Uživajte mango: Pomaga pri hujšanju, a to še zdaleč ni njegov edini adut

Bonbon Bonbon
20.09.2022 06:00

Ste vedeli, da je mango številka ena med eksotičnimi sadeži, ko gre za okus, aromo, delež soka v sadežu in tudi vonj? Pa ne le to, afriški mango naj bi imel močan učinek na izgorevanje maščob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mimogrede: z mangom naj bi bila kar nekaj kilogramov izgubila tudi slavna Oprah, kraljica pogovornih oddaj. Ker naj bi z naravnimi sestavinami pospešil metabolizem in s tem izgubljanje trdovratne maščobe na trebuhu, stegnih in zadnjici, si mango privoščite po mili volji tisti, ki se trudite za vitkejšo postavo. Mango izhaja iz Indije, tam velja za nacionalni sadež, saj vsebuje, kot zatrjujejo, skrivnostno moč, ki blagodejno vpliva na črevesje, ustavlja krvavitve, krepi srce in koristi možganom. Skratka, mango čim prej umestite na jedilnik, če tega še niste storili. Sadež ima podolgovato okroglo, ledvičasto obliko in je obdan z gladko usnjato lupino. Mango obstaja v najrazličnejših odtenkih, od travnato zelene do rumenkasto oranžne in živo rdeče barve. Ko izbirate, katerega kupiti, morate vedeti, da barvni odtenek lupine ničesar ne razkrije o mangovi zrelosti.

Profimedia

Zrel mango pod rahlim pritiskom na lupino nekoliko popusti. Njegovo meso je svetleče oranžno rumene barve, je izjemno sladko in sočno ter obdaja ozko in ploščato koščico. Mango ima sladek, hkrati pa trpek in pikanten okus, z intenzivno in okusno aromo. Ker je mango zelo občutljiv za mraz, sadeža nikar ne hranite v hladilniku. Najbolje je zrelega porabiti takoj. Tako boste najbolj uživali v njegovem neprecenljivem okusu. Ko pripravljate sadež, je najbolje, če ga postavite na desko s pecljem navzgor in odrežete za približno centimeter debel kolobar desno in levo od peclja. Ker sok pušča trdovratne madeže, je najbolje, da mango pripravljate na površini, ki jo lahko brez težav očistite. Sadni del ločite od lupine in ga narežite na kolobarje ali na koščke. Poznavalci manga priporočajo, da je najbolje, če ga po dolgem prerežete na tri dele in odstranite koščico. Meso razrežite v mrežo, kožo obrnite navzven in meso boste v obliki kock, ki ste jih narezali, zlahka odstranili. Mango lahko zaužijete samega ali ga dodate v sadno solato, kot prilogo k sladoledu ali h kakšnim drugim sladkim jedem. Mango seveda ne tekne le kot desert, mnogi ga pripravijo tudi za predjed, npr. ovitega v šunko, pršut ali lososa.

Profimedia

Njegova posebnost je prav v tem, da se lahko odlično kombinira s sladkimi in slanimi jedmi. Sadež je nadvse bogat z vlakninami, ki ne le pospešujejo prebavo, ampak zaradi unikatne sestave delujejo kot močan zaviralec apetita. Literatura razkriva, da poznamo več kot tisoč vrst tega okusnega tropskega sadeža. Ker nas kombinacija vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje, odvrne od turobnih misli, ga nekateri imenujejo sadež ljubezni. Dejstvo pa je, da je mango prava vitaminska bomba.

Upajmo, da smo vas z vsemi dobrimi lastnostmi manga prepričali. Ne nazadnje je najpomembnejše, da boste z uživanjem manga dobili ogromno hranljivih snovi, ki jih vaše telo potrebuje. Mango vsebuje več kot 20 vitaminov in mineralov ter je bogat vir vitamina C, vitamina A in vlaknin, ima le 110 kalorij, ne vsebuje maščob ter nas nahrani s proteini. Če boste zaužili vsaj en mango na dan, bo z njim vaš organizem dobil 25 odstotkov priporočene količine vitamina A ter 80 odstotkov priporočene količine vitamina C. Ne čakajte, privoščite si mango.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta