Otrokovi prvi zalogajčki: Uvajanja goste hrane se moramo lotiti zelo premišljeno in brati deklaracije

Bonbon Bonbon
13.07.2022 06:00

Ker otrok po četrtem mesecu postane bolj aktiven in ker njegov prebavni sistem tedaj končno dozori, lahko začnemo v njegovo prehrano vključevati hrano, ki zagotavlja več energije in pomembnih hranljivih snovi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Da pa bi otrok to hrano pojedel z veseljem in brez težav, mora biti kašasta in prilagojena njegovemu okusu, kar pomeni, da mora biti sladka. Novorojenčki imajo drugačno sposobnost zaznavanja okusov kot odrasli in so preobčutljivi na grenek in kisel okus, medtem ko naravnost obožujejo sladek okus.

Uvajanje goste hrane je dobro začeti s sadjem, ki je, poleg tega da je njegov okus otrokom privlačen, prava zakladnica hranljivih snovi. Ker vsebuje obilico vitaminov, vlaknin in mineralnih soli, zagotavlja pravilno rast in razvoj otroka.

Vitamini so ključni za absorpcijo drugih hranljivih snovi, denimo ogljikovih hidratov, sladkorja in maščob, hkrati pa so motor, ki poganja nekatere izmed najpomembnejših vitalnih procesov v organizmu. Sadje je bogato z vlakninami, ki omogočajo pravilno delovanje prebavnega sistema in lajšajo prehajanje hrane skozi črevesje. Enako pomembna sestavina sadja so tudi mineralne snovi, ki so nujne za reguliranje telesnih tekočin, še posebej pa to velja za kalij, ki je neprecenljivega pomena za ohranitev pravilnega ravnotežja med vodo in soljo v organizmu. Veliko kalija vsebujejo banane.

Profimedia

Hrano dopolnjujemo z zelenjavo

Poleg sadnih kašic lahko začnemo otroku pri štirih mesecih starosti pripravljati tudi žitno-mlečne kašice (iz riževih ali koruznih kosmičev), ki so bogate z vitamini B in zatorej še posebej koristen obrok za otroke, ki jih hranimo s prilagojenim mlekom. Od petega meseca lahko začnemo otrokovo hrano dopolnjevati tudi z zelenjavo. Najbolje bo, da začnemo z zelenjavo sladkega in nevtralnega okusa, kot sta denimo korenček in krompir. Po postopnem dodajanju drugih vrst zelenjave lahko otroku pri šestih mesecih starosti ponudimo tudi belo, torej piščančje, puranje meso, pa tudi teletino in jagnjetino. Meso je vir pomembnih beljakovin, bogatih z esencialnimi aminokislinami. Meso mora biti kuhano in na drobno nasekljano.

Profimedia

Sadje lahko v prehrano dojenčka vnesemo že po dopolnjenem četrtem mesecu starosti, vendar izvedenci priporočajo, da je to v obliki kašic ali pirejev. Ni vseeno, katere vrste sadje otroku ponudimo najprej. Najbolje je, če mu najprej ponudimo jabolka, hruške in slive, po šestem mesecu banane, breskve in marelice pa šele med osmim in desetim mesecem. Z agrumi bi morali počakati, da otrok dopolni eno leto, z jagodami, češnjami in grozdjem pa še dlje. To je namreč sadje, ki lahko sproži alergične reakcije, zato ga otrokom ne bi smeli dajati pred dopolnjenim drugim letom.

Natančno preberite deklaracijo

​Otroške kašice v steklenih lončkih bi morale biti prvi korak pri uvajanju novih živil v tako imenovanem prehodnem obdobju, ko otrok z izključno mlečne prehrane prehaja na gosto hrano. Te kašice so lažje prebavljive, glede na to, da sta sadje in zelenjava v njih povsem zmleta z mešalnikom. Industrijsko pripravljene kašice so najbolj varna izbira, saj morajo opraviti številne kontrolne postopke, ki so z zakonom predvideni za proizvode, namenjene dojenčkom. Imajo pa še eno prednost - zelo so praktične, saj omogočajo, da lahko mati vedno in kjerkoli otroku da varen in hranljiv obrok. Tudi sokovi pomenijo kakovosten medobrok, saj potešijo žejo in imajo enako hranljivo vrednost kot sveže sadje in zelenjava. Da se boste dejansko prepričali, ali bo otrok dobil zdrav in naraven obrok, pred izbiro proizvoda vedno natančno preberite deklaracijo: prednost dajte tistim proizvodom, ki vsebujejo 100 odstotkov sadja ali zelenjave, brez dodanega sladkorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta