Bi radi v 7 dneh izgubili do 5 kilogramov? Korak po korak vas vodimo skozi post, ki vam bo dal nov zagon

Bonbon Bonbon
02.05.2023 06:00

Ni potrebno veliko - teden dni trdne volje, pomladi primerna živila in veliko osvežilnih pijač, pa se bo organizem znebil škodljivih snovi; in še na tehtnici se bo krepko poznalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dobro vemo, kako se počutimo po dolgih mesecih raznih prazničnih in siceršnjih grehov s premastnimi, presladkimi, preobilnimi obroki: neurejena prebava, napetost, nečista in bledikasta polt, nespečnost, nervoza ... Torej na delo!

Prvi dan

Za začetek na tešče popijemo dva decilitra mlačne vode, ki smo ji dodali malce limoninega soka. Zajtrk si pripravimo iz treh sadežev, narezanih na drobne kocke - majhnega jabolka, kivija in klementine, vse skupaj pa zmešamo s 150 g nemastnega jogurta in žličko tekočega medu. Za kosilo in večerjo pojemo nekaj žlic na žlički oljčnega olja dušene zelenjave ali dva v oblicah kuhana krompirja s skuto. Pomembno je, da popijemo veliko tekočine, najbolje kar navadne vode (vsaj dva litra na dan). Če med obroki začutimo lakoto, jo namesto z vodo potešimo z zelenjavnim sokom.

 

Drugi do peti dan

Tako, zdaj se pričenja pravi zdravilni post. Takoj ko vstanemo, popijemo četrt litra vode, pomešane z žlico blage odvajalne soli. Manjša neprijetnost pri tem je, da je kakšni dve uri dobro ostati doma, večkrat bo namreč treba v kopalnico. To temeljito čiščenje črevesja s soljo ponovimo še tretji dan, za preostale dni te druge faze pa velja, da zjutraj na tešče najprej počasi in v majhnih požirkih popijemo kozarec mlačne vode. Po umivanju ali prhanju popijemo 2 skodelici nesladkanega zeliščnega čaja (rožmarinovega), kar bo poživilo krvni obtok, nato pa še vsako uro kozarec postane vode (primerno količino vsak večer nalijemo v steklenico in pustimo stati do jutra). Telo bo tako dobilo dovolj tekočine za učinkovito odplakovanje odvečnih snovi.

Opoldne je na vrsti lahka postna juha; pijemo jo v majhnih požirkih, privoščimo si je, kolikor nam je všeč. Priprava je preprosta: za 6 obrokov narežemo na večje kose 2 kg zelenjave (zeleno, korenje, por, bučke, paradižnik, papriko ...), jo damo v lonec s 3 litri mrzle vode, zavremo, nato temperaturo znižamo in juho počasi kuhamo 40 minut. Zelenjavo nato pretlačimo skozi cedilo, ki smo ga obložili s tanko bombažno tkanino (robcem, gazo); uporabimo le čisto juho, zelenjavo zavržemo. Juho začinimo s pivovskim kvasom.

Profimedia

Šesti in sedmi dan

Prebavila so zdaj že pripravljena na malo krepkejšo hrano, pri čemer pazimo, da porcije niso prevelike in da žvečimo počasi ter temeljito.

Šesti dan: takoj ko vstanemo, kozarec mlačne vode s sokom polovice limone ali enako količino jabolčnega kisa. Zajtrk: na tanke rezine narezano jabolko. Kosilo: čista postna juha - količina po želji. Popoldanska malica: polnozrnati hrustavček, premazan z žlico nemastne skute, obložen z nekaj rezinami paradižnika in paprike in potresen s sesekljanimi zelišči. Večerja: pire iz 150 g kuhanega krompirja, nekaj žlic mleka in nekaj žlic čiste zelenjavne juhe. Sedmi dan opoldne pojemo 150 g krompirja v oblicah s 100 g zeliščne skute, večerni obrok: čisto postno juho obogatimo s 150 g tanko nastrganega surovega korenčka in 30 g nezabeljenih in al dente kuhanih rezancev iz polnovredne moke.

V tednu dni tega zdravilnega posta lahko shujšamo za 4-5 kilogramov.

Da bo trud res poplačan

- Glavni namen postenja je razbremeniti telo strupov. Torej se je treba v tem času odpovedati kavi, črnemu čaju, alkoholu in nikotinu. Tudi stres in duševna napetost organizem obremenjujeta, zato se čimveč sprehajajmo, skušajmo čim manj misliti na službene in druge probleme, tudi se ne ukvarjajmo z napornimi športi. Če nas prevzame tesnoba, počasi in globoko dihajmo.

- Večerna kopel ali prhanje z mlačno vodo vplivata blagodejno na telo in počutje. Med kopanjem ali prhanjem se nežno zdrgnimo z masažno rokavico ali ščetko, na koncu pa se natremo z mlekom za telo, ki sprošča in pomirja (melisino, oljčno ...).

Profimedia

- Post bo očistil telo in stopil nekaj odvečnih kilogramov. Kaj storiti, da jih ne bomo kmalu dobili nazaj? Varčujmo s soljo (zadržuje vodo v telesu) in sladkorjem (z njim dobimo le prazne odvečne kalorije, poleg tega povzroča občutek lakote), nikar pa ne skoparimo z različnimi svežimi zelišči, zaradi katerih so še tako preproste jedi bolj aromatične.

- Potrudimo se uživati ob še tako skromnem obroku. Lepo pogrnjena miza, šopek cvetja na njej, plamenček sveče, vse to nas pomirja in sprošča. Jejmo počasi, vsak zalogaj dobro prežvečimo (vsaj dvajsetkrat), sicer nam bo hrana obležala v želodcu.

- Uživajmo čimveč na drobno nastrgane presne zelenjave in sveže sadje. Oboje oskrbuje telo z balastnimi snovmi in zavira apetit. Preveč kuhana ali predolgo dušena zelenjava izgubi aromo in veliko koristnih snovi. Tudi pečenju in cvrtju jedi se odpovejmo.

- Še enkrat: tudi po postenju moramo popiti najmanj dva litra tekočine na dan. Voda, negazirani in nesladkani sadni sokovi, zeliščni čaji ... Možnosti je veliko.

- Če imate kakršne koli zdravstvene težave ali želite dodaten nasvet, se pred začetkom posta posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta