Intimna nega med mesečnim perilom: Posvečate dovolj pozornosti "svetu tam spodaj"?

Bonbon Bonbon
01.02.2022 06:00

Svoji zunanjosti in negi intimnih delov telesa ženske posvečajo običajno precej več pozornosti kot moški. Občutek urejenosti in čistosti omogoča pozitivno samopodobo in samozavest.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med ženskami redko srečamo tako, ki bi ji bila depilacija ali britje tuja. Ginekologi svarijo, da zaradi depilacije ali britja koža postane še bolj občutljiva in neodporna. Na ta način so ustvarjeni ugodni pogoji za pojav bakterij ali glivic, ki so običajno prisotne le v sledeh. Pojav bakterij in glivic ima za posledico izcedek, slab vonj, srbečico in nelagodje. Da se izognemo neljubim nevšečnostim, priporoča uporabo posebnih sredstev za intimno nego. Na kopalniški polici naj se znajdejo tekoča negovalna sredstva s pH vrednostjo okoli 3,5. Taka sredstva namreč vsebujejo mlečno kislino, ki pomaga obnoviti porušeni obrambni mehanizem zunanjega nožničnega okolja. Prav tako se z njihovo uporabo ustvarja kislo okolje - naravna pH vrednost vaginalne flore je od 4 do 4,5, ta pa omogoča pojav koristnih bakterij kože in hkrati zmanjšuje možnosti za pojav neprijetnih izcedkov. Negovalna sredstva med umivanjem uporabljajmo tako, da pridejo v stik s kožo že razredčena z vodo. S pravilno nego intimnih delov telesa preprečujemo tudi nastanek ginekoloških obolenj.

Z robčki do higiene

V času mesečnega perila je nega intimnih delov telesa še posebej pomembna. Ginekologi opozarjajo, da z negovalnimi sredstvi ne gre pretiravati. Če ima dekle ali ženska obilne krvavitve in ni pogojev za tuširanje, ker je čez dan v šoli ali v službi, so priročni robčki za intimno nego ali robčki za otroško ritko. Z njimi ob menjavi vložkov ali tamponov ter po opravljeni veliki in mali potrebi dobro obrišemo spolovilo. Ti mokri robčki vsebujejo izvlečke kamilice, aloe in glicerin, so nevtralno čistilno sredstvo in so klinično testirani. Nekateri so tudi blago dišeči, tako da so nadvse primerni za nego med mesečno krvavitvijo.

Profimedia

Ali naj ženska uporablja vložke ali tampone, je stvar izbire vsake posameznice. Pomembno je, da si menjava vložke oziroma tampone dovolj pogosto. Strokovnjaki priporočajo, da prva dva dni uporabljamo vložke in nato tampone. Kot alternativa tamponom in mesečnim vložkom se je pred časom na trgu pojavila menstrualna skodelica. Narejena je iz medicinskega silikona. V primerjavi s tamponi in vložki, ki se jih po uporabi odvrže, se skodelico le spere in po potrebi dezinficira. Po zatrjevanju proizvajalcev se jo lahko uporablja več let. Menstrualna skodelica ne izsuši in ne ovira nožnične naravne sposobnosti vlaženja. Uporabljamo jo tako, da jo prepognemo na polovico in jo vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo vakuuma in nožničnih mišic. Skodelico lahko nosimo tudi med rekreacijo, na primer med plavanjem, kolesarjenjem ali jahanjem.

Toplo spodnje perilo in po potrebi analgetik

Marsikatera ženska v prvih dneh menstruacije občuti bolečine v spodnjem delu telesa. Takrat zaužijmo dovolj tekočine in si vedno oblecimo toplo perilo. Če so bolečine hude, je smiselno obiskati ginekologa, da ugotovi, zakaj so krvavitve tako močne ali tako boleče. Po potrebi lahko v lekarni brez recepta kupimo analgetik, ki je brez stranskih učinkov. Običajno zadostuje že ena tabletka. Ob zares izrazitih bolečinah pa predpiše zdravnik nesteroidne antirevmatike, ki jih je treba vzeti takoj ob začetku menstruacije. Nikar ne čakajmo, da se bolečina res izrazi, saj potem potrebujemo enkrat ali dvakrat toliko.

Profimedia

Normalen cikel od 21 do 35 dni

Normalni mesečni menstrualni cikli trajajo od 21 do 35 dni. Pri mladih dekletih se pogosto dogaja, da so perila neredna, prepogosta ali zelo redka, pri ženskah, starejših od 45 let, pa postajajo krvavitve pogoste in nepravilne zaradi bližajoče se mene. Zdravnik lahko predpiše kontracepcijske tabletke, ki omilijo bolečine in uredijo ciklus ter obenem ščitijo pred neželeno nosečnostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta