(RECEPTI) Manj kalorične pice: Enak užitek, le z manj slabe vesti

13.08.2021 06:00
Pica je slastna italijanska jed, ki je tudi pri nas že zdavnaj dobila domovinsko pravico. Njena priljubljenost se najbrž skriva predvsem v dejstvu, da jo je mogoče pripraviti na nešteto načinov, tudi tako, da je manj kalorična in zdravju prijazna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mnogi, ki skrbijo za vitko postavo in zdravo prehrano, se picam izogibajo. Preveč kalorične, premastne in preslane da so, pravijo. Tiste z manj kalorijami pa so pogosto brez okusa, se pritožujejo. A ni nujno, da je tako.

Pica je lahko nizkokalorična in kljub temu okusna kot izvirna italijanska, saj je vse odvisno od nadeva. Tako lahko, denimo, polovico zelo mastnega sira gavda ali parmezana nadomestite z mozzarello. S sto grami mozzarelle boste zaužili 80 kalorij, s sto grami gavde ali parmezana pa 140 kalorij. Ko pripravljate pico s salamo, slednjo prej popecite in jo nato pustite stati na papirni brisači, da se iz nje izcedi maščoba. Na pico jo dajte tik pred koncem pečenja. Hkrati vam ni treba mastiti roba pekača, tega raje obložite s papirjem za peko. Namesto debelega sloja sira po pici razporedite paradižnikov pire iz pločevinke, začimbe in česen, ki bodo jedi dali odlično aromo. Nekatera živila, ki jih pogosto uporabljamo za pripravo pic, so zelo kalorična, zato bi se jim morali izogibati. Da si boste lažje izračunali, koliko kalorij bo imela vaša pica, navajamo podatke za nekaj živil, ki so priljubljen del nadeva: kuhana šunka (60 kcal, 4 g maščobe), tuna v olju (85 kcal, 6 g maščobe), salama (160 kcal, 14 g maščobe), trdi sir cheddar (95 kcal, 10 g maščobe), slanina (190 kcal, 19 g maščobe), prekajeni losos (95 kcal, 6 g maščobe).

Osnovni recept za testo

Za štiri okrogle pice potrebujemo:

300 g graham moke

20 g svežega kvasa

žličko medu

žličko soli

Moko nasujte v posodo, na sredini naredite jamico in vanjo denite kvas ter med. Na kvas dodajte 150 do 200 ml vode. Zmešajte in pustite deset minut vzhajati. Nato zgnetite gladko testo, ga pokrijte in na toplem mestu pustite vzhajati še 30 minut. Testo nato dobro zamesite, na pomokani površini razvaljajte na velikost pekača, na katerega ste položili papir za peko. Nanj nato prenesite testo. Če bi radi spekli štiri manjše pice, potrebujete dva pekača.

Po tem osnovnem receptu pripravimo testo, ki ga nato obložimo z izbranim nadevom.

Profimedia

Pica z mozzarello

Za nadev potrebujemo:

8 paradižnikov

2 krogli mozzarelle

8 češnjevih paradižnikov

12 žlic paradižnikovega pireja

sol, poper

svežo baziliko

Paradižnik, mozzarello in česen narežite na koščke. Testo premažite s paradižnikovim pirejem, solite in poprajte ter obložite s paradižnikom, sirom in česnom. Pico 15 do 20 minut pecite v pečici, segreti na 225 stopinj Celzija. Ko je pečena, jo okrasite z listi bazilike.

Pica s špinačo

Za nadev potrebujemo:

6 žlic paradižnikovega pireja

300 g listov špinače (kratko dušenih)

2 stroka česna

2 čebuli

2 vejici timijana

sol, poper

2 žlici naribane gavde

Testo premažite s paradižnikovim pirejem, solite in poprajte, obložite s sesekljanimi listi špinače, z drobno narezanim česnom in čebulo, na vrh pa potresite timijan in naribani sir.

Pica z morskim listom

Za nadev potrebujemo:

150 g sveže lahke skute, začinjene z dvema žlicama naribanega hrena, popra in nekaj vejicami kopra

4 rdeče čebule

150 g fileja morskega lista (pet minut ga kuhajte v vodi)

400 g kumaric

1 kroglo mozzarelle

sol

Testo najprej obložite z začinjeno skuto, nanj razporedite kolobarje čebule, file morskega lista, narezane kumarice, na vrh položite na rezine narezano mozzarello.

Profimedia

Pica z artičokami in šunko

Za nadev potrebujemo:

12 rezin nemastne šunke

4 srčke artičoke

6 žlic paradižnika z začimbnim oljem iz pločevinke

200 g šampinjonov

1 veliko rumeno papriko

pol šopka peteršilja

sol, poper

sladko papriko

Pripravljeno testo najprej obložite s paradižnikom, ki ste ga z vilicami zmečkali skupaj z oljem, nato na pico položite rezine šunke, artičoke, šampinjone in na trakove narezano papriko. Po okusu začinite in potresite s sladko papriko. Tik pred koncem pečenja testo posujte še s sesekljanim peteršiljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta