Zlata lisica: Morda v Mariboru, zagotovo brez navijačev na Snežnem stadionu

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
29.12.2021 18:40

V pričakovanju snežne kontrole na Pohorju verjamejo, da jim tekmi svetovnega pokala ne bosta še tretjič zapored pobegnili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ob zadnjih dveh obiskih Markus Mayr mariborskih organizatorjev ni razveselil z ugotovitvami s proge. 

Andrej Petelinšek

Bo Maribor 8. in 9. januarja gostil najboljše alpske smučarke? Ko bo snežni kontrolor in vodja tekmovanj v tehničnih disciplinah v ženskem delu svetovnega pokala Markus Mayr zavrtal v sneg, bo padel odgovor. Avstrijec si bo v četrtek ogledal, ali je proga na Pohorju dovolj dobro pripravljena za tekmi na najvišji ravni. Mariborski organizatorji verjamejo, da jim tekmi za svetovni pokal ne bosta še tretjič zapored pobegnili. "Do neke mere je proga pripravljena, pričakujemo, da bo snežni kontrolor odločil pozitivno. Aktivnost na progi je visoka. Opravljajo se zadnja dela za zagotavljanje pravih pogojev, da se lahko začne tekmovalna preparacija," nam je dejal generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar.

Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice: "Pričakujemo, da bo snežni kontrolor odločil pozitivno."

Igor Napast

V hladnih dneh so na Pohorju pripravili večje količine umetnega snega, ki je že razgrnjen po progi. Se pa s tem, razumljivo, niso izognili pogledom v nebo. "Z veseljem lahko rečem, da nočni dež ni bistveno posegel v progo, tudi temperature ne. Že nekaj dni se pogoji na progi ne spreminjajo, kar je zagotovo pozitivno sporočilo," je optimističen Vilar. Za dan snežne kontrole je napovedan dvig temperature na okoli deset stopinj Celzija: "Vsaka otoplitev je za takšno progo nekaj slabega, je pa res, da ni tako slabo, kot je bilo napovedano. Otoplitve niso previsoke, niso nam bistveno pokvarile kvalitete snega. Pomembno je, da sneg ostane dovolj kvaliteten za nadaljnjo obdelavo."

Ne le letošnja vremenska napoved, tudi izkušnje iz prejšnjih let učijo, da je za tekmi svetovnega pokala v Mariboru dobro imeti pripravljen rezervni scenarij. "Kar nekaj jih je. Do zadnjega trenutka bomo delali, da tekmovanje ostane v Mariboru, dosti pa je odvisno od programa oziroma koledarja Mednarodne smučarske zveze," o morebitni selitvi pravi Vilar. Osemkrat so lisičke zatočišče našle v Kranjski Gori, tudi lani in predlani. Se bosta tekmi svetovnega pokala še tretjič zapored selili na Gorenjsko, če ju ne bo mogoče pripraviti na Štajerskem? "Tega ne moremo napovedati, ker smo odvisni od številnih drugih stvari. Za takšno selitev je ob progi treba zagotoviti še kar dosti drugih zadev. V času počitnic oziroma praznovanj ni enostavno zagotoviti namestitev. Je pa zdaj še nekoliko preuranjeno govoriti o tem, po snežni kontroli bomo lahko bolj pametni," odgovarja naš sogovornik.

Zagotovo pa 58. izvedba Zlate lisice ne bo običajna. Tudi če tekmi ostaneta v Mariboru, smučarke prav bučne podpore ob progi ne bodo imele. Navijačev na Snežnem stadionu ne bo. "To je zelo vroče. Kar dnevno se spreminjajo zadeve. Ob navodilih Fis moramo seveda upoštevati tudi ukrepe, ki veljajo v državi. NIJZ in vlada sta nam povedala, da gledalcev na tekmi ne bomo smeli imeti, bo pa lahko prisotnih do 500 gostov na tribuni, ki bi sicer sprejela tisoč ljudi, saj mora biti med njimi meter in pol razdalje," je pojasnil Srečko Vilar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta