Ananas pomaga pri hujšanju: Mit ali resnica?

Bonbon Bonbon
24.06.2021 06:00
Toliko slavospevov, ki jih je moč slišati o ananasu, je najbrž le o malokaterem sadežu. Strokovnjaki njegove dobre lastnosti nizajo eno za drugo: je bogat z vitaminom C, vsebuje encim bromealin, ki spodbuja presnovo beljakovin in deluje protivnetno, pomaga do lepe, napete, bleščeče kože in polti …
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

S tem pa bera dobrih lastnostih ananasa še ni končana. Vsebuje veliko vode in vlaknin, vse to pa ugodno deluje tudi na delovanje ledvic in vzpodbuja leno prebavo. Ob vsem tem sadež, ki je okusen in osvežujoč, pozitivno vpliva tudi na razpoloženje. Ker pa vsebuje sto gramov ananasa le okoli 46 kalorij, je sadež priljubljen pri vseh, ki se lotevajo diete. Res pa je, da lahko z uživanjem ananasa izgubimo kakšen kilogram več predvsem na račun vode, saj ima diuretičen učinek.

Profimedia

Ko izbirate ananas, preverite njegovo zrelost. To lahko storite tako, da poskusite izpuliti spodnji list. Če to lahko storite z rahlim potegom, je sadež zrel in primeren za nakup. Tako pravijo poznavalci. Strokovnjaki poudarjajo, da je ananas, ki je zdravju koristen, tudi pravi mali kozmetični čudež, ker telo nahrani od znotraj in zunaj.  Ananas seveda pozitivno učinkuje na postavo zaradi encima bromelaina, ki ga ima ogromno. Ne le, da v črevesju razgradi trpežne beljakovinske ovojnice bakterij in naredi konec s črevesnimi glistami, beljakovine iz hrane razgrajuje na aminokisline. Bromelain pa ima še druge pozitivne učinke. Ker prodira skozi kožo, je lahko v veliko pomoč pri odstranitvi starostnih peg.

Profimedia

Ko ananas namažemo na kožo, starostne pege počasi pobledijo, lahko pa tudi povsem izginejo. Bromelain igra pomembno vlogo tudi pri razkrajanju oblog na notranjih stenah žil, encim pa preprečuje strjevanje krvi in tako izboljšuje prekrvitev. Prav tako naj bi bromelain blažil vnetja (antiinflamatorik), sproščal mišice, preprečeval lokalne mišične krče, tudi pri menstruaciji.

Naj bo tako ali drugače, ananas naj bi dokazano upočasnjeval staranje kože, jo pomlajeval ter ji vračal sijaj in elastičnost. Ni čudno, da mnogi priporočajo tudi zdravljenje z ananasom oziroma z bromelainom, saj ta, kot smo že zapisali, izboljšuje razmerje beljakovin v vsem telesu, razbremenjuje trebušno slinavko, deluje odvajalno, blaži edeme (zastajanje vode v tkivu), pomaga pri prebavnih težavah in driski, pomaga pri sončarici, odstranjuje starostne pege, blaži vnetja, pomaga preprečevati osteoporozo in zlome kosti, ker je zelo bogat z manganom, deluje tudi antibakterijsko in antivirusno ter rahlo estrogensko. In še: ker vitamin B5 poskrbi za veselje do življenja in željo po ljubezni, si ga na veliko privoščite. Še posebno posezite po njem za zajtrk, saj vam bo dal moči za ves dan. Vendar pozor: trd sadež vsebuje kislino, ki lahko škoduje zobem in želodcu, zato vsem, ki imajo tovrstne težave, priporočajo, da uživajo popolnoma zrelega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta