Majhne težave lahko vodijo k večjim: Slabo zdravje zob vpliva tudi na otrokov telesni razvoj

Mlečni zobje izpadejo, a je njihova vloga kljub temu zelo pomembna, zato naučite otroke, kako naj ustrezno skrbijo zanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Mlečni zobje so kot svetilniki, ki vodijo stalne zobe na poti do njihove končne destinacije. Po določenem času se začnejo majati in izpadejo, ker jih med izraščanjem izrinejo stalni zobje. Mlečni zobje imajo krajše korenine in niso tako močno zasidrani v kosti kot stalni zobje, katerih korenine so precej daljše. Izguba mlečnega zoba, sploh prvega, je za otroke neke vrste iniciacija, obred prehoda. Čeprav otrokom običajno izpadejo vsi mlečni zobje, se včasih vendarle zgodi, da kateri od njih ostane na svojem mestu in ga ne zamenja stalni zob; običajno se ta sploh ne razvije. V povprečju se v razredu pri enem ali dveh otrocih (oziroma šestih odstotkih otrok) ne razvije vsaj en stalni zob (tisti, ki jim ne zrastejo modrostni zobje, niso všteti). Že iz tega in tudi drugih razlogov je torej pomembno, da otroka naučimo lepo skrbeti za mlečne zobe. Zdravi mlečni zobje so ključen dejavnik zdravja in počutja v otroški dobi in nato tudi v odraslosti.

Tudi v mlečnih nastanejo luknje

Tako kot v stalnih zobeh lahko tudi v mlečnih nastanejo luknje. Luknje v zobeh so posledica zobne gnilobe oziroma kariesa, ta pa nastane zaradi rednega uživanja sladkih prigrizkov in pijač ter nerednega in nepravilnega umivanja zob. Če zobne gnilobe ne odpravimo pravočasno, lahko doseže zobno korenino. Včasih se tudi vname zobni živec, kar otroku povzroča hude bolečine. Tedaj se lahko zgodi, da morajo pri otroku dentalni poseg opraviti v splošni anesteziji. Ko je prisotno vnetje ali je luknja prevelika, je treba mlečni zob izdreti, kar lahko vodi k prenatrpanosti zob. Če mlečni zob izpade ali ga izdrejo, stalni zob pa še ni nared, da bi ga nasledil, praznino zapolnijo drugi zobje z obeh strani čeljusti. Zaradi pomanjkanja prostora utegne pozneje stalni zob skozi dlesen prodreti na nepravem mestu. V tem primeru bo moral otrok najverjetneje nositi zobni aparat.

Zobobol lahko, če ga ne zdravimo, močno vpliva na otrokovo zdravje in počutje. Otrokom z lepim in zdravim nasmehom gre v šoli bolje kot njihovim vrstnikom, ki imajo težave z zobmi. Otroci, ki velikokrat trpijo zaradi zobobola, premalo in slabo spijo, zato se v šoli pogosto težko zberejo in sodelujejo. Velikokrat tudi izostanejo od pouka. Slabo zdravje zob vpliva tudi na otrokov telesni razvoj. Otroci, ki jih večkrat boli zob, preskakujejo obroke ali jedo manj, kar lahko slabo vpliva na njihovo prehranjenost in rast. Znano je, da obstaja pri otrocih, ki imajo karies že na mlečnih zobeh, večje tveganje, da bodo imeli podobne težave tudi s stalnimi zobmi.

Znaki, da ima otrok težave z zobmi

Otroci zobobol opisujejo in doživljajo drugače kot odrasli, toda obstaja nekaj znakov, na katere bi morali biti pozorni. Bodite pozorni, če vaš otrok:

• toži zaradi ostre, zbadajoče bolečine, neprijetnega občutka ali skelenja v zobu, včasih pa tudi zaradi bolečin v ušesu;

• se izogiba vroči, mrzli, sladki ali trdi hrani, ki jo mora dobro prežvečiti;

• obroke je dlje kot običajno;

• se pritožuje, da se mu hrana zatika za zobmi;

• čuti bolečine pri umivanju zob;

• zvečer težko zaspi ali se ponoči prebuja pogosteje kot običajno;

• je preveč utrujen, da bi sledil pouku;

• v šoli mu gre slabše;

• ima težave pri govorjenju in socializaciji;

• je bolj razdražljiv ali čemeren kot običajno.

Zobobol vpliva na otrokovo zdravje in počutje. Foto: Profimedia
Profimedia

Dobra novica je, da je mogoče pri otrocih težave z zobmi, kakor hitro jih prepoznamo, v večini primerov odpraviti ali vsaj uspešno obvladovati.

Obisk pri zobozdravniku

Otroka na prvi pregled pri zobozdravniku naročite, ko mu bo izrasel prvi mlečni zobek, vsekakor pa še pred prvim rojstnim dnevom. Zobozdravnik vam bo svetoval, kako pogosto naj otrok hodi na preglede, tudi če nima težav z zobmi. Zaradi rednih obiskov bo med pregledi bolj sproščen in bo v primeru težav zobozdravniku prej dovolil, da opravi svoje delo. Nobena skrivnost ni, da je nekatere otroke (in tudi odrasle) strah obiska pri zobozdravniku. Zato je pomembno, da starši majhnemu otroku zobozdravnika predstavijo v pozitivni luči.

Naslednji nasveti vam bodo v veliko pomoč, ko boste svojega otroka pripravljali na njegov prvi pregled pri zobozdravniku in tudi na vse naslednje:

• uporabljajte pozitivne, otrokom prijazne izraze, ko govorite o zobozdravniku; otroku lahko denimo rečete, da je zobozdravnik "prijatelj zobne miške",

• izogibajte se izrazom z močnim čustvenim nabojem, kot je na primer "injekcija", saj lahko z njimi otroka prestrašite;

• otroku nikar ne razlagajte svojih slabih izkušenj z obiski pri zobozdravniku;

•poskrbite, da bo obisk zobozdravnika za otroka zabaven.

Na to, kar se bo dogajalo v ordinaciji, ga lahko pripravite tudi z igro vlog. Otrok naj bo pacient, vi pa zobozdravnik. Pokažite mu, kako mu bo zobozdravnik pregledal zobke, jih preštel in potipal. Pri tem uporabite otroške zobozdravniške inštrumente, ki jih lahko kupite v trgovini z igračami. Nato vlogi zamenjajta.

Profimedia

Nega zob doma

Poleg rednih pregledov pri zobozdravniku je zelo pomembno, da začnemo otroka že zgodaj spodbujati k skrbi za ustno higieno in mu privzgojimo dobre navade glede nege zob - od zdravega načina prehranjevanja do pravilnega ščetkanja.

Pogovarjajte se z otrokom o zobeh in mu pojasnite, zakaj je pomembno, da lepo skrbi zanje.

Priskrbite mu mehko zobno ščetko, ki naj bo primerna njegovi starosti. Nato mu pokažite, kako pravilno ščetkamo zobe. Ščetkajte si zobe skupaj z njim, da bo videl, kako to počnete vi. Bodite njegov vzor in ga hkrati spodbujajte.

Dovolite, da se otrok pri ščetkanju zob zabava. Umivanje zob spremenite v igro, ki se je bo veselil vsako jutro in večer. Lahko mu denimo priskrbite zobno ščetko v obliki njegovega priljubljenega pravljičnega junaka ali uvedete sistem nagrajevanja.

Priporočljivo je, da otroci, starejši od 18 mesecev, uporabljajo zobno pasto s fluorom. Do te starosti naj si zobe umivajo samo z vodo. Ob prvi priložnosti se z zobozdravnikom posvetujte, katera zobna pasta bi bila za otroka najbolj primerna.

Starše, ki imajo težave z zobmi, utegne skrbeti, da bo enaka usoda doletela njihove otroke. Toda kot otrokov starš ali skrbnik lahko vplivate na oblikovanje njegovih navad in odnosa do skrbi za ustno higieno ter s tem poskrbite, da ne bo imel težav z zobmi niti v otroštvu niti v odrasli dobi.

- Arosha Weerakoon je splošna zobozdravnica, predavateljica in doktorska študentka na Univerzi v Queenslandu.

- Mihiri Silva je otroška zobo- zdravnica, predavateljica in postdoktorska študentka na melbournski stomatološki fakulteti pri Murdochovem otroškem raziskovalnem inštitutu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta