(NAVDIH) Ljubezen je vredno slaviti: Kako z malo truda doma ustvariti prisrčno valentinovsko vzdušje

Bonbon Bonbon
10.02.2023 06:00

Bilo bi škoda ne počastiti dneva, posvečenega ljubezni, s posebno večerjo, dekoracijo in lepimi mislimi. Imamo nekaj romantičnih idej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marmeladni srček. Prismuknjena, a ljubka ideja za Valentinov zajtrk.
Profimedia

Valentinovo, praznik ne le zaljubljencev, pač pa vseh, ki se imajo radi. Dan torej, ko lahko nekomu še z dodatno pozornostjo sporočimo, da nam zanj ni vseeno. Cvet, čokoladica, majhno darilce ... In svečano pogrnjena miza za dva in jedi, poimenovane tako, da kar kličejo po ljubezni ... Pa rdeča barva, ki ponazarja ljubezen, ognjevitost ... Saj res, zakaj pa ne?

Lepo je, če se par odloči večer na valentinovo preživeti zunaj, v restavraciji, ob mizi za dva, ter uživati v soju sveč in izbrani hrani. Še lepše pa zna biti, če intimno večerjo za dva pripravimo doma. Poiskali smo nekaj odgovorov na vprašanja, kot so: na kaj naj bomo pozorni, s čim ne moremo zgrešiti, kako pričarati posebno vzdušje, kakšno hrano pripraviti za tak večer in kakšno pijačo postreči, da bo Valentinov večer nepozaben?

Tako malo je potrebno. Kozarec penine rose s srčkom ustvari vzdušje.
Profimedia

Poskrbite za cvetje in prijetne dišave

Pogrinjek in hrana naj imata rdečo nit - rdečo barvo. Pogrinjek naj bo pripravljen tako, da prevladuje rdeča barva, saj je to barva ljubezni. Prt na mizi naj bo čist in zlikan, ni nujno, da je bel, pomembno pa je, da se barve skladajo. Morda kombinacija bele in rdeče, pa rdeče in zlate, lahko tudi kakšne druge barve, pomembno je le, da je vse, kar je na mizi, usklajeno. Cvetni aranžma naj ne bo previsok, seveda izberemo tudi primerne rože, saj ima vsaka roža svoj pomen. Ker gre za večerjo, naj bodo na mizi tudi sveče. Te naj bodo v takšnih svečnikih, da bo svetloba v višini oči, vendar naj ne bodo preblizu obraza. Tudi darilce - morda ročno izdelana čokoladica, voščilnica z lepim verzom, pecivo v obliki srčka - naj bo na mizi, vendar naj ne bo predrago. K prijetnemu vzdušju pa svoje dodajo še dišave - morda kakšno kadilo, dišeča sveča, eterično olje ... -, vendar naj ne bodo premočne, da ne bodo prevladale nad vonjem hrane in vina. Primerne so kakšne orientalske vonjave, lahke sadne in cvetne (pomaranča, vrtnice ...).

Niste mojstri dekoracij? Rdeče vrtnice in trak okoli pribora so dovolj.
Profimedia

Ker gre za poseben večer, je med večerjo primernih več hodov, vsega po malem. Tudi pri hrani je lahko vse v znaku rdeče barve, imena jedi naj prav tako simbolizirajo praznik: amorjev preliv, kupidove sanje, vroča ljubezen ... Pri izbiri hrane in začimb se potrudimo in poiščimo sestavine, ki veljajo kot afrodiziak: ingver, tartufi, kaviar, ostrige, ribe ...

Slavite ljubezen in z njo napolnite svoj dom.
Profimedia

Pa kaj, če je malce kičasto

Na Valentinov večer je lahko tudi penina v rdeči barvi, izberemo rose. Nasploh pa naj prevladujejo sladka rdeča vina in sladka bela, razen če imata oba izrazito rada trendovska zelo suha vina. Valentinovo je praznik, ob katerem so dovoljena nekatera odstopanja od ustaljenih pravil pri kombiniranju hrane in pijače. Morda partnerja na ta večer skleneta tudi kak kompromis - praviloma imajo ženske raje sladka vina in se moški na ta večer pač malce prilagodijo, tako da spijejo kozarček vina, ki morebiti ni njihovo najljubše.

Image: 663142882, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Hrana naj bo lahka. Hode pripravimo tako, da se po zaužiti hrani dobro počutimo, ne pa da siti samo še obsedimo za mizo. Izogibajmo se torej mastnim, nasitnim jedem, jejmo počasi in z užitkom. Obroki naj bodo barviti, veliko naj bo rdeče barve in sladkega, jedi lahko oblikujemo v srčke in podobno. Skratka, na tak večer je lahko vse skupaj tudi nekoliko bolj kičasto, kot smo sicer vajeni. Če je hrani dodan česen, zagotovite, da ga bosta jedla oba, sicer bodo poljubi manj prijetni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta