Olje vam ne bo pomagalo: Delate med kuhanjem testenin tudi vi napako, zaradi katere se sprimejo?

D.Ži
13.08.2024 11:18

Na prvi pogled se zdi, da ne more prav veliko iti narobe, a tudi testenine lahko z nekaj znanja skuhate mnogo bolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testenine med kuhanjem potrebujejo predvsem veliko vode.  
Profimedia

Kuhanje testenin se na prvi pogled zdi razmeroma preprost postopek, v katerem ni veliko možnosti za napake – zavremo vodo, vanjo damo testenine, kuhamo toliko minut, kot piše na embalaži testenin, in to je to. Vendar pa obstaja napaka, ki jo mnogi naredijo, ne da bi se tega sploh zavedali.

Najslabše, kar se lahko zgodi pri kuhanju testenin, je, da se testenine primejo posode, ali še huje, da se zlepijo med seboj, zato marsikdo pri kuhanju vodi dodaja olje. Toda v nasprotju s splošnim prepričanjem dodajanje olja med kuhanjem zagotovo ne bo preprečilo prijemanja testenin.

Zaradi olja v vodi bodo testenine mastne, omaka pa se jih bo težje oprijela.  
Profimedia

In ne samo to – če boste testeninam dodali olje, bodo te po kuhanju mastne, kar pomeni, da se omake testenine ne bodo zlahka navzele in zato vaša jed ne bo tako sočna.

Eden od razlogov, zakaj se testenine tako zlahka sprimejo, je ta, da pri kuhanju sproščajo škrob v vodo. Priporočeno razmerje je 1 liter vode na 100 gramov testenin. Z uporabo pravilne količine vode bo koncentracija škroba dovolj nizka in tveganje za sprijemanje se tako znatno zmanjša.

Poleg tega je mešanje najboljša tehnika za preprečevanje sprijemanja. Testenine dajte v vrelo vodo, nato zmanjšajte ogenj, da počasi vre. Ni vam treba ves čas mešati, le na začetku, sredini in koncu kuhanja nekajkrat dobro premešajte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta