Idealna poletna hrana: Kaj jesti in piti, da bo naš dopust lahkoten in zdrav, prebava pa urejena

Bonbon Bonbon
17.07.2023 09:11

Glede na to, da številne znanstvene raziskave sistematično kažejo na blagodejne učinke sredozemske diete, priporočamo, da tudi letos z vsemi čutili uživate v mediteranskih specialitetah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Poletje je pravi čas za uživanje v okusni sezonski hrani - sadju, zelenjavi, oreščkih, avtohtonih začimbah, svežih ribah in morskih sadežih. Podatki, združenih iz dvanajstih mednarodnih raziskav, ki so bili pred časom o objavljeni v časopisu British Medical Journal, so pokazali prednosti sredozemske hrane. Pregled raziskav, opravljenih na skupno 1,547.299 vprašanih, kaže, da je pri ljubiteljih sredozemske hrane stopnja umrljivosti za devet odstotkov nižja, za šest odstotkov je nižja pogostost raka, za devet odstotkov nižja umrljivost zaradi kardiovaskularnih bolezni ter za 13 odstotkov nižja pogostost alzheimerjeve ter parkinsonove bolezni.

Profimedia

Zaščita in osvežitev na krožniku

Poletna prehrana mora vsebovati veliko vseh dragocenih prehranskih snovi, ki služijo kot zaščita pred škodljivim sevanjem in tako pomagajo pri zaščiti pred kožnim rakom ter preprečujejo nastajanje gub in predčasno staranje kože. Oranžno, rumeno in rdeče sadje ter zelenjava vsebujeta barvne pigmente, ki spodbujajo obarvanost, obenem pa delujejo antioksidantno. Zato je poleti priporočljivo uživati marelice, breskve, dinje, lubenice, korenje ter sadje in zelenjavo drugih barv. To je pomembno zlasti zato, ker ti plodovi zorijo poleti - igra med naravo in človekom je določena in urejena že več stoletij. Na splošno sta sadje in zelenjava v poletnih mesecih še posebno dragocena, saj vsebujeta visok delež vode in pomembne elektrolite, ki jih izgubljamo z znojenjem. Pri izbiri sadja in zelenjave je treba paziti na to, da so sezonski sadeži kar se da raznoliki in različnih barv, saj takšen jedilnik zagotavlja različne fitokemikalije, ki koristijo organizmu.

Brez maščob

Organizem v vročih dneh že po naravi zahteva lahko prebavljivo hrano, bogato z vodo in minerali, ki jih izgubljamo z znojenjem, z več vlakninami in manjšo količino maščob in proteinov. Sol, suhe mesnine in pražene, masne jedi povzročajo žejo in se jim je treba izogibati. Mlečni izdelki z malo maščobami bodo zagotovili potreben vnos kalcija in dragocenih proteinov, med siri pa je bolje izbrati sveži kravji sir kot pa zrele sire z visokim deležem maščob.

Profimedia

Topla pijača bolj hladi

Sveži sadni sokovi in fermentirani mlečni izdelki z malo maščobami pogasijo žejo, hkrati pa so koristen vir encimov, prijaznih bakterij, vlaknin, vitaminov in mineralov. Izogibati se je treba alkoholnim, gaziranim in sladkanim pijačam ter pijačam, bogatim s kofeinom, saj povečajo dehidracijo, ker spodbujajo izločanje tekočine iz organizma. Poleg tega veliko teh pijač deluje kot spodbudilo in zato ovirajo zdrav spanec. Poleti so najboljša izbira za nadomestilo tekočine izvirska in mineralna voda, nesladkani čaji in izotonični napitki. Poleti najpogosteje posežemo po ledenih pijačah, vendar se bomo bolj ohladili, če bomo pili tekočino sobne temperature ali tople čaje in napitke. V državah, kjer je vročina vse leto, za hlajenje organizma tradicionalno pijejo tople čaje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta