Bi pekli na žaru, a tega niste vešči? Teh 10 nasvetov bo iz vas naredilo mojstra žara

Bonbon Bonbon
13.05.2022 06:00

Čeprav se peka na žaru sliši kot najbolj preprosto opravilo na svetu, pravi mojstri vedo, da sproščen družinski piknik ni izgovor, da se ne bi potrudili in gostom postregli vrhunskih jedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1. Imate pravi žar?

Če razmišljate o nakupu novega žara, se boste najverjetneje odločali med plinskim ali takšnim na oglje. Prednost prvega je, da je primeren tudi za začetnike. Za uporabo je pripravljen v nekaj minutah, ob pečenju ni veliko dela, po njem pa ni pepela in saj, zato je čiščenje preprosto. Slabost, na katero je pomembno opozoriti, je seveda, da jedi, pripravljene na njem, nimajo dimljenega okusa. Žar na oglje jim namreč daje tisti pravi dimljeni okus na pikniku in omogoča hitro peko, saj so temperature višje kot pri plinskem. Največjim ljubiteljem piknikov je tudi v poseben užitek celoten proces peke - od priprave oglja in žara do obračanja na ognju. Pa slabosti? Nevarnost požara, precej pepela in saj, lahko vam ponagaja veter.

2. Izbira mesa

Na pikniku seveda ne smejo manjkati čevapčiči. Na voljo imate svinjske, goveje, piščančje, puranje, največ ljudi pa prisega na mešanico iz govejega in svinjskega mesa. Poleg teh pripravite še hrenovke za najmlajše, perutničke in sir na žaru za vegetarijance, ribe, morske sadeže ...

3. Pravilna priprava mesa

Zrezke narežite na tanko, da bodo prijetnejši na pogled, okusnejši in veliko lažje jih bo speči. Če je meso predebelo, se namreč lahko zgodi, da se v notranjosti sploh ne zapeče, na zunaj pa je že rahlo zažgano. Mojstri žara bi vam svetovali, da naj bodo zrezki pred pečenjem debeli do enega centimetra. Da bo meso zares sočno in okusno, ga še marinirajte in začinite. S tem boste ustvarili bogat okus. Najbolje, da to naredite že večer prej, da meso zares dobro vpije okuse, na pikniku pa ga le še položite na žar in začnite peči.

4. Priloge

Gorčica, ajvar, majoneza, čebula in kečap za najmlajše so zimzelena klasika. Super je, če zraven ponudite tudi pečeno zelenjavo. Na žaru se bodo najbolje obnesle buče in bučke, paprika, koruza, jajčevci. Zelenjava tudi ne spada direktno na rešetke. Da bo ostala sočna in okusna, jo morate položiti v posebno posodo za žar. In ko smo ravno pri zelenjavi - ne pecite je skupaj z mesom, za peko namreč potrebujeta različno temperaturo.

5. Še preden začnete

Zagotovo nikdar ne bi kuhali v umazanem loncu, kajne? Tudi pred začetkom pečenja je nujno, da temeljito očistite žar. Odstranite stare mastne madeže in ostanke oglja. Tako jedi ne bodo le privlačnejše na pogled, ampak tudi bolj zdrave in okusnejše. Da bo peka neoporečna, najprej zakurimo žar vsaj do 250 stopinj Celzija, počakamo deset minut, da vsi morebitni ostanki prejšnjih pek zoglenijo, nato pa s ščetko dobro skrtačimo rešetke in jih na koncu še obrišemo s papirnato brisačo, namočeno v olje. Lahko pa s čebulo nekajkrat čvrsto potegnite po površini za pečenje. Ko je žar očiščen, površino, na kateri boste pekli, namažite z maščobo - pečene jedi bodo bolj okusne in se ne bodo prijele na površino žara. Pred uporabo plinskega žara obvezno preverite še stanje v jeklenki.

6. Izmerite temperaturo brez termometra

Priprave žara se velikokrat lotimo prepozno. Prižgite ga kar nekaj časa pred prihodom gostov, saj je za dobro meso pomembna predvsem pozorna predpriprava. Večina žarov s pokrovom ima tudi vgrajen termometer. Če tega nimamo, pa uporabimo roko: držimo jo od tri do pet centimetrov nad rešetko ter štejemo, koliko sekund jo zadržimo.

1 sekunda – žar je segret nad 300 stopinj C

2 sekundi – žar je segret nad 250 stopinj C

3 sekunde – žar je segret nad 230 stopinj C

4 sekunde – žar je segret nad 200 stopinj C

5 sekund – žar je segret nad 150 stopinj C

6 sekund – žar je segret pod 150 stopinj C

7. Ne pecite hladnega mesa

Po vseh pripravah je čas, da meso, ki ste ga že nekaj ur prej vzeli iz hladilnika, začnete peči. Če bo segreto na sobno temperaturo, se bo toplota lažje prenesla v sredico. Meso bo tako ravno prav pečeno in sočno. Vsaj četrtino površine rešetke pustimo proste in med posameznimi kosi hrane zagotovimo dovolj prostora, da jih lahko hitro premikamo in obračamo.

Profimedia

8. Naj se vam ne mudi

Pozor, hrana spada na žar, ko je oglje sivo in tiho tli, ne v plamenih! Bodite potrpežljivi in počakajte na pravi čas, saj gostom ne želite postreči s črnimi zrezki. Pecite počasi na zmerni temperaturi. Hrana tako ne bo izsušena, temveč sočna. Nekateri si pomagajo s pivom, a popolnoma dovolj je, če uporabljate vodo, ki jo občasno malo poškropite po mesu.

9. Kdaj obrniti

Ko je hrana na žaru, jo pustimo pri miru. Če meso preveč obračamo, se zunanja plast namreč ne more lepo zapeči. Na srečo obstaja čisto preprosto navodilo: meso na eni strani pecite 60 odstotkov celotne peke, nato ga obrnite in pecite še 40 odstotkov časa. Torej na eni strani malo več kot polovico časa.

10. Da bo res sočno

Ko boste presodili, da je meso pečeno, ga položite v posodo, da nekaj minut počiva. Tako se bo prepojilo s sokovi in dobilo poln okus. Poskrbite pa, da bo ostalo toplo. Posodo pokrijte s pokrovko ali aluminijasto folijo, kar bo za nekaj minut popolnoma zadostovalo.

In za konec - če uporabljate plinski žar, po končani peki nikar ne pozabite zapreti jeklenke. Uhajanje plina vas bo drago stalo, predvsem pa je nevarno, če žar hranite v zaprtem prostoru. Potem pa dober tek!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta