Kaj pomeni beseda döner pred kebabom? Presenečeni boste

05.08.2023 06:00

Kebab je zvezda sodobne ulične prehrane, a skriva dolgo zgodovino, ki jo razkriva tudi ime njegove najslavnejše različice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Beseda döner izhaja iz besede dönmek, kar v turščini pomeni obračati ali vrteti, zato ime döner kebap dobesedno pomeni vrteča se pečenka.

Koncept kebaba, ki je zakoreninjen v starodavni kuhinji Bližnjega vzhoda, lahko izsledimo vse do primitivne tehnike pečenja mesa na odprtem ognju, dokazu človeške inovativnosti pri pripravi hrane. Domneva se, da sama beseda kebab izhaja iz arabske besede kabab, kar pomeni ocvrt ali pečen.

Profimedia

Izraz se je uporabljal za način kuhanja, ki je vključeval navijanje kosov mesa na nabodala in pečenje na odprtem ognju ali žerjavici. V starih časih so nomadska plemena na Bližnjem vzhodu sprejela to učinkovito metodo kuhanja, ker je zahtevala minimalno število sestavin, bila je hitra, nabodala ali meči pa so bili zlahka dostopni pripomočki, piše Index.hr.

Mesa je bilo malo, zato so ga za pečenje rezali na majhne koščke, kar je povečalo izkoristek toplote in olajšalo uživanje hrane, zlasti v družbi. Ko so se kulture in kuhinje Bližnjega vzhoda začele širiti z razvojem trgovskih poti, invazijami ter vzponi in padci imperijev, se je razširil tudi kebab.

Profimedia

Vsaka regija je sprejela in prilagodila kebab glede na lokalne preference, prehranske omejitve, razpoložljive sestavine in kulinarične tradicije. Uporaba začimb, izbira mesa in celo tehnika kuhanja so se začeli močno spreminjati, kar je privedlo do neštetih vrst kebabov, ki jih poznamo danes, piše Index.hr.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta