Kako pogosto boste jedli kaki, potem ko boste izvedeli, kaj je v resnici v njem?

Bonbon Bonbon
06.10.2022 06:00

Ali ste vedeli, da kakiju Kitajci pravijo zlato jabolko in da velikokrat nastopa v pravljicah? Pa da so Japonci kakijevo drevo razglasili za drevo miru?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

A zlato jabolko nima le veliko skrivnosti, ampak tudi kopico zdravilnih lastnosti. Kaki tudi pri nas ni več redkost (v Strunjanski dolini v začetku novembra temu sončnemu sadežu v čast priredijo Praznik kakijev), vse več pa je tistih, ki prisegajo na zdravilne lastnosti zlatega jabolka. Kakije sicer delijo na dve skupini, in sicer na vrste, katerih plodovi vsebujejo veliko tanina in so užitni šele takrat, ko povsem dozorijo in ko postane njihovo meso mehko in želatinasto, ter na vrste s plodovi z manj tanina, ki jih lahko uživamo veliko prej (tako imenovani vanilija kaki).

Profimedia

Če ste med tistimi, ki jih je kaki razočaral, ste zagotovo prehitro ugriznili vanj. Dokler sadež ni dovolj zrel, se zdi skorajda neužiten. V tem primeru je bolje, če se odločite za vanilijeve kakije, ker se boste nevšečnosti "zategnjenosti v ustih" izognili. Ko izbirate kakije, izberite sveže sadeže z rumeno-oranžno barvo. Preverite, da niso poškodovani ali odrgnjeni. Še ne povsem zrele shranite v kleti, kjer po desetih do štirinajstih dneh omedijo. Najbolje jih je shraniti v plastičnih vrečkah pri temperaturi okoli 0 stopinj Celzija. S tem se sadeži ohranijo vsaj dva meseca. In še zanimivost: nezreli plodovi bodo nadvse hitro dozoreli, če jih boste shranili v vrečki skupaj z zrelo banano ali jabolkom. Nadvse pomembne so zdravilne lastnosti kakija. Ta ni le zgolj okusen, temveč je tudi zelo hranljiv, saj vsebuje veliko vitaminov (C, B1, B2, B6), mineralov (kalij, magnezij, baker in fosfor), vlaknin, pektinov, taninov, prav tako ima nizko vsebnost maščob in beljakovin. Ob vsem tem ne preseneča, da sodi ta sadež odličnega okusa med najbolj zdravju priporočljiva živila.

Profimedia

Prehransko in zdravilno vrednost kakija so cenili že od nekdaj in prav tako so že od nekdaj uživali v njegovem sladkem okusu. Pridelava brez škropljenja, bogata vitaminska sestava in odličen, eksotičen okus so njegove prednosti, zaradi katerih tudi pri nas vedno več sladokuscev in ljubiteljev zdrave prehrane povprašuje po njem. Privoščite si ga. Lahko tudi kakijev smoothie, ki je nabito poln vitaminov in izjemno okusen. Naj še zapišemo, da se kaki uporablja v lepotni industriji. Njegova mehka struktura je namreč kot nalašč za pripravo različnih obraznih mask in oblog. Zlato jabolko namreč kožo nahrani, navlaži in prijetno osveži. V to je verjela tudi Afrodita, ki naj bi sadež uporabljala za lepši ten in mehkobo svoje kože.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta