5 najpogostejših vprašanj o imunskem sistemu: Kako ga natrenirati, da bo močan

08.10.2021 06:00
Ste vedeli, da večina imunskega sistema leži v črevesju?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Imunski sistem je vsako sezono znova uganka. Kako ga natrenirati, da bo močan in odziven, kaj bi morali narediti že v mladosti in za kaj tudi v starosti ni prepozno? Če si zapomnimo, da so ključni betaglukani, vitamina C in D3, minerala cink in selen, smo zmagali!

Kdaj krepiti imunski sistem – v mladosti ali starosti?

Ko rastejo kosti, mišice, zobje, možgani … raste in zori tudi imunski sistem. Najhitreje v prvem letu življenja, nato pa nekoliko počasneje še vse do 12. leta. V tem času gradi osnovo, ki služi celo življenje. A tudi v odrasli dobi je pomembno, kako ravnamo z njim. Tako kot treniramo mišice v zrelih letih, lahko tudi imunski sistem. Najboljši trening je, da ga izzivamo in tako spodbudimo izgradnjo imunskih celic, ki so pripravljene in okrepljene, ko vdrejo vsiljivci.

Profimedia

Kako imunski sistem natrenirati?

Večina imunskega sistema leži v črevesju. Črevo ima resice in vmes Payerjeve ploščice. Preko njih v notranjost telesa vstopajo snovi, ki direktno stimulirajo in trenirajo imunski sistem. Betaglukan to opravi z odliko. 

Ali imunski sistem potrebuje aminokisline?

Aminokisline so podpora imunskemu sistemu. Omogočajo, da imamo gradnike, ne spodbujajo pa nastanka večjega števila imunskih celic. Zato je ob prvih znakih in ko so težave že prisotne, bolje poseči po kompleksu, ki vsebuje betaglukan in vitamina C in D3 ter cink in selen.

Profimedia

Kakšno vlogo imajo vitamina C in D3, cink in selen?

Vsaka od omejenih sestavin ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamin C omogoča, da so imunske celice bolj gibljive in hitre, vitamin D3 pa jih regulira. Cink in selen sta zadolžena, da so imunske celice bolj odporne.

Kako prepoznamo dobro natreniran imunski sistem?

Dobro natreniran imunski sistem z zadostnim številom imunskih celic lahko primerjamo z detektivi, ki hitro najdejo vsiljivca in ga odstranijo. Potrebujemo kompleks, cink, selen, vitamina C in D3 z betaglukanom. Tako lahko ostanemo zdravi ali pa se hitro postavimo na noge, ko nas premagajo vsiljivci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta