Morda ste slabokrvni. Bodite pozorni na drobne znake, ki kažejo, da vam primanjkuje železa

Bonbon Bonbon
23.02.2023 06:00

Bledica, vrtoglavica, raztresenost, utrujenost, razdražljivost, zaspanost, izpadanje las, prhljaj, krhki nohti je le nekaj neprijetnih simptomov pomanjkanja železa v našem telesu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ti znaki se sicer zdijo malenkostni, a zelo neprijetno vplivajo na naše počutje. Zato je treba biti nanje pozoren in čim prej odkriti vzroke slabokrvnosti.

Z besedo slabokrvnost označujemo zmanjšanje števila rdečih krvnih telesc (eritrocitov) in/ali zmanjšanje krvnega barvila rdečih krvnih telesc. Anemija zaradi pomanjkanja železa je najbolj razširjena oblika slabokrvnosti.

Vzroki

Čeprav je železo najbolj pogosta težka kovina v naravi, zaradi njegovega pomanjkanja trpi okoli 50 odstotkov svetovnega prebivalstva. Tak podatek navaja knjiga Domača lekarna, ki jo je izdala Prešernova družba in iz katere povzemamo ta članek. Vzrok za to je, nadaljuje avtor Jörg Zittlau, da kovine v naravi obstajajo zgolj v spojinah, ki so za nas težko uporabne ali pa sploh ne.

Profimedia

Vendar pa nam ob pretehtani prehrani lahko uspe, da organizem zadostno oskrbimo z železom. Potreba po njem zraste pri športu, v nosečnosti, med menstruacijo, pri nekaterih boleznih, pri poškodbah. Pomanjkljiva oskrba z železom se lahko pojavi tudi pri otrocih med rastjo. Saj se še spomnite, kako so vas v šoli dražili z bledoličnostjo! Žal so pogost vzrok za slabokrvnost tudi trajajoče, včasih neopazno potekajoče izgube krvi, denimo pri krvavitvah iz želodca ali iz črevesnih razjed, iz hemoroidov ali zaradi posebno močne menstruacije.

Samopomoč

Prvi ukrep je zagotovo ta, da spremenimo prehrano. Bogati z železom so čežana, buče, peteršilj, fižol, grah, blitva, polnozrnati kruh in proso. Največji izkoristek - 15 odstotkov - pa dajejo meso, drobovina in ribe. To pomeni, da od 100 molekul železa, ki smo jih prejeli pri zaužitju mesa, 15 molekul dobi naš krvni obtok. Zelenjava ne koristi veliko, saj ima le en odstotek izkoristka.

Ob tem pa je treba še paziti, da zaužijemo dovolj vitamina C, ki zviša absorbcijo železa za 30 odstotkov. Zato je nujno ob pustem zrezku pojesti še krožnik sveže solate ali popiti kozarec sveže iztisnjenega pomarančnega soka. Kdor je vnet zagovornik mislijev, naj pazi, da jih pred obrokom za eno ali dve uri namoči. Tako se razgradijo snovi, ki se rade postavijo na pot železu.

Koprive namesto špinače

Skoraj vsi se spominjamo, kako so nas v otroštvu starši silili s špinačo, češ da vsebuje veliko železa. Nazadnje se nam je ta zelena masa uprla in nekateri je še danes ne marajo, še posebno v kombinaciji s pirejem in polpeti. Še sreča, da so odkrili krivca: baje je napako povzročil računalnik. Ta rastlina sicer res vsebuje zelo veliko železa, vendar je kemijsko vezano na oksalno kislino in ga zato naše telo sprejme le zelo malo. Več ga dobimo s čajem iz kopriv, saj te poleg železa vsebujejo še veliko vitaminov, posebno A in C, mineralnih snovi pa tudi lecitin in kremenčevo kislino. Vse to krepi organizem. Čaj pripravimo tako, da eno čajno žličko kopriv oparimo s skodelico kropa, pustimo stati pet minut, nato precedimo. Pijemo tri skodelice čaja na dan. Učinkovita je tudi tinktura iz kopriv. Mlade koprive lahko tudi jemo, in sicer namesto špinače.

Dobra je tudi čajna mešanica iz listov koprive, iz tavžentrože, iz zeli pelina in plodov šipka. Pripravimo ga tako, da dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico hladne vode, za dve minuti zavremo, odstavimo in po desetih minutah precedimo. Sladkamo ga z medom ter pijemo po požirkih po dve skodelici, čez ves dan. Kura naj traja štiri do šest tednov. Naš vir navaja še čaj iz sporiša ali železnjaka. Eno jedilno žlico sporiša kuhamo 15 minut v pol litra vode, nato odcedimo in osladimo z malo medu. Čez dan v presledkih popijemo tri skodelice.

Profimedia

Terapija z Daljnega vzhoda

V nekaterih vzhodnih deželah (v Indiji in na Kitajskem) priporočajo, da se rešimo pomanjkanja železa na zelo zanimiv način: v jabolko zabodemo deset železnih žebljev in umetnino pustimo, da leži en dan. Po tem postopku si sadež "nabere" okoli 25 miligramov železa, kar ustreza približno dvakratni človekovi dnevni potrebi. O okusu in stranskih učinkih v navedeni knjigi ni podatkov.

Imunološko ozadje

Pomanjkanje železa nikakor ne vpliva slabo na našo imunsko obrambo, lahko jo - tudi če se sliši paradoksalno - celo okrepi. Za večino bakterij je namreč železo eno najvažnejših hranil. Ljudje, ki trpijo zaradi pomanjkanja železa, so deloma celo zavarovani pred okužbo, ker dobe škodljivi mikrobi pri njih le malo prehrane. Vendar pozor! Povsem napačno bi bilo ne zdraviti kroničnega pomanjkanja železa, kajti škoda, ki nastane zaradi tega, je lahko velika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta