Se kdaj slabo počutite, ne da bi vedeli, zakaj? Morda vam primanjkuje vitaminov in mineralov

12.10.2021 06:00
Kako se hraniti, da bomo zdravi, trdnih kosti in bistrega uma še v starosti? Tako, da bomo uživali vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje za vse življenjske funkcije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ste kdaj utrujeni brez razloga, slabotni, se vas (pre)pogosto lotevajo infekcije? Zaradi tega običajno ne gremo k zdravniku, a to ne bi bilo slabo, čeprav je diagnoza morebiti "le" pomanjkanje vitaminov. Vitamini in minerali podpirajo organizem in na pomanjkanje kateregakoli od njih se ta opozorilno odzove z boleznijo ali z netipičnimi kliničnimi znaki, s šibkostjo, slabim počutjem, z večjo dovzetnostjo za infekcije ali zgolj z utrujenostjo. A težave se ne pojavijo čez noč, organizem se ne odzove, če kratek čas ne dobi svoje "doze" vitaminov, ampak če odtegovanje traja dlje časa. Tako je bil skorbut kot posledica pomanjkanja vitamina C pogosta bolezen mornarjev, katerih prehrana na dolgih plovbah ni vsebovala dovolj vitaminov.

Profimedia

Otroci

Nosečnost in dojenje sta obdobji, ko je pravilna prehrana še posebno pomembna. Žal otrok ni zaščiten pred nepravilno prehrano matere. Ozaveščene pričakujoče in doječe matere vedo, da hrana vpliva na otroka in da se investicija vanjo obrestuje, da je učinek na otrokovo zdravje dolgoročen, vključno s tveganjem za bolezni v poznejšem življenju. Vpliv hrane je posebno pomemben med zgodnjim razvojem fetusa in novorojenčka, zlasti njegovih nevroloških funkcij. Vitamin A je še posebno potreben v zadnjih treh mesecih za rast in dozorevanje ploda, za razvoj pljuč, pomemben vir vitamina A pa je betakaroten, ki je v hrani ali prehranskih dopolnilih. Neprecenljivo vrednost vitamina C poznamo vsi, a če hočejo bodoče mamice malčkom dobro, bodo uživale hrano, bogato tudi z vitaminom D in kalcijem, torej za otrokovo okostje in zobno sklenino.

Odraščajoči

Skrb zbujajoča ali morda kar alarmantna pa je "vitaminska slika" pri odraščajoči mladini. Raziskave kažejo, da le slaba polovica odraščajočih zaužije dovolj vitaminov B1 in D; slednji je odločilen dejavnik za ravnovesje kalcija v organizmu in torej glavni igralec v igri za zdravo okostje. In če z leti tako ali tako nevidno in neslišno drsimo v osteoporozo, za katero sta odgovorna vitamin D in kalcij, lahko rečemo, da ji s preskromnim vnosom teh dveh stražarjev naše (kostne) trdnosti utiramo časovno bližnjico. Nič novega tudi ni, da je veliko mladostnikov pretežkih, a za preveliko težo ne gre kriviti le čipsa in sedenja pred računalniki, ampak tudi prenizko raven vitaminov B12, C, D in betakarotena.

Profimedia

Starejši

Ni pomembno le, da so siti, ampak tudi in predvsem, s čim se nasitijo. Skrbi kdo za to, če tega ne zmorejo sami, da zaužijejo dovolj vitaminov in mineralov? Tudi starejši organizem jih potrebuje, ne sicer več za zdravo rast in razvoj, ampak za vzdrževanje zdravja in dobrega počutja. Raziskava je pokazala, da odrasli Evropejci pogosto s prehrano ne dobijo dovolj vitaminov in mineralov. Kar 60 odstotkom starejšim primanjkuje vitaminov D in E. V več evropskih državah so pri populaciji nad 60 let ugotovili pogosto pomanjkanje vitamina B12, kar naj bi povzročalo nizko raven psihične moči in kognitivnih funkcij.

Profimedia

Med ideali in resničnostjo

Ustrezna prehrana, bogata z vitamini in minerali, ima pomembno vlogo pri vzdrževanju in rasti, pri dobrem psihičnem počutju in celo pri zaviranju oziroma odlaganju začetka kroničnih bolezni. Naše prehrambne navade določajo socialni, demografski, ekonomski dejavniki. Kadar s hrano ne moremo zadovoljiti dnevnih potreb organizma po vitaminih in mineralih, lahko sežemo po prehranskih dodatkih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta