Hrana za črevesje: Dodajte fermentirana živila na jedilnik in bodite bolj zdravi

Urška Kereži
13.02.2020 06:03

To, da so fermentirana živila, ki nastajajo z naravnim vretjem, zdrava, ste slišali že večkrat, ker vsebujejo probiotične kulture, ki jih tvorijo številne vrste bakterij. Te dobre bakterije se naravno naselijo v našem črevesju in delajo črevesno mikrofloro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vsi ti organizmi so pomembni za zdravje prebavnega sistema in celotnega organizma. In glede na to, da so v črevesju prisotne tudi slabe bakterije, glivice in drugi patogeni mikroorganizmi, ki se v določenih okoliščinah lahko razmnožijo in slabo vplivajo na zdravje, so fermentirana živila in probiotične kulture lahko celo zelo koristni za zdravljenje bolezni, ki jih povzročajo škodljivi mikroorganizmi.

Profimedia

Krivci za neravnovesje

Kot rečeno, zaradi nezdravega načina življenja lahko v organizmu pride do motnje ravnovesja med zdravimi in nezdravi mikroorganizmi, kar lahko privede do različnih zdravstvenih težav, a se tega pogosto niti ne zavedamo. Ravnovesje se tako nemalokrat podre zaradi slabe prehrane, preveč ogljikovih hidratov, hitre hrane, pijač in živil, ki ustvarjajo kislost organizma, kroničnega stresa, premalo gibanja in vadbe, strupenih substanc iz okolja, pogostega jemanja antibiotikov, ki neredko uničujejo tudi zdravo rdečo mikrofloro, ter pretirane uporabe komercialnih sredstev za čiščenje v gospodinjstvu. Zato je uživanje probiotikov, ki pripomorejo, da dobra populacija bakterij prevlada nad slabo in zagotavlja optimalno zdravje, skorajda nujno. Koristni mikroorganizmi so v številnih fermentiranih živilih, ki ob redni umestitvi na jedilnik enako učinkovito vzdržujejo ali izboljšajo zdravje črevesja. V različnih delih sveta zato že stoletja fermentirajo različna živila: sojo, riž, kokosovo mleko, gobe, sadje in zelenjavo ter kravje mleko.

Tradicionalna metoda obogatitve živil

Kisanje zelenjave je zelo star, preizkušen način priprave zdrave ozimnice in mnogo vrst zelenjave, ob nekaj temeljnih pravilih lahko naslednjo ozimnico uspešno in enostavno pripravite tudi sami, s čimer si boste obenem pripravili zalogo probiotikov vse do pomladi. Uporabljajte trdo zelenjavo, kot so gomolj zelene, rdeča pesa, korenček, zelje, repa, paprika, kumarice, brokoli, zeleni paradižnik, čebula, ki že sami vsebujejo bakterije mlečnokislinskega vrenja.
V ugodnih, vlažnih pogojih in pri ugodni temperaturi ter brez dostopa zraka se različni sladkorji iz živil pretvarjajo v mlečno kislino in tako prevzamejo poseben kisel okus.

Shutterstock

Vsi učinki fermentacije

Vzdrževanje zdrave rdeče mikroflore
Rdeča mikroflora je živ sistem, ki ga sestavljajo dobre in slabe bakterije. Iz že omenjenih vzrokov lahko slabe prevladajo in povzročijo mnogo zdravstvenih težav. Če prehrani dodajamo fermentirana živila, pa se bodo koristne hitreje naseljevale in ščitile sluznico črevesja ter s tem izboljšale vpijanje hranil in splošno zdravstveno stanje.
Obnavlja sluznico črevesja
Različne okužbe, uporaba zdravil ali uživanje hrane, kot je recimo gluten, lahko pripeljejo do tega, da sluznica ostane brez koristnih mikroorganizmov ter posledično postane prepustna (sindrom puščajočega črevesja) za prehajanje škodljivih snovi in slabih mikroorganizmov v preostale dele telesa, kar hitro izzove bolezni, posebno vnetja in infekcije. Fermentirana živila so zato hitro in najbolj učinkovito sredstvo, ki obnavlja črevesno floro.
Spodbuja metabolizem in prebavo
Če se želite znebiti odvečnih kilogramov, vsekakor jejte ozimnico, saj pospešuje metabolizem, je lahko prebavljiva, ima malo kalorij in nasiti. Zaradi velike vsebnosti vlaknin fermentirana živila spodbujajo delo črevesja in zmanjšujejo težave pri laktozni intoleranci ter obenem blažijo sindrom razdraženega črevesja.
Izboljšuje imunski sistem
Znano je, kako sta povezana prebavni in imunski sistem. Od imunskega sistema pa je odvisno zdravstveno stanje. Ta s kompleksnimi mehanizmi ščiti telo pred škodljivimi mikroorganizmi in blaži nevarnosti vseh vrst. Vložena zelenjava povečuje število celic, ki naravno uničujejo vsiljivce.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta