(RECEPTI) Potica in pomladni suši? Zakaj ne! Tako lahko za veliko noč presenetite svoje najdražje

Bonbon Bonbon
14.04.2022 06:00

Tradiciji je vedno lepo slediti, lahko pa tokrat na prazničnimi mizi ponudite tudi kaj nepričakovanega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orehova potica
Profimedia

Orehova potica

Sestavine: 4 dl mleka, 40 g svežega kvasa, 25 dag sladkorja, 1 kg moke, 250 g masla, štirje rumenjaki, žlička naribane limonine lupine, 1 žlička soli.

Sestavine za nadev: 600 g mletih orehov, 4 jajca, 3 do 4 dl mleka, 250 g sladkorja, malo cimeta, 1 vrečka vanilijevega sladkorja, 4 žlice smetane, 1 žlica čokolade v prahu, 1 žlica marelične marmelade, po želji dve žlici rozin.

Najprej pripravimo kvas: v posodo damo štiri žlice mlačnega mleka, nadrobljen kvas, dodamo žlico sladkorja in žlico moke, premešamo in počakamo, da mešanica podvoji prostornino oziroma vzhaja. Maslo zmehčamo in ga zmešamo s tremi rumenjaki, z limonino lupino in s preostalim sladkorjem. Med mešanjem dodajamo preostalo mleko. Na delovno površino presejemo moko. Na sredini naredimo vdolbino in vlijemo vanjo masleno mešanico, potem dodamo še sol in vzhajani kvas. Dobro premešamo oziroma zgnetemo (delamo lahko s strojem, z gnetilnima kavljema, ali mesimo ročno). Testo pustimo vzhajati, da dvojno naraste. Potem ga znova pregnetemo; če je premehko, dodamo malo moke, pregnetemo in pustimo še enkrat vzhajati (okoli pol ure). Potem testo razdelimo na tri dele in vsakega razvaljamo v pravokotnik - velikost je odvisna od pekača. Nanje naložimo nadev in vsak pravokotnik čvrsto zvijemo ter položimo v rahlo namaščen in z moko potresen pekač. Nadev naredimo tako, da mleko premešamo z mletimi orehi, sladkorjem, cimetom, čokolado, marelično marmelado in rozinami, dodamo še tekočo smetano in stepena jajca. Temeljito zmešamo, če je treba, dodamo še katero od sestavin. Potico pečemo pri 180 do 200 stopinjah Celzija približno 90 minut. Po še nekoliko mlačni potrosimo sladkor v prahu, ko je povsem hladna, jo narežemo na rezine in postrežemo.

Velikonočna šunka v testu
Profimedia

Velikonočna šunka v testu

Sestavine: šunka, 1 kg bele moke, kocka kvasa, vrečica pecilnega praška, 2 dl mleka, mlačna voda, sol, žlica sladkorja, maslo.

Kvas nadrobimo v malo mleka, moke in sladkorja, da dobimo kvasec. Premešamo in damo na toplo. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, ščepec soli, dodamo mlačno vodo in kvasec. Mešamo z mešalnikom ali zamesimo z rokami, da se testo lepo loči od rok in sklede. Oblikujemo ga v kroglo, pokrijemo s krpo in denemo na toplo, da vzhaja. Medtem že imamo na mizi šunko, ki smo jo skuhali tako, da je ostala sočna. To smo storili tako, da smo v velik lonec natočili hladno vodo, ki je prekrila šunko. Kuhali smo jo dobro uro, vodi lahko primešamo tudi jušno osnovo, da bo šunka okusnejša. Ko je kuhana, jo vročo damo za nekaj ur v hladno vodo - pore se bodo zaprle in ne bo se izsušila. Šunki obrežemo maščobo in kožo ter jo obrišemo do suhega. Testo pregnetemo in razvaljamo na 2 cm debelo. Na sredino damo šunko in jo z vseh strani dobro "zapremo" s testom, da sok ne bi uhajal. Premažemo z mehkim maslom in damo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pekač damo v pečico, ki smo jo prej segreli na 180 stopinj Celzija. Pečemo približno eno uro - po polovici ure testo zaščitimo s papirjem za peko ali z alufolijo, da testo ne bi bilo preveč zapečeno. Ko je šunka pečena, jo vzamemo iz pečice, še enkrat premažemo z maslom, jo zavijemo v kuhinjsko krpo in ohladimo.

Hrenova omaka s kruhom
Profimedia

Hrenova omaka s kruhom

Sestavine: skodelica naribanega hrena, skodelica jušne osnove ali goveje juhe, rezina belega kruha, sol, poper.

Nastrgan hren damo v vrelo juho in kuhamo minuto ali dve. Dodamo narezan beli kruh, sol in poper. Na šibkem ognju kuhamo še pet minut. Ohladimo in postrežemo s šunko in z jajci.

Pomladni suši
Profimedia

Pomladni suši

Sestavine: 6 listov alg nori, 1/3 skodelice riževega kisa, 2 skodelici riža, korenček, narezan na trakove, avokado, narezan na trakove, kumarica, narezana na trakove, omaka vasabi, svetla sojina omaka.

Riž (dobi se tudi najprimernejši za suši) skuhamo, vmešamo v kis in ohladimo. Na podlago za zvijanje damo alge, na alge pa skodelico pripravljenega riža. Na tretjino lista damo po dva traka korenčka, avokada in kumarice. Suši trdno zvijemo. Ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin, potem zvitke narežemo na kose. Ponudimo z omako vasabi in s sojino omako.

Profimedia

(Po)praznični regrat

Sestavine: 400 g regrata, šopek rdečih redkvic, korenček, manjše jabolko, oljčno olje, jabolčni kis, sol.

Po praznikih se zaradi preveč zaužitih dobrot počutimo prav klavrno. Takrat si lahko pripravimo "postno" jed, ki nas bo zaradi vsebnosti grenčin vrnila v dobro kondicijo. Očiščen in odcejen regrat narežemo na koščke. Korenček drobno naribamo, redkvico in jabolko narežemo na drobne kocke. Vse sestavine stresemo v skledo, začinimo z oljem, kisom in soljo in pojemo za "zadnjo večerjo" pred službo.

(Po)praznični čemaž
Profimedia

(Po)praznični čemaž

Sestavine: 20 dag čemaža, 4 žlice oljčnega olja, skodelica riža, 3 skodelice vode, 2 žlici sesekljanega peteršilja, skodelica drobno narezanega regrata, sol.

To je še ena jed, ki nam bo po prazničnem prenajedanju izredno dobro dela. Čemaž narežemo na rezance in ga podušimo na oljčnem olju, dodamo riž, solimo in zalijemo s tremi skodelicami vode. Pokrijemo, pustimo, da vre približno štiri minute, potem dodamo sesekljan regrat, premešamo in pustimo, da vre še minuto ali dve. Posodo za četrt ure zapremo, da se sestavine dobro prepojijo, in postrežemo s solato.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta