Kupili ste čudovite čevlje, zaradi kateri imate boleče žulje. Kaj storiti?

Bonbon Bonbon
26.04.2022 06:00

Če se vam zaradi neudobnih čevljev vseeno pripeti najhujše, si pomagajte z domačo lekarno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ustvarjalne rešitve

Iz trgovine ste prinesli drage čevlje, v katere ste se zaljubili že na prvi pogled. Ko pa ste v njih zakorakali doma, so bili trdi in neudobni? Pripravite mešanico iz enake količine vode in alkohola ter z njo poškropite notranjost, obujte debele nogavice ter v čevljih vztrajajte vsaj 20 minut, da jih boste raztegnili. Če so usnjeni, si lahko pomagajte s sušilnikom za lase. Vsak čevelj sušite kakšno minuto, da se bo usnje zmehčalo. Tudi v tem primeru boste potrebovali par debelejših nogavic, s katerimi boste ravnali enako kot v prejšnjem primeru. Kot uporaben pripomoček za raztegovanje čevljev se je izkazala tudi vrečka za zamrzovanje. Dve napolnite z vodo, zatlačite v čevlje in jih čez noč postavite v zamrzovalnik. Voda se bo spremenila v led, ta pa bo čevlje razširil.

Profimedia

Poceni rešitev

S koristno raziskavo vam pri preprečevanju žuljev lahko pomagajo tudi strokovnjaki s Stanford University Medical Centra. Ugotovili so namreč, da pomaga navaden medicinski trak. Vse, kar moramo storiti, je, da ga še pred uporabo čevljev zalepimo na občutljiva mesta. Raziskavo je začel zdravnik in profesor urgentne medicine Grant Lipman. Motilo ga je namreč, da imajo tekači na dolge razdalje največ težav prav z žulji, zaradi katerih trpijo treningi. V Lipmanovi raziskavi je nato sodelovalo 128 tekačev, ki so jim pred tekom zgolj na eno nogo, druga je bila za primerjavo, zalepili eno plast medicinskega traku. Rezultat? Od 128 tekačev se jih je 98 s tem na zaščiteni nogi izognilo žuljem, le 45 pa z nezaščiteno nogo.

Kako ukrepati, če dobimo žulj?

Če se vam zaradi neudobnih čevljev vseeno pripeti najhujše, si pomagajte z domačo lekarno. Na žulj večkrat na dan nanesite mešanico čajne žlice limoninega soka in enako količino posušenih kamilic. Pripravek deluje antiseptično, negovalno in obnovitveno. Lahko pa uporabite samo limono in jo pritisnjeno na žulj pustite učinkovati čez noč. Novonastale žulje lahko namažete še z aloe vero, da bo koža hitreje zaceljena. Najpomembneje je vsekakor, da se takoj preobujete in preprečite nadaljnje drgnjenje. Na spodnjem delu žulja bo tako začela nastajati nova koža, tekočina se bo postopoma vpila, povrhnjica pa se bo posušila in olupila. Oskrba žuljev sicer ni zahteven postopek, pomembno je le, da je pribor, ki ga pri tem uporabljamo, sterilen, da ne pride do okužb.

Domači pripravki

Kot izjemno učinkovita pomoč pri žuljih so se izkazali kar domači pripravki. Ne samo, da so poceni, so tudi vedno pri roki, saj se zagotovo znajdejo v vsakem gospodinjstvu. Pater Simon Ašič v boju proti žuljem denimo priporoča preprost domač recept s česnom, ki je znan kot najboljši naravni antibiotik: pretlačeno glavico dajte na žulj zjutraj in zvečer štiri dni zapored. Tudi suha sliva, ki jo razpolovite in nanjo kanete nekaj kapljic soka iz bršljanovega lista, bo čez noč naredila čudež. Žulj lahko omehčate še z medicinskim alkoholom.

Profimedia

V lekarnah

Kot najbolj učinkoviti so se izkazali obliži s hidrokoloidno tehnologijo, ki nemudoma ublažijo bolečino zaradi trenja in ustvarijo ugodno okolje za celjenje žulja. Obliž pustite nekaj dni, zamenjajte ga šele, ko se odlepi sam. Če uporabite navadnega, žulj pred tem dobro premažite s kremo, ki pospeši celjenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta