Sopotnica, ki nam lahko uniči dopust: Kako se na potovanju izogniti okužbi s salmonelo

Bonbon Bonbon
26.06.2023 10:08

Prišel je čas izletov, potovanj, počitnic, piknikov. Nepravilno ravnanje s hrano pa nam zlasti poleti lahko povzroči neprijetne črevesne okužbe, tudi s salmonelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Image: 561021520, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Črevesne nalezljive bolezni, kamor sodijo tudi okužbe s salmonelami, uvrščamo med bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi. Vir okužbe je lahko tudi bolnik, kliconosec je lahko prebolevnik pa tudi zdrav človek. Glede na to, da je vir okužbe najpogosteje žival, se bolezen pogosto prenaša preko hrane, posebno mesa in mesnih izdelkov, zlasti perutnine. Salmonele se masovno izločajo z blatom okužene živali, bolnika ali kliconosca. Prek rok, predmetov in hrane se prenašajo na zdrave ljudi.

Obolenje se pojavi prvi do tretji dan po okužbi, odvisno od kužne doze. Pojavijo se prebavne težave zaradi vnetja prebavil, slabost, bruhanje, driska, krči, telesna temperatura se poviša. Bolezen bolnika hitro izčrpa, zaradi driske in bruhanja mu grozi izsušitev. Pri lažjih okužbah poteka bolezen blago, pri hujših je treba v bolnišnico. Izločanje klic praviloma ne preneha, ko bolnik okreva, ampak jih izloča še nekaj mesecev z blatom. Bolezen je zlasti nevarna za starejše ljudi in otroke. Najpomembnejši ukrep za preprečevanje širjenja vseh črevesnih nalezljivih bolezni je redno in temeljito umivanje rok. Roke si moramo temeljito umiti po uporabi stranišča in pri pripravi hrane.

Profimedia

Pravilna priprava živil

Ne pozabimo, da k živilom sodijo tudi pijača, žvečilni gumi, sladkarije, pecivo ... Če živilo pravilno toplotno obdelamo, kar pomeni, da ga moramo pripraviti pri temperaturi najmanj 80 stopinj Celzija, se klice uničijo. Z uživanjem takšnih živil ne tvegamo okužbe. Toda vseh živil toplotno ne obdelujemo, zato je treba zagotoviti ustrezne postopke za pripravo denimo solat, sladic, saj se lahko klice z okuženih živil prek delovnih površin prenašajo na druga živila. Zato delovne površine, pribor in posode, ki smo jih uporabljali pri pripravi mesa, zamenjajmo ali pa temeljito pomijmo in osušimo, preden se lotimo priprave drugih živil.

Za zagotavljanje varnosti živil v prodaji so odgovorni proizvajalci in prodajalci, od nakupa dalje pa je odgovoren vsak sam. Zato si vzemite čas in preberite označbo na živilu, še zlasti datum proizvodnje in rok uporabe. Pri živilih v embalaži moramo biti pozorni na to, da je embalaža nepoškodovana, pri ostalih pa se odločimo za nakup glede na svežost. Ko živilo kupimo, ga čim prej dostavimo do doma in primerno shranimo. Pri nakupu občutljivega sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, sladoledov in podobnega je priporočljiva uporaba transportne hladilne vreče ali torbe. Navadimo se na to, da je nakup živil zadnji opravek pred odhodom domov.

Gremo na pot

Ko se odpravimo na celodnevni izlet, ko potujemo na počitnice ali na turistično potovanje, si naredimo načrt tudi za varno prehranjevanje. S seboj praviloma vzemimo hrano za največ en dan. V nekaterih tujih državah je prepovedan vnos določenih živil, zato je koristno, da se o tem prej pozanimamo, da ne bo sitnosti na meji. Ne glede na to, kako daleč in za koliko časa potujemo, moramo zagotoviti dovolj brezalkoholnih napitkov za posamezno osebo na dan. Živila, ki morajo biti shranjena pri nizkih temperaturah, kot so denimo mlečni izdelki, vzamemo s seboj na pot le za en dan. Občutljiva živila shranimo v hladilne torbe. Zamrznjena živila damo v torbo tik pred odhodom. Hladilna torba dalj drži nizko temperaturo, če je napolnjena do vrha, odpirajmo jo čim manj in za čim krajši čas.

Profimedia

Če potujemo z dojenčkom ali majhnim otrokom, je bolje, da se odločimo za industrijsko pripravljene mlečne, sadne, zelenjavne ali mesne kašice in napitke. Za hranjenje vedno uporabljajmo čist jedilni pribor in otroku temeljito umijmo roke. Vselej imejmo pri roki vlažilne robčke za higieno rok in vrečko za odpadke. Seveda pa velja še posebna previdnost pri potovanju v eksotične kraje.

Varna hrana za na pot

Na potovanjih so najbolj varne toplotno obdelana hrana, suha hrana, kot je denimo kruh, krekerji, zelo sladka hrana, sirupi in marmelade, zelenjava in sadje, ki ga očistimo in olupimo sami, ter ustekleničena originalno zaprta pijača.

Potovanje na jadrnici

Večje jadrnice in motorni čolni imajo vgrajene hladilnike. Kjer ni hladilnikov, ne pretiravajmo z zalogami hrane in poskrbimo za dnevno nabavo občutljivih živil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta