Prelisičite svoj apetit: Za začetek med obrokom ugasnite televizor

Bonbon Bonbon
28.11.2022 06:00

Osnovno pravilo doseganja in ohranjanja idealne telesne teže se glasi: jejte samo tedaj, ko ste lačni!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Verjetno ste se že velikokrat vprašali, v čem je skrivnost vitkosti. Odgovor je preprost: jejte samo tedaj, ko ste lačni. Ne grizljajte nečesa ves čas samo iz navade ali zato, ker menite, da je čas, da nekaj pojeste. Toda kaj storiti, če vam to ne uspeva in če nenehno čutite potrebo po prigrizkih med večjimi obroki ali preprosto ne morete prenehati jesti, ko imate pred seboj hrano? Teh navad se lahko hitreje znebite tudi z naslednjimi triki.

Jejte iz manjših krožnikov.

Veliko ljudi si prizadeva pojesti vse, kar je na krožniku, saj menijo, da gre za ustrezno veliko porcijo. Če imate tudi vi to navado, postrezite hrano raje na manjših krožnikih ali v manjših skledah. Seveda pa teh manjših krožnikov ne bi smeli preveč obložiti s hrano.

Profimedia

Pozabite na hitro pripravljeno hrano.

Maščobe izboljšajo okus jedi, njihov videz in sestavo. V restavracijah s hitro pripravljeno hrano se tega dobro zavedajo, zato pri pripravi jedi uporabljajo obilico maščobe. Raziskava, ki so jo nedavno izvedli v Veliki Britaniji, je pokazala, da imajo porcije jedi iz tovrstnih restavracij za 70 odstotkov večjo kalorično vrednost v primerjavi z istimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalen način.

Ugasnite televizijski sprejemnik.

Ko jeste, ne počnite ničesar drugega. Če se boste osredotočili na prehranjevanje in svoja čutila, boste pojedli veliko manj. Da bi bili pri tem uspešni, med jedjo ne berite, ne glejte televizije in ne poslušajte radia. To svetujejo izvedenci, ki so opazovali navade dveh skupin otrok. Medtem ko je ena skupina otrok jedla v kuhinji brez gledanja televizije ali poslušanja radia, je druga jedla v dnevni sobi pred televizorjem. Pri otrocih iz druge skupine so opazili nagnjenost k debelosti, večina izmed njih pa je zaradi odvečnih kilogramov že imela nekaj zdravstvenih težav.

Profimedia

Čim več sadja in zelenjave.

Če čutite potrebo po večjih porcijah, vključite v obroke več sadja in zelenjave, ki vsebujejo manj kalorij in več vitaminov, mineralov in vlaknin kot denimo mesne jedi z omakami ali sladkarije.

Učite se iz tujih napak.

Ko jeste s člani svoje družine ali prijatelji, jih opazujte, kako jedo, in poskušajte vedno končati za njimi. Z opazovanjem drugih se lahko veliko naučite, še posebej poučno pa je lahko opazovanje ljudi, ki imajo težave z odvečno telesno težo. Primerjajte njihovo vedenje za mizo z obnašanjem tistih ljudi, ki imajo primerno telesno težo, in hitro boste izvedeli, kdo kje ravna napak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta