava. Takega uspeha še ni bilo v moji karieri, kjer sem sicer že veliko dosegla, beležila dobre rezultate," se je na prehojeno pot ozrla 32-letna deskarka.

Gloria Kotnik
Foto: REUTERS

Slovenija je v enem dnevu v deskanju dobila kar dve medalji, in to v disciplini, kjer ni nobenega zaledja, kjer praktično ni selekcije in tekmovalci nastopajo izključno s svojimi ekipami. "Precej žalostno je to, kar se s tekmovalnim deskanjem dogaja v državi. Pa smo kljub temu tukaj osvojili dve medalji. Res sem vesela, tokrat se domov vračamo že s tretjih olimpijskih iger, kjer nam je to uspelo. Res bi si želela, da bi imeli tudi podmladek, da bi naše delo imelo prihodnost," je zaključila Kotnikova.

Zlato medaljo je v snežnem parku Genting pri Zhangjiakovu obranila Čehinja Ester Ledecka. Tako je na poti, da ponovi zgodbo s prejšnjih olimpijskih iger v Pjongčangu, kjer ji je uspelo zmagati tako v deskanju kot v superveleslalomu in je bila edina tekmovalka, ki je slavila v dveh športnih panogah. Naslednji teden bo na olimpijskih igrah tekmovala v smuku in v superveleslalomu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta