Kaj jezik pove o zdravju: Barva in obloge lahko razkrivajo nevarne bolezni

Bonbon Bonbon
11.11.2022 06:00

Jezik zaradi glivičnih obolenj, pomanjkanja ustreznih vitaminov ali železa in kakih drugih sprememb v telesu spremeni barvo in videz. Nekatere spremembe na jeziku so dobrodošla opozorila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ste med umivanjem zob vajeni v zrcalu pogledati svoj jezik? S tem enostavnim načinom lahko pravočasno odkrijete spremembe in kaj izveste o svojem zdravju. Jezik zdravega človeka je rožnat, gladek, svetel in prevlečen s tanko belkasto plastjo, mehek in ob dotiku žameten. Sluznico jezika sestavljajo celice, ki se izredno hitro obnavljajo med žvečenjem. Ko jemo, igra jezik vlogo svojevrstnega ribeža. Ljudje, katerih prehrana vključuje pretežno jedi, ki ne vsebujejo preveč vlaken, imajo svetlejši jezik kot tisti, ki uživajo več zelenjave, žit, sadja in mesa. Barva jezika zdravih ljudi je rožnata barva različnih odtenkov, močno odvisnih od načina prehrane. Zvišana telesna temperatura, glivična obolenja, dihalne motnje in pomanjkanje vitamina B12 ali železa ter druge težave in spremembe se izražajo s spremenjeno barvo in videzom jezika.

Profimedia

Temna barva

Bradavice jezika so podolgovate in temne, jezik je lepljiv, četudi ni bolan. Temna barva je najpogosteje posledica pretirane uporabe antiseptičnih sredstev, zdravljenja z antibiotiki ali kajenja, zato jo po krivem povezujejo z glivičnimi obolenji. Ob teh spremembah zadošča s krtačko ali posebno gumico močno podrgniti jezik in spodbuditi luščenje temne plasti. V nekaterih primerih ukažejo spiranje jezika s posebnim pripravkom na podlagi retinoidov.

Bela plast

Ko je jezik lepljiv in prekrit z debelo plastjo beline, je videti težek in težko gibljiv. To je znamenje upočasnjenega obnavljanja celic njegove sluznice. Te spremembe so najpogostejše ob zvišani telesni temperaturi ali ob močnem prehladu, pri čemer bi lahko bile posledica motenj v želodcu in črevesju. Nastalo stanje v hipu omili krtačenje jezika z zobno ščetko.

Kakor jagoda

Lahko se zgodi, da je jezik prekrit z belo plastjo, medtem ko je samo njegov vrh rdeč. Čez nekaj dni je potem ves jezik posut z rdečimi pegicami. Pri tem lahko gre za obliko škrlatinke, torej otroške bolezni, ki jo povzroči streptokok. Ko gre za škrlatinko, je nujno zdravljenje z antibiotiki.

Normalen jezik

Normalen jezik je rožnat s kopico bradavičk (čutilnih telesc). Novorojenčkov jezik je gladek, s človekovim odraščanjem pa na njem nastanejo brazde in gube. Pri nekaterih ljudeh so bradavice na jeziku močno izražene, vendar pa zaradi tega ni potrebna vznemirjenost.

Suh jezik

Suh jezik je brez sijaja in če se z njim dotaknemo plastičnega držaja zobne ščetke, začutimo, da se lepi. Suhost jezika je dokaj pogosta težava in razlog za obisk zdravnika, najpogosteje pa je posledica uživanja ustrezne vrste zdravil (psihotropnih, antidepresivov, diuretikov itd.). Suh jezik imajo zelo pogosto ljudje, ki spijo z odprtimi usti, ali tisti, ki dihajo skozi usta. V nekaterih primerih je suh jezik prvo znamenje splošne dehidracije organizma ali pa motenega delovanja žlez slinavk - to pa je lahko posledica oslabljenega obrambnega (imunskega) sistema.

Profimedia

Jezik, zvrhan madežev

Na jeziku so posejani beli madeži, ki pa izginejo, ko površino jezika postrgamo ali skrtačimo. Teh madežev ne glede na to, da izginejo, ne kaže podcenjevati, saj lahko opozarjajo na vnetje, ki ga povzročajo glivice iz družine Candida. Najpogosteje se pojavijo po zdravljenju z antibiotiki.

Beli mehurčki

Jezik, zvrhan mehurčkov, iz katerih prihaja prozorna tekočina, je znamenje okužbe z virusom herpesa. Najpogosteje ta težava pesti otroke, je nadvse boleča, spremlja pa jo zvišana telesna temperatura. Po zdravljenju so možne ponovitve, najpogosteje v obliki "mrzlice" na ustnicah ali ustnem nebu.

Boleče ulceracije

Na več mestih na jeziku se lahko pojavijo afte (vnetja z mehurčki in razjedami), in sicer svetle, okrogle, pravilne oblike, z rdečim robom in boleče. V tem primeru pomagajo vodice za izpiranje ustne votline. Če po tednu dni ni zboljšanja, bi kazalo oditi k zdravniku, še zlasti zato, ker so lahko afte tudi znamenje kake druge bolezni.

Skrb za higieno

Po temeljitem umivanju zob je dobro jezik skrtačiti, odstraniti odvečni sloj in spodbuditi obnavljanje celic njegove sluznice. Ta prvina vzdrževanja higiene je še posebno dobrodošla za jezik, na katerem so organsko navzoče večje gube, saj se v teh zlahka naberejo mikroorganizmi. Vsaka sprememba barve in videza jezika ali bolečina naj vas odvede k zdravniku. Družinski zdravnik bo z enostavnim pregledom ugotovil bodisi glivično obolenje ali afte. Če pa s predpisanim zdravljenjem v tednu ali dveh ne dosežemo potrebnih rezultatov, se bo treba obrniti na stomatologa ali dermatologa, v nekaterih primerih pa je potrebna pomoč otorinolaringologa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta