Nenadna bolečina v mošnji: Modo se lahko nepričakovano nevarno zasuče tudi med spanjem

Bonbon Bonbon
10.11.2022 06:00

Moško mednožje je zelo občutljivo na bolečino. Kadar se ta pojavi nenadoma in v hudi obliki, je edini pravi naslov zdravnik. Odlašanje z obiskom pri strokovnjaku lahko ima nepopravljive posledice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vzrokov za nenadno bolečino v mošnji je več. Za njo se lahko skriva poškodba oziroma močan udarec v mednožje. Med najpogostejšimi vzroki pa je torzija ali zasuk tako imenovanega priveska obmodka (torzija apendiksa obmodka) ali priveska moda (torzija apendiksa testisa). To so drobni izrastki na samem modu ali obmodku. Veliki so običajno nekaj milimetrov, predstavljajo pa embrionalne ostanke razvoja. Lahko se tudi zavrtijo. Ni povsem jasno, zakaj se zavrtijo okrog svoje osi. Posledica zasuka pa je, da ti izrastki niso več prekrvavljeni, zato odmrejo, kar lahko povzroča oteklino in hude bolečine v predelu mošnje.

Bolečine na občutljivem delu moškega telesa lahko nastanejo tudi zaradi torzije moda, ko se to zavrti okrog svoje osi za 180, 360 ali celo 720 stopinj in več. Tovrstni zasuk spremljajo še hujša bolečina, oteklina mošnje, bolnik lahko tudi bruha. Urolog poudarja, da je v tem primeru nadvse pomembno, da pacient čim prej potrka na vrata specialista. Če torzija traja od štiri do šest ur, lahko še rešijo modo. Pri operaciji odvrtijo modo in ga potem fiksirajo v mošnjo. Med posegom pritrdijo v mošnjo še drugo modo, da preprečijo morebiten zasuk na drugi strani. Če pa torzija traja več kot 6 ur, so običajno spremembe tako hude, da morajo največkrat tako modo odstraniti. Zavrteno modo ima namreč moteno arterijsko prekrvitev, zaradi česar nima prehrane in lahko odmre.

Profimedia

Kakor pri torziji priveska obmodka in torziji priveska moda je tudi pri torziji mod v tančico skrivnosti zavit njegov razlog nastanka.

Nenadni zasuk moda med spanjem

Da se bodo moda zasukala, žal ni nobenega predhodnega opozorila. Težava običajno nastopi nenadoma. Pri fantih do osemnajstega leta starosti se lahko pojavi torzija mod v spanju. Na primer, mladeniča zbudi močna bolečina. Nekateri menijo, da se pojavlja najpogosteje v puberteti zaradi hormonov. Nič nenavadnega ni, če se moda zavrtijo okoli svoje osi tudi kasneje. Prav tako se lahko torzija mod zgodi pri novorojenčku. Porodničarji opazijo, da ima otrok zatečeno mošnjo in zavrteno modo, ki ga običajno morajo odstraniti. V tem primeru je lahko zasuk moda posledica težkega poroda, stresa v nosečnosti ali česa tretjega.

V modu se tvori kar 95 odstotkov testosterona. In izguba moda ni samo organski manko, ampak ima na moško samozavest neprijetne posledice, ki se še posebej izrazijo med rjuhami. Zato zdravniki vstavijo protezo testisa. Ker pa je ta za telo tujek, se lahko pripeti, da je telo ne prenese, takrat jo zdravniki odstranijo.

Kot četrti možen vzrok akutne bolečine v mošnji je ukleščena dimeljska kila. Pri tem se del črevesa izboči skozi odprtino v trebušni steni v dimeljski kanal. To je prehod, po katerem se modi tik pred rojstvom spustita v mošnjo. Kirurgi pacienta rešijo muk tako, da ukleščeno črevo v dimeljski kili potisnejo nazaj v trebušno votlino, če pa to ni možno, je potrebna operacija.

Včasih se akutna bolečina v mošnji pojavi zaradi tako imenovane akutne hidrokele ali mehke otekline v mošnji, ki nastane zaradi nenadnega nabiranja trebušne tekočine okoli moda v testikulanih ovojnicah. Hidrokela je sicer lahko prisotna ob rojstvu ali pa se pojavi kasneje v življenju.

Med akutnimi stanji je tudi akutno vnetje obmodka, kar je lahko šesti vzrok za bolečine v mošnji. Vnetje je posledica vdora bakterij skozi semenovod v obmodek. V tem primeru se otrok zdravi z antibiotiki. Sicer pa sodi vnetje obmodka med redkejše bolezni otrok. Navadno se pojavi kot posledica reakcije na torzijo priveska moda ali samo torzijo moda.

Starši naj otroka ob nenadni bolečini v predelu mošnje takoj pripeljejo k zdravniku, ta pa ga bo klinično pregledal in ugotovil, ali ima temperaturo, mrzlico ali se je morda udaril. Prav tako bo pregledal, ali je mošnja zatečena, pordela in vsebina v njej boleča. Poleg kliničnega pregleda sta pomembna pregled urina in krvi in predvsem ultrazvok mošnje. Pri ultrazvoku je specialist pozoren, ali je bolečino morda povzročila torzija mod oziroma ali je prekrvitev moda normalna. Kot že rečeno, kadar gre za torzijo mod, to ni prekrvljeno, pri vnetju obmodka je prekrvitev večja. Za vsak primer urolog svetuje, naj mali pacient na pregled pride tešč.

Profimedia

 

Nalezljiva virusna okužba mumps povzroča boleče povečanje žlez slinavk. Okužba se razširja z vzdihovanjem kapljic, okuženih z virusom, ki se razpršijo po prostoru z bolnikovim kašljanjem, kihanjem ali z neposrednim stikom s slino okuženimi predmeti. Prvi znak okužbe žlez slinavk je bolečina pri žvečenju in požiranju, žleze pa so na otip boleče.

Za mumpsom najpogosteje zbolijo otroci med 5. in 15. letom starosti. Pri okoli 20 odstotkih moških, ki so se okužili po puberteti, se pojavi boleča oteklina enega ali obeh mod. Ko se okužba pozdravi, je lahko prizadeto modo manjše, redkeje pa trajno okvarjeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta