Koliko v resnici zaslužijo zvezdniški youtuberji?

Urška Kereži
03.09.2019 06:02

Lepo je biti Kim, Selena, Christiano, Kylie, Ariana. A še zdaleč ni tako preprosto, kot se zdi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kylie Jenner 
Instagram

Popolne zgodbe o uspehu rosno mladih, ki so z objavami svojih posnetkov na youtubu praktično čez noč ustvarili bajno bogastvo, postajajo del sodobne popkulturne folklore. Med njimi pa še zdaleč ni kar vsakdo, ki je kdaj nagovoril vesoljno spletno občinstvo, domnevni uspešneži se še zmeraj preštevajo na prste. Ob 300 urah vsebine, naloženih vsako minuto, kar letno znese okoli 4000 ur posnetkov, pač ni lahko (o)stati na čelu videoblogerske oziroma videovlogerske kolone.

Shutterstock

Vse je odvisno od vrste oglaševanja

Začetek je za vse enak: uporabnik youtuba posname video, v katerem lahko, kot na blogu, govori o vseh mogočih temah. Veliko jih denimo razpravlja o videoigricah, poda kritiko določenega filma, serije, glasbene skladbe ali za leitmotiv besedičenj izbere kar svoje življenje ter snema neke vrste videodnevnik o vsakodnevnih "groznih" tegobah. V dobi facebooka in twitterja namreč ni prav nič čudno, da so družabna omrežja poplavljena z nekdaj najbolj osebnimi informacijami o nas samih.
In kje se začne zaslužek? Najlažji način za najmanj truda je "youtube partnerstvo". Kar pomeni, da omenjena spletna stran plača več kot polovico zaslužka, ki ga videi prinesejo z oglasi. A le, kadar si gledalec oglas ogleda v celoti oziroma nanj celo klikne, izplačilo pa je odvisno tudi od vrste in raznolikosti oglaševalcev, ki se na vlogih pojavljajo.
​Čeprav Google, ki je lastnik youtuba, ostaja skrivnosten glede višine plačil, za orientacijo povejmo, da pre-roll oglasi, ki se pojavijo pred predvajanjem videa, večinoma prinesejo okoli pet do deset dolarjev na tisoč ogledov, medtem ko bannerji ali transparentni oglasi, ki ne vzbudijo pretirane pozornosti, denarnico odebelijo občutno manj oziroma za osemdeset centov na tisoč ogledov. Najboljše v tej zgodbi pa je, da lahko priljubljen videoposnetek za vedno ostane neusahljiv vir prihodkov, dokler prejema klike, bo račun namreč poln.
Youtube partnerstvo je pogosto tudi edina priložnost za preboj manjšim kanalom in začetnikom, čeprav spet ni tako preprosto. Omenjena platforma ima namreč več pravil, ki skušajo otežiti zbiranje velikih količin denarja iz enega ali dveh videoposnetkov, tako prvo izplačilo denimo sledi šele, ko zaslužite več kot 100 dolarjev. Kljub vsemu največje vsote dejansko služijo šestnajst-, sedemnajstletniki, ki jim milijon ogledov lahko prinese od 800 do 8000 dolarjev, kar je približno 580 do 5800 evrov.

Donacije

Nekaterim svežim youtuberjem je še posebej ob prvih korakih do slave v pomoč Patreon, ki njihovim zagretim fenom omogoča, da najljubšim vlogerjem v zameno za ekskluzivne ponudbe, nagrade in popuste kar sami na račun nakažejo denar. V osnovi je tako ustvarjen, da kreatorjem z donacijami omogoči čas in sredstva za izdelavo svežih vsebin, zato je, kot rečeno, odlična izbira za začetnike, a z zvesto publiko, ki jasno pokaže željo po ogledih. Stroški vlogov so tako običajno pokriti, do bogastva pa je pot še naprej enako dolga.

Blagovna znamka

Naslednji dobri korak za povečanje zaslužka vlogerjev z zvesto publiko je lansiranje blagovne znamke. Običajne fraze, logotip ali denimo naslove videozapisov natisnejo na majice oziroma druge kose oblačil, modne dodatke, torbe, lončke ter jih v nakup ponudijo oboževalcem.
Sponzorstva
Ne nazadnje so tukaj še klasična dobra sponzorstva. Veliko podjetij namreč vse več proračuna za promocijo raje kot za oglaševanje v medijih namenja tako imenovanim influencerjem oziroma vplivnežem. Podpiranje nekoga, ki je na očeh javnosti in povrhu kar nekajkrat v dveh, treh minutah pokaže ter pohvali vaš izdelek, je še posebej zanimivo, pa tudi cenovno lažje dosegljivo manjšim zasebnikom, saj so plačila precej nižja od tistih v medijih.

Shutterstock

O kolikšnih zaslužkih torej govorimo?

Ogromnih, a le pri superzvezdah seveda. Revija Forbes je te dni objavila osvežen seznam lestvice top vplivnežev, kjer si od prvega mesto naprej seveda sledijo svetovna zvezdniška imena: Kylie Jenner, Selena Gomez, Cristiano Ronaldo, Ariana Grande, Beyonce, Kim Kardashian West in drugi.
A pravo malo bogastvo služijo tudi manj znani. Britanska vlogerka Zoe "Zoella" Sugg, kraljica vodnikov za ličenje na youtubu, z vsako objavo tako zasluži 16.000 dolarjev, medtem ko izažistka Huda Kattan, ki ji sledi 24,6 milijona ljudi, z objavo v žep povprečno pospravi 33.000 dolarjev. Daniel Middleton (DanTDM), ki ima več kot 18 milijonov naročnikov, njegovi videoposnetki pa okoli 13 milijard ogledov, račun na leto oplemeniti z 16,5 milijona dolarji. Po zaslužku pa mu sledi z 20 milijardami ogledov komaj šestletni Ryan s kanala Ryan Toys Review, ki od leta 2015 odpira in ocenjuje nove igrače, pogosto sponzorirane s strani velikih podjetij. Družini naj bi po oceni socialblade.com tako prinesel okoli 11 milijonov evrov letno, zato ne preseneča, da je mama kmalu pustila delo učiteljice kemije in se posveča posnetkom. Z njeno pomočjo je uspel že pri treh letih. Tako je prehitel celo pevca Justina Bieberja, ki je s 17 milijardami ogledov na šestem mestu lestvice socialblade.com.
​​Igrače so sicer med zelo priljubljenimi na youtubu, saj se jim posveča kar okoli petina najbolj priljubljenih kanalov, med mladimi pa imajo največ možnosti za uspeh tisti, ki se ukvarjajo z videoigricami. Tako si je slavo in denar priboril 28-letni Felix PewDiePie Kjellberg, ki ima 84 milijonov naročnikov in več kot 17 milijard ogledov, s katerimi zasluži dobrih 12 milijonov dolarjev. Beauty vlogerja Jeffree Star z 12,7 milijona naročnikov in Jaclyn Hill s 5,8 milijona naročnikov pa sta samo lani davčnemu uradu prijavila 1,5 milijona dolarjev neto vrednost letnih prihodkov. Seveda so vse omenjene številke, ki jemljejo sapo, izjeme, ne pravilo. Ena od nemških raziskav je namreč pokazala, da se tudi na računu top pet youtube zaslužkarjev številke lahko gibljejo "le" okoli 16.800 dolarjev letno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta