Intimna higiena: Kolikokrat na dan bi se "tam spodaj" morali umiti?

Bonbon Bonbon
01.06.2023 14:25

Obstajajo številni vzroki, ki lahko porušijo naravno ravnotežje mikrobne flore intimnega predela ženskega telesa, kar odpira pot različnim težavam. Eden od vzrokov je tudi neprimerna intimna higiena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Spolne in nekatere druge bolezni, hormonske motnje, pretirana spolna dejavnost ter neprimerna higiena so sovražniki občutljivega ravnotežja spolnega sistema, ki vpliva na splošno zdravje ženske. Pravzaprav je vsakodnevna kakovostna higiena intimnega predela telesa eden osnovnih pogojev za preprečevanje genitalnih okužb in ohranitev zdravja, tako je stari pregovor "Čistoča je pol zdravja" treba jemati resno in dobesedno. Poleg redne higiene, poznavanja lastnega telesa in simptomov morebitnih okužb je izjemno pomembno znati izbrati najbolj primerno sredstvo za umivanje najbolj intimnih predelov telesa, to pa velja za ženske vseh starosti, od pubertete do menopavze.

Profimedia

Ohranite naravno ravnovesje

Ženski spolni organi imajo naravno pridobljen sistem za samoohranjanje higiene in zaščito pred okužbami. Notranjost nožnice prekriva sloj sluznice, ki je po svoji strukturi zelo podobna koži, vendar je veliko bolj občutljiva in podvržena okužbam. V nožnici so naravno koristne, to je zaščitne vrste bakterij, ki preprečujejo naseljevanje in razmnoževanje nevarnih in bolezenskih bakterij. Te zaščitne bakterije tvorijo fiziološko obrambno floro nožnice, največ pa je paličastih, ki ustvarjajo mlečno kislino in se strokovno imenujejo laktobacili. Te koristne bakterije se prehranjujejo z glikogenom, s prebavo in predelavo katerega kot spremljajoč izdelek ustvarjajo mlečno kislino, pomembno za ohranjanje nizke pHvrednosti nožnice. Prav mlečna kislina v nožnici vzdržuje dovolj močno kislost kot obrambni mehanizem proti naseljevanju škodljivih bakterij. Vsaka sprememba vaginalne flore je nevarna grožnja mehanizmu obrambe ženskega spolnega sistema. Umivanje z neustreznimi sredstvi za higieno je ena od groženj tej koristni naravni zaščiti organizma.

Profimedia

Preprosta pravila

Strokovnjaki priporočajo umivanje s posebnimi izdelki z ustrezno pHvrednostjo. Poleg tega pa tudi:

- umivanje enkrat do dvakrat na dan zadostuje, obvezno je umivanje po spolnem odnosu in večkrat dnevno med mesečnim perilom;

- pretirana higiena in izpiranje nožnice sta lahko škodljiva;

- gibi med umivanjem naj potekajo zmeraj v smeri od nožnice proti debelemu črevesu in nikoli obratno;

- brisače za intimno nego menjajte dnevno;

- v službi, na službeni poti ali na izletu vedno imejte pri roki robčke za intimno nego za enkratno uporabo;

- nosite bombažno spodnje perilo in suha, udobna oblačila, ki ne zadržujejo znoja;

- spolovilo in ustje nožnice umivajte samo s sredstvi za intimno nego, ki imajo ustrezno sestavo.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta