(FOTO) Slano jezero sredi Jadrana: Če se v njem okopata zaljubljenca, bosta skupaj za vselej

ZaB
21.08.2023 09:55

Ne samo da Zmajevo oko spreminja barvo, ampak je tudi recept za srečo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmajevo oko
Profimedia

Z Rogozniškim jezerom je povezan zanimiv naravni pojav. Slano jezero sredi Jadrana, poimenovano tudi Zmajevo oko, vsakih nekaj let spremeni barvo. To se zgodi, ko zmanjka kisika oziroma ko se prebivalci jezera od rib do meduz premaknejo v morje, navajajo na portalu Punkufer. Če torej nenadoma zagledate, kako motno jezero barvo spreminja iz rumeno-rdeče v zelenkasto modro, to je naravni pojav.  

A zakaj Zmajevo oko? Zato ker so z nenavadnim jezerom sredi morja povezane tudi legende. Ljudski glas je razširil, da se je jezero v morju pojavilo, potem ko je padel meteorit, po drugi teoriji je bilo na delu vesoljsko plovilo. Po še eni razlagi pa je Zmajevo oko rezultat maščevanja slepca, potem ko ga je hotel brat prevarati pri dediščini. No, zaključek je romantičen: zaljubljenca, ki se okopata v Rogozniškem jezeru, bosta ostala srečna skupaj do konca življenja in rodili se jima bodo zdravi otroci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta