Volumen in lesk na preizkušnji: Sprememba letnega časa je za lase zelo stresna

07.10.2021 06:00
Sprememba letnega časa pomeni pravi preizkus za celoten organizem, še posebej za lase. Povečano izpadanje, prhljaj ter tudi manjši lesk in volumen so pogosto sicer prvi znanilci pomladi, a to še zdaleč ne pomeni, da sprememba vremenskih razmer na naše lase ne vpliva tako rekoč vedno. Ob vsakem letnem času. Za to je veliko vzrokov, pa tudi veliko rešitev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če ne gre za bolezen, lahko danes z nego obvladamo skoraj vse težave, ki so povezane z lasmi in lasiščem. Pomembno je, da poznamo tip in naravne lastnosti las ter njihovo nego nato prilagodimo spremembam. Zaradi vremenskih razmer so nezaželene spremembe še posebej pogoste, ker so obrambne sposobnosti organizma oslabljene. Zato lasje poleg nege s primernimi preparati, ki jim povrnejo lepoto in vitalnost, potrebujejo tudi pomoč od znotraj, ki jo zagotovimo s pravilno in raznovrstno prehrano, s katero v organizem vnesemo vse potrebne hranilne snovi. Toda številne težave je mogoče preprečiti že z ustrezno nego.

Zakaj lasje izpadajo?

Z izpadanjem las se danes vse pogosteje soočajo tudi ženske. Način življenja, neprimerna nega, spremembe v organizmu in tudi nekatere bolezni se odražajo prav s povečanim izpadanjem las. Pri tem gre za naraven del življenjskega cikla las. Vsak folikel, iz katerega raste las, lahko gre v življenju posameznika skozi kakšnih dvajset ciklov. Naravni cikel enega lasu traja od tri do sedem let, deli pa se na tri stadije:

- anageni stadij aktivne rasti las, ki traja povprečno dve do tri leta,

- katageni ali stadij mirovanja, ki traja samo tri tedne,

- ter trimesečni telogeni stadij ali stadij odmiranja, med katerim odmrli las zamenja novi, ki se razvije v istem foliklu.

Povsem naravno je, če nam dnevno izpade približno 50 las. V zadnjih letih je izguba las vedno pogostejša težava, glavni krivec zanjo pa je način življenja, pa tudi trend, ki narekuje mladosten in negovan videz, katerega osnova so bujni in lesketajoči se lasje.

Profimedia

Lasje so res odraz zdravja in splošnega stanja organizma, poleg nege pa na njihov videz in vitalnost močno vpliva tudi način prehrane. Samo prehrana, s katero v organizem vnašamo dovolj mineralov (bakra, cinka, železa), aminokislin (cistina, cisteina in metionina) in vitaminov z antioksidacijskimi učinki (C in E), bo lasem zagotovila vse, kar potrebujejo za vitalnost. Raznovrstna prehrana z veliko sadja in zelenjave, stročnic, rib, jajc in mesa je glavni vir teh pomembnih hranljivih snovi.

Mastno lasišče in prhljaj

Bele, mastne luske so posledica pospešenega zorenja celic kože ob povečanem izločanju žlez lojnic. Če te mastne luske odstranimo, je koža lasišča rdeča in vlažna, pa tudi nadražena.

Najhujša oblika prhljaja je pravzaprav vrsta seboroičnega dermatitisa, ki zahteva posebno nego in zdravljenje. Če pa gre za "navaden", prehoden prhljaj, težavo odpravljamo razmeroma enostavno s proizvodi, ki urejajo izločanje žlez lojnic in celično obnovo. V veliko pomoč so posebni pilingi, s katerimi z lasišča odstranimo ostanke odmrlih celic in lasem pomagamo, da vzpostavijo pravilen ritem obnavljanja. Prhljaj je najpogosteje posledica spremembe sestave sebuma, lahko pa ga izzovejo tudi stres ter nepravilna nega in prehrana. Dokazali so tudi povezanost prhljaja z mikroorganizmom Pytirosporum ovale.

Profimedia

Ta glivica iz družine kvasovk je sicer redna prebivalka naše kože in se prehranjuje z mastnimi snovmi. Če pa se začne pospešeno razmnoževati, povzroči nastanek prhljaja (v kar 75 odstotkih primerov), razne iritacije, rdečico in srbečico.

Najpogostejša napaka, ki jo delamo, je ta, da si prizadevamo čim hitreje zmanjšati izločanja sebuma. Toda če preveč in prehitro izsušimo povrhnjico kože, lahko ta ustvari svoj naravni zaščitni film in začne izločati še več sebuma. Poleg tega s čezmernim izsuševanjem kože še dodatno oslabimo njene obrambne sposobnosti, zaradi česar lasje ne bodo več vitalni in trdni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta