Nadležni virusi: Vsak prehlad ni vnetje sinusov in obratno

Urška Kereži
08.01.2020 06:03

Simptomi so res podobni, vendar obstaja nekaj razlik, ki nam pomagajo ugotoviti, ali gre za prehlad ali vnetje sinusov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Prehlad je nadležna nalezljiva okužba zgornjih dihalnih poti, a običajno nenevarna. Povzročajo jo številni virusi, in ker jih je tako veliko, nastajajo pa tudi novi, telo ne more razviti odpornosti proti vsem, zato je pogosta in ponavljajoča se. Za otroke, ki so v vrtcih, tako ni nič neobičajnega, če prebolijo do dvanajst prehladov na leto, odrasli do pet.

Prehlad

Znaki prehlada so zamašen nos, izcedek iz nosu in boleče žrelo, redkeje se jim pridružijo še hripavost, kašelj, povišana telesna temperatura. Težave trajajo sedem do deset dni. Nekateri okužbo z virusi prehlada prebolijo tudi brez bolezenskih znakov. Zboli le približno tretjina do polovica vseh, ki so bili izpostavljeni virusu. Znaki prehlada se lahko pojavijo že dvanajst ur po okužbi z virusi in so najmočneje izraženi tri do štiri dni po okužbi, to je po vstopu virusov v telo.

Shutterstock

Bolje preprečiti kot zdraviti

Za preprečevanje prenosa okužbe je najpomembnejša dobra higiena, predvsem pogosto in natančno umivanje rok ter čim redkejše dotikanje obraza in ust. Bolni naj si umijejo roke po vsakem brisanju nosu, primerna je uporaba papirnatih robčkov, ki jih takoj po uporabi zavržemo v koš za odpadke. Med prehladom naj počivajo, zaužijejo veliko tekočine in si pripravijo vlažne inhalacije. Vitamin C naj bi skrajšal potek bolezni. Ob zamašenem nosu uporabljajte fiziološke raztopine za izpiranje nosu in dekongestivne kapljice ali pršila za nos, ki jih lahko uporabljamo tri do pet dni, po posvetu z zdravnikom tudi dalj. Včasih prehladu lahko kot zaplet sledi vnetje sinusov ali obnosnih votlin.

Sinusitis

Nosni organ je sestavljen iz nosnih hodnikov, obnosnih votlin oziroma sinusov ter nosnega dela žrela. Njihova naloga je vlaženje zraka, segrevanje in čiščenje, tako pomagajo nosni sluznici prilagoditi zrak, ki ga vdihavamo. Poleg tega skupaj z drugimi deli delujejo kot resonator, ki obogati in obarva naš glas.
Običajno se sluz, ki se nabira na sluznici nosnega organa, s pomočjo migetalk (dlačice, pokrite s sluzavim slojem) pomika nazaj v nosno žrelo, da jo pogoltnemo. Če se ob prehladu sluz ne more izločiti iz obnosnih votlin in se izloček nabira v sinusih, pride do vnetja obnosnih votlin oziroma akutnega sinusitisa. To se zgodi, kadar je oteklina nosne sluznice tako močna, da zapre izhode iz sinusov.

Neznan

Ko postane kronično

Do kroničnega vnetja sinusov lahko pride ob pogostem pojavljanju akutnih vnetij, ki kažejo, da nekaj preprečuje čiščenje oziroma praznjenje obnosnih votlin. Najpogostejši vzrok so anatomske strukture, ki onemogočajo delovanje kompleksa sinusnega okenca in čiščenje. Pri akutnem vnetju obnosnih votlin ima bolnik bolečine v licih, nad očmi, v korenu nosu ali celo v zgornjih zobeh, zaradi pritiska, ki nastaja v sinusih pri nabiranju izločka. Značilni so še povišana telesna temperatura, slabo počutje in gnojav izcedek iz nosu ter zamašen nos. Pri prepogibanju navzdol ali pri hitrih gibih z glavo se zaradi povečanega pritiska bolečina lahko še okrepi.
Pri akutnem vnetju obnosnih votlin je klinična slika zelo tipična in pri postavljanju diagnoze navadno ni večjih težav. Akutno vnetje obnosnih votlin zdravimo z antibiotikom. Pomemben del zdravljenja so kapljice za nos, ki stanjšajo nosno sluznico, s tem se odprejo okenca, ki vodijo iz sinusov, tako je omogočena drenaža izcedka, gnoja. Priporočljivo je izpiranje nosu s fiziološko raztopino, lahko z dodatkom ksilitola. Gnoj iz obnosnih votlin lahko posrkamo tudi s tanko silikonsko cevko, ki jo uvedemo skozi nos. Zaplete akutnega sinusitisa zdravimo kirurško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta