Polepšajte si praznične dni z obiskom adventnih sejmov. Poglejte si nekaj predlogov

Sašo Ćosić
13.12.2019 06:04

Slovo od leta povezujemo tudi s tradicijami in verskimi prazniki. Ena od tradicij v velikem delu Evrope so adventni sejmi z vsemi svojimi barvami, vonji in okusi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V naši kulturi ima advent poseben čar in vlogo. Otroci se veselijo pisanih okraskov, odrasli druženja. Kar nekako tradicionalno pa v teh dnevih radi obiščemo tudi pisane adventne dogodke in privlačne sejme, ki se vrstijo po Sloveniji in Evropi. Moramo si priznati, da je ob dolgih večerih v prelepo osvetljenih mestnih jedrih resnično lepo.
Nekateri imate radi nekoliko živahnejši utrip, drugi mirno, intimnejšo atmosfero, ki jo najdemo v prikupnih malih krajih. Želeli bi vam predstaviti prav posebno lepe cilje, kjer boste lahko doživeli čudoviti čas adventa. Bodisi v krogu družine, morda z vašo najdražjo osebo, bodisi kot družba ali kar na kakšnem skupinskem potepanju. 

Sašo Bizjak

Najbolj romantičen advent v Avstriji - Hallstatt

Mesto s 7000-letno tradicijo je pod zaščito organizacije Unesco. Hallstatt se v zimski podobi v decembru zdi kakor magičen kraj. Leži ob jezeru, stisnjen pod hrib, v katerem je sloviti rudnik soli. Obdajajo ga gore in njegova srednjeveška podoba vas bo očarala. Letos boste lahko tam uživali v enem najbolj romantičnih adventih sejmov. Obisk lahko popestrite še z jutranjo vožnjo z gondolo na goro Krippenstein. Od zgornje postaje gondole je le kratka pot do slovite panoramske točke Five Fingers (Pet prstov) in čudovitega razgleda na jezero Hallstatt.
Božičkova pošta Na severu Avstrije, ob sotočju rek Enn in Steyr, leži živahno in prijetno mestece Steyr. Znano je po odlično ohranjeni stavbarski dediščini, čudovitih gotskih in baročnih fasadah, imenitnem trgu. Mesto ima tradicijo izdelovanja jaslic. Nedaleč od središča mesta leži celo prava božična vas, kjer boste lahko obiskali muzej, v katerem so slovite mehanske jaslice s kar 300 premikajočimi se figurami. Otrokom pa bo gotovo nepozaben obisk Božičkove pošte, take čisto prave. Nedaleč od mesteca je kraj Steinbach ob reki Steyr, kjer vsako leto postavijo velik adventni koledar. Okna pripravijo in okrasijo kar na pročelju hiš. Tako se vsak dan odpre eno od 24 adventnih oken v naravni velikosti.

Gunter Breitegger

V višavah avstrijske Koroške

Dežela prelepih jezer, številnih dvatisočakov in globokih dolin tudi letos vabi na odlična adventna doživetja. Poleg glavnega adventnega dogajanja v Celovcu, kjer je adventni sejem na osrednjem mestnem trgu, lahko družine uživajo tudi v malce drugačnih adventnih trenutkih. Tako nenavadno doživetje bo obisk božično okrašenega in osvetljenega lesenega razglednega stolpa na Jedvovci (Pyramidenkogel) ob Hodiškem jezeru, ki je tudi prepoznavni znak Vrbskega jezera na severni strani. Uživali boste v čudovitem razgledu z višine 920 metrov nad morjem, pod stolpom pa vas čaka lep adventni sejem pa božična hiška za otroke, taka s hlevčkom in živalmi, ki jih bodo lahko pobožali, vse skupaj ob spremljavi napevov zbora.
Prava posebnost bo tudi večerni obisk adventnega sejma na Peci. Iz avstrijske smeri vodi na višino okoli 1700 metrov kabinska žičnica, saj so na tej strani urejene smučarske proge. Ko boste izstopili, boste zagledali pred seboj najvišje ležeči adventni sejem na Koroškem. Domače jedi, slaščice, topli napitki, vonj po cimetu in zborovski adventni napevi krasijo vrh gore kralja Matjaža.

Sašo Bizjak

Mestna doživetja

Seveda nismo pozabili na tiste, ki so jim pri srcu velika mesta. Živahen vrvež, decembrski utrip, ob tem pa še obisk kakšnih prav posebno zanimivih razstav, koncertov, dogodkov in razvajanje ob lokalnih kulinaričnih dobrotah. Če imate na voljo vsaj dva dni časa, boste lahko doživeli kar precej zanimivega. Italijanski sever z Milanom, morda prestolnica Madžarske, vedno zanimiva Budimpešta, mogoče skočite na Bavarsko v živahni München ali pa celo obiščete zlato Prago ...
Praga, ki kar kipi od arhitekturnih in umetnostnozgodovinskih presežnikov, je v decembru še posebno privlačno. Mesto vabi goste na številne adventne dogodke, lahko boste obiskali veličastne, tematsko raznolike adventne sejme, kot je tisti z drobnimi domačimi darili na Trgu miru, ali pa sejem na Karlovem trgu pred novo mestno hišo, kjer so na voljo kulinarične dobrote in pijače. Obvezno seveda obiščite Vaclavov trg, kjer je največji adventni sejem. Zanimivo doživetje je tudi obisk katere od adventnih razstav, recimo tiste v botaničnem vrtu, kjer je na ogled izjemna razstava Božič nekoč. Ne pozabimo tudi na obilico koncertov klasične glasbe.

Shutterstock

Zagreb - prestolnica s superlativi

Zagreb je v predbožičnem času prava turistična poslastica. Že nekaj zadnjih let se ponaša z nazivom najboljšega božičnega sejma v Evropi. Nabor doživetij je imeniten. Mesto vabi k obisku Ledenega parka in največjega drsališča na Trgu kralja Tomislava v mestnem središču. Odlična adventna doživetja najdete še na Evropskem trgu, kjer vas čakajo mladi kreativci, pa v parku Zrinjevac, zelo zanimiv bo obisk Fuliranja, kjer boste doživeli odlično atmosfero, 16 glasbenih nastopov v živo, 35 DJ-jev, 100 različnih kulinaričnih poslastic in še kaj.
Preživite torej čim bolj čaroben december in si privoščite obilico prijaznega druženja s svojimi najbližjimi.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta