(INTERVJU) Simona Mandl, center managerka Europarka: "Po epidemiji so potrošniki bolj preudarni"

Denis Živčec Denis Živčec
01.07.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Močno že diši po poletju. Kako ste najlepši del leta pričakali v Europarku?

"Poletnih mesecev se v Europarku že zelo veselimo, saj je to čas, da si napolnimo baterije, gremo na počitnice ali se podružimo s prijatelji ob toplih večerih v mestu. Za obiskovalce pripravljamo pestro dogajanje in bogato ponudbo modnih trendov za dolge poletne dni. Najtoplejši del leta je idealen za piknike v dobri družbi, športne aktivnosti na prostem in raziskovanje narave, na kar smo mislili pri oblikovanju ponudbe, ki jo skrbno načrtujemo s shop partnerji."

Kar nekaj zanimivih in odmevnih akcij, druženj ste v zadnjih tednih izpeljali. Kateri dogodki vam bodo ostali v posebej lepem spominu?

"V zadnjem mesecu je bil skoraj vsak konec tedna v Europarku v znamenju zabavnega programa in vsebin, s katerim želimo obiskovalcem ponuditi več od zgolj dobre nakupovalne izkušnje. Konec maja smo načrtovali Europarkov kolesarski maraton, a nam jo je žal zagodla slaba vremenska napoved in smo dogodek morali odpovedati. Drugi junijski konec tedna je minil v znamenju turnirja ulične košarke 3 na 3, na katerem so se pomerili osnovno- in srednješolci. V še posebej lepem spominu nam bo zagotovo ostalo druženje z legendarnim nogometašem NK Maribor, Marcosom Tavaresom, ki je dan po osvojitvi naslova državnih prvakov in ob zaključku kariere nogometaša, v Europarku pozdravil svoje zveste navijače in z njimi preživel celo popoldne."

Marcos Tavares se je od tekmovalnega dela svoje kariere poslovil tudi pri vas. Kako to, da ste se odločili povezati nogomet in nakupovanje?

Bojan Mihalič

"Z Marcosom Tavaresom smo sodelovali že v preteklosti in ga zmeraj znova radi povabimo v Europark, saj so nam njegove vrednote in simpatični značaj blizu, zelo priljubljen pa je tudi med obiskovalci. Europark je tudi ponosni sponzor nogometnega kluba Maribor. To je potrdil dogodek Meet&Greet z Marcosom Tavaresom, ki je pritegnil številne ljubitelje nogometa in družine, ki so nogometaša spremljale in zanj navijale dolgo vrsto let. V sodelovanju s spletnim portalom Mariborinfo smo pripravili pregledno fotografsko razstavo vrhuncev Tavaresove kariere, ki bo na ogled vse do konca junija. Tava je na dogodku postavil rekord v podpisovanju in fotografiranju, saj je z veseljem ugodil vsem, ki so ga prišli pozdravit. Marcos je še povedal, da se po vseh letih v Sloveniji počuti kot pol Brazilec in pol Štajerec. Zaupal nam je, da bo najbolj pogrešal prav zabijanje golov in stik z navijači."

Marsikaj se je dogajalo v zadnjih letih in čas pandemije je zaznamoval tudi trgovce. Smo se potrošniki, z nakupovalnimi navadami vred, zelo spremenili?

"Pandemija in ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa so za trgovce prinesli veliko izzivov, ki so od nas zahtevali hiter odziv in veliko prilagodljivosti. Ob izbruhu epidemije smo sprejeli številne nadstandardne higienske ukrepe, s katerimi smo si prislužili tudi prestižni certifikat TÜV Austria. Zdravje in dobro počutje obiskovalcev sta bila za nas na prvem mestu in ponosni smo, da smo s skupnimi močmi ohranili njihovo zaupanje. Opažamo, da so obiskovalci pogrešali pravo nakupovalno izkušnjo, saj so stik s prodajalci, možnost brskanja med policami z izdelki, pomerjanje modnih oblačil in sprehod po nakupovalnih ulicah posebno doživetje, ki ga virtualna resničnost ne more nadomestiti."

Je postpandemično obdobje prineslo kakšno novost? Iščemo potrošniki danes kaj, česar prej nismo?

"V obdobju po epidemiji so potrošniki pri nakupih bolj preudarni in jih načrtujejo, vsekakor pa si želijo pristnih doživetij tudi v nakupovalnih središčih. V Europarku smo se na to potrebo odzvali z organizacijo dogodkov, na katerih lahko obiskovalci obiščejo stojnice različnih ponudnikov, se pozanimajo o izdelkih, morda potipajo material oblačila, povonjajo parfum ali prelistajo knjigo v knjigarni. Čeprav smo se navadili na novo resničnost, so to izkušnje in občutki, ki smo jih vsi pogrešali."

Na pomoč ste priskočili ukrajinskim družinam v stiski.

"V Europarku se zavedamo pomena dobrodelnih akcij in navdihujočih pobud, ki so pomembne za lokalno okolje, zato radi sodelujemo z dobrodelnimi ustanovami. Skupaj z drugimi nakupovalnimi središči družbe SES smo se povezali z Unicefom, da bi pomagali ukrajinskim otrokom, ki so se zaradi vojne znašli v stiski. Odločili smo se, da bomo naše prostore namenili zbiranju denarja za pitno vodo, higienske pripomočke in šolske potrebščine ter pozvali obiskovalce, da pomagajo po svojih najboljših močeh. Želimo si, da bi družbeno odgovorno živeli tudi v praksi, zato večkrat letno gostimo poučne razstave in organiziramo srčne akcije. Pogosto sodelujemo z društvoma Humanitarček in UP-ornik, da bi med obiskovalce razširili pomembno sporočilo in pomagali ljudem v lokalnem okolju. Po dogodku z Marcosom Tavaresom smo del denarja od prodanih knjig namenili društvu UP-ornik, ki omogoča dostojno preživetje najranljivejšim skupinam prebivalstva."

Zdi se, da se je kolesarska vročica v mestu razvnela na vso moč. Vsi kolesarimo. S projektom Mbajk pa je povezan tudi Europark. Kako?

"Tako je, v Mariboru je pred dobrim mesecem zaživel projekt Mbajk, ena od izposojevalnic koles pa stoji ob avtobusnem postajališču pred Europarkom, ki je tudi ponosni partner projekta. Po mestu je bilo postavljenih več izposojevalnic, meščani pa si lahko izposodijo skupno 210 koles. Sodelovanje pri vzpostavitvi postajališč Mbajk je bilo za nas zelo pomembno, da smo vpeti v lokalno dogajanje in skupnost, obiskovalcem pa želimo ponuditi čim več možnosti za dostop do nakupovalnega središča in jih spodbujati h kolesarjenju. Sistem izposoje koles pomeni odlično dopolnitev javnega potniškega prometa in pomemben korak v smeri trajnostne mobilnosti. Vožnja s kolesom je koristna za zdravje in splošno kondicijo, hkrati pa je to okolju prijazen način prevoza po mestu."

24. avgust 2010 - Maribor - Europark praznuje 10. rojstni dan - trgovine v Europarku - lokali (tags: Mariborska - Torek - 24082010 - 7Q1X9044)
Boris Vugrinec

Europark je z nami že skoraj 22 let. torej ni več najstnik. V kakšni formi je? Se je v letih odraščanja zelo spremenil?

"Čeprav Europark ni več najstnik, je še vedno zabaven in poskrbi za pestro dogajanje. Prizadevamo si, da smo stalno v koraku s časom, da spremljamo nove trende in ustvarjamo najprivlačnejšo ponudbo. Europark je med obiskovalci zelo priljubljen, saj presega okvire nakupovalnega središča; je tudi priljubljena točka za srečevanje, prostor za druženje in udeležbo na prireditvah in ob drugih posebnih priložnostih. Sprehod po nakupovalnih ulicah, pogled na lično urejene izložbe, pomerjanje oblačil, obutve in nakita in kava s prijatelji imajo poseben čar ter zagotavljajo pristno nakupovalno izkušnjo. Prepričani smo, da bodo obiskovalci še naprej radi zahajali k nam, mi pa si bomo prizadevali, da bi se pri nas počutili varno in prijetno."

Poletje je tukaj. Kaj se bo v naslednjih tednih dogajalo v Europarku? Menim, da počitniško zaspano ne bo.

Dogajanje v Europarku bo tudi v poletnih mesecih zanimivo. 17. junija smo v sodelovanju z Radiem Ptuj gostili polfinale osme sezone projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, katerega osnovno sporočilo je negovati kulturno tradicijo in slovenski jezik ter zanju navdušiti najmlajše. V sklopu Festivala Lent in Folkarta nas bo v začetku julija ponovno obiskala povorka odraslih in otroških folklornih skupin, ki vsako leto pritegne številne obiskovalce in prinese živahen utrip poletja. Nestrpno že pričakujemo tudi praznovanje Europarkovega 22. rojstnega dneva, ki ga bomo obeležili v zadnjem tednu avgusta in začetku septembra. Za obiskovalce že pripravljamo številna posebna doživetja in ugodnosti.

Ker ste v neposrednem stiku z najširšo ponudbo modnih oblačil v mestu, bi bil skoraj greh, če vas ne bi vprašali za kak nasvet. Kateri trendi v letošnjem poletju ne smejo manjkati v omarah modnih mačk in mačkonov?

"Med letošnjimi modnimi trendi zagotovo izstopajo drzna mikro krila, medtem ko lahko bolj zadržani posežejo po maksi krilih v pisanih barvah ali udobnih bermuda hlačah. Poletje je idealen čas, da smo pri barvah bolj pogumni in izberemo živo rdečo, pink, oranžno in travnato zeleno. Šik videz bomo zagotovili z izbiro monokromatskih oblačil, s premišljenimi grafičnimi izrezi in rahlo prevelikimi kroji športnega videza. Poletje je tudi čas sandalov – letos bodo še posebej modni takšni s platformo. Bele superge pa so tista brezčasna obutev, ki jo lahko kombiniramo z vsemi vrstami oblačil in z njimi ne bomo zgrešili. Sama sem garderobo pred kratkim dopolnila z rožnato bluzo, ki jo lahko nosim na različne načine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta