Krvavite? Presenečeni boste, v kakšne težave vas lahko pripeljejo nezdrave dlesni

Bonbon Bonbon
26.01.2022 06:00

Že majhen otrok mora rasti z zavestjo, da si je treba zobe umivati vsak dan. Da je ustna higiena nekaj, na kar ne sme pozabiti vse do konca svojega življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Obvladovanje zobnih oblog in preprečevanje vnetja dlesni sta pomembni za slehernega človeka, ki želi imeti dobro ustno zdravje. Ob tem je seveda pomembno zavedanje, da so vnete in krvaveče dlesni znak za alarm - znak za takojšnje ukrepanje. Prav iz nezdravljenega vnetja dlesni se lahko razvijejo hujše oblike vnetja obzobnih tkiv oziroma se iz tega razvije parodontalna bolezen.

Na srečo danes že lahko rečemo, da je vse več tistih, ki se zavedajo tega, da slabo ustno zdravje lahko vpliva na celotno zdravje in počutje. Prav zato ustni higieni namenjajo veliko pozornost. Če vemo, da so glavni vzrok za razvoj vnetja dlesni bakterije v zobnih oblogah, je seveda njihovo temeljito in redno odstranjevanje temeljnega pomena, saj le tako lahko preprečimo vnetje dlesni. Vedeti je namreč treba, kolikor starejše in debelejše so zobne obloge, več je v njih bakterij, ki so nevarne obzobnim tkivom. In še opozorilo strokovnjakov za ustno zdravje: mehke zobne obloge, ki zaradi netemeljitega odstranjevanja ostanejo na zobeh, zaradi sestavin v slini sčasoma poapnijo in tvorijo zobni kamen, na katerem se mehke zobne obloge še hitreje nabirajo.

Dejavnikov, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv, je kar nekaj, za zdrav in lep nasmeh, s tem pa za zdravje nasploh, se je treba tistim, ki se jim lahko, seveda najbolj upreti. Ob tem pa je treba vedeti, da morajo še zlasti kadilci in ljudje, ki živijo stresno, bolehajo za sladkorno boleznijo ali pa ob hormonskih spremembah, še vestneje skrbeti za ustno higieno, saj bodo le tako poskrbeli za dobro ustno zdravje. To velja tudi za vse tiste, ki imajo zobne vsadke (implantate), mostičke ali fiksne ortodontske aparate, saj je v njihovih ustih več mest, kjer se zobne obloge zadržujejo in lahko povzročijo vnetje.

Profimedia

Sladkorna in parodontalna bolezen sta neprijetno "povezani". Po eni strani so sladkorni bolniki bolj dovzetni za razvoj vnetij, torej tudi za razvoj vnetja obzobnih tkiv, po drugi strani pa sladkorna bolezen povzroči hitrejše napredovanje parodontalne bolezni. Bolniki s slabo nadzorovanim krvnim sladkorjem imajo slabše stanje obzobnih tkiv, parodontalna bolezen pa pri sladkornih bolnikih poveča možnost komplikacij. V ta začarani krog posežemo tako, opozarjajo strokovnjaki, da skrbimo za dobro kontrolo sladkorja v krvi in hkrati za temeljito in dosledno ustno higieno.

Le malokdo se zaveda, da so v puberteti, menopavzi, pa tudi vsak mesec ob perilu ženska telesa poligon za hormonske spremembe. To so obdobja, ko so še bolj dovzetne za razvoj vnetja dlesni, zato bi si morale ženske takrat še bolj skrbno odstranjevati zobne obloge. Zlasti pridejo hormonske spremembe v povezavi s parodontalno boleznijo do izraza v času nosečnosti. Ne le da je v teh primerih ogroženo zdravje bodoče mamice, ampak to lahko povzroči celo prezgodnji porod in posledično premajhno težo novorojenca. Raziskave so namreč pokazale, da je pri nosečnici z napredovalo parodontalno boleznijo sedemkrat večja verjetnost, da bo rodila prezgodaj in da bo imel novorojenček premajhno telesno težo.

Nevarni skriti kotički

Na srečo je danes na voljo dovolj pripomočkov, da lahko svoje zobe ohranimo do najpoznejših let. To pa pomeni skrb za redno in temeljito odstranjevanje zobnih oblog s pravimi pripomočki, na pravi način ter skrb za redne kontrolne preglede pri zobozdravniku in ustnemu higieniku. Če pa se kljub temu včasih zalomi in je potrebno izgubljeni zob nadomestiti, je treba higieni nadomestkov zob posvetiti še dodatno pozornost. Zobni mostički in zobni vsadki (implantati) so narejeni iz sodobnih materialov, ki so praktično neuničljivi. Ker pa tkivo, kateremu postanejo "sosed", ni iz umetnih materialov, ampak je naše telesno tkivo, je to še vedno občutljivo na bakterije v zobnih oblogah. Žal, opozarjajo strokovnjaki za ustno zdravje, ljudje na to vse prevečkrat pozabijo. Vedeti pa bi morali, da pri vseh nadomestkih zob in tudi pri fiksnih ortodontskih aparatih nastanejo skriti kotički, ki so raj za kopičenje in uničevalno delovanje bakterij v zobnih oblogah. Zato bi bilo najbolje, da bi nas uporabe pripomočkov za čiščenje naučil strokovnjak, ki ob kontrolnih pregledih dodatno preveri, kako dobro nam gredo naučene spretnosti od rok.

Profimedia

Pri izbiri pripomočkov za temeljito in natančno ustno higieno pa je potrebna previdnost. Ko se odločate zanje, bo najbolje pregledati razpoložljive informacije, povprašajte pa tudi strokovnjake, ki vam bodo radi svetovali, kaj izbrati. Ni namreč vseeno, s čim si čistite svoje zobe. Pravilno izbrana zobna ščetka, ki bo mehka, da z njo ne bomo mogli poškodovati dlesni, in ki bo imela več tisoč ščetin, ki bodo lahko segale v mehke zobne obloge, je najosnovnejši pripomoček, ki ga lahko nadomestimo z električno zobno ščetko. A tudi tukaj je treba paziti pri izbiri. Na to vse bolj opozarjajo tudi slovenski zobozdravniki. A samo zobna ščetka ni dovolj. Poleg nje je za dobro ustno higieno treba uporabiti še medzobno ščetko in/ali zobno nitko, s katerima je moč odstraniti zobne obloge iz medzobnih prostorov. Za čiščenje zobnih vsadkov, mostičkov in fiksnih ortodontskih aparatov sta potrebna še dodatna pripomočka, nitke z odebeljeno čistilno gobico in čopaste ščetke, opozarjajo strokovnjaki.

Seveda pa ob vsem tem nikar ne pozabite, da vsaj dvakrat na leto obiščete zobozdravnika in ustnega higienika, ki naj vam opravita preventivni pregled.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta