5 predmetov, ki si jih zaradi zdravstvenih razlogov ne bi smeli posojati

Urška Kereži
18.02.2020 06:04

Velikokrat posojamo osebne predmete, a se pri tem ne zavedamo nevarnosti, v katero spravljamo sebe in druge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Seznami predmetov, ki smo jih pripravljeni posoditi drugim, se precej razlikujejo. Če nekateri partnerju brez zadržkov ponudijo svojo zobno ščetko, so spet drugi jezni, če se nekdo zgolj dotakne njihovih predmetov. Iz zdravstvenih razlogov pa bi nekatere morali zase zadržati prav vsi.

Škarjice ali ščipalec za nohte

Na škarjicah in ščipalcih za nohte naj bi velikokrat kar mrgolelo bakterij, virusov in glivic. Dokler je tisti, od katerega si jih sposojate, zdrav in imate dobro razvit imunski sistem, se morda ne boste z ničemer okužili. A hitro lahko nastane prenos glivičnih obolenj, pravijo strokovnjaki.

Uhani

Ušesne mečice naj bi bile dobro prekrvavljene, kar pomeni, da se luknje v ušesih lahko hitro vnamejo, zato so uhani odličen medij za prenos različnih okužb.

Dezodorant

Dezodorant v spreju si sicer lahko sposodite od nekoga drugega, ne pa tistega v stiku ali s kroglico. Po britju namreč ostanejo na koži neopazne ranice in posojanje dezodoranta lahko povzroči okužbo.

Glos za ustnice

Virus herpesa naj bi se prenesel z enega človeka na drugega tudi z izmenjavo ličil za ustnice, čeprav človek nima znakov, da ima virus.

Pinceta za oblikovanje obrvi

Pinceto za oblikovanje obrvi si izposodite le za odstranjevanje rastočih dlak. Kadar jo lastnik uporablja tudi za odstranjevanje vraščenih in tako pride v stik s krvjo, lahko kmalu povzroči neprijetno okužbo.
Da se čim bolje izognete slednjim, vse naštete predmete uporabljajte zgolj vi. Glavni razlog, da si jih ne delite, so, kot zdaj že veste, bakterije, glivice in virusi. In tudi pri souporabi brisač, gobic za umivanje telesa, čopičih za nanašanje ličil, slušalkah, krtači za lase se verjetnost njihovega prenosa namreč zelo poveča, opozarjajo strokovnjaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta