Preveč navezani na kramo? S temi triki boste s spomladanskim čiščenjem opravili kot bi mignili

Bonbon Bonbon
22.03.2023 06:00

Pomlad je čas novih začetkov in priložnost, da se doma znebite krame. S temi triki vam bo uspelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če v hiši ali stanovanju ne živite sami, se spomladanskega čiščenja lotite vsi družinski člani. Otroci naj bodo, glede na zmožnosti in starost, zadolženi za svoje sobe, starša pa naj si opravila razdelita – nekdo raje sesa, drugi pomiva okna, zato naj prevzameta stvari, ki so jima ljubše. Če živite sami, pa se najprej lotite tistega opravila, ki ga najmanj radi opravljate. Saj bo, če si ga pustite za konec, najverjetneje počakalo do naslednjega leta.

Profimedia

Velikokrat se zgodi, da se v navalu pospravljalne mrzlice stvari lotimo preobsežno. Ne glede na to, ali živimo v trinadstropni hiši ali stanovanju, velikem 50 m2, pomembno je, da se generalnega čiščenja lotimo po prostorih. Šele ko smo en prostor očistili nesnage in odvečne krame, pojdimo v drugega. Ob sočasnem čiščenju in pospravljanju več prostorov se namreč zgodi, da nobenega ne dokončamo, kar nam vzame voljo za naslednji dan in tako pustimo stanovanje v še večjem neredu.

Zaradi obsežnosti in količine prostorov v hiši priporočamo, da se popravljanja lotite po nadstropjih. Klet in podstrešje pa ne potrebujeta tako rednega pospravljanja kot bivalni prostori, zato se ju lahko lotite "le" vsake toliko. Do kopičenja največkrat prihaja zato, ker se od nekaterih oblek in predmetov težko ločimo, velikokrat pa jih shranimo le zato, ker se nam zdi, da jih bomo v prihodnje morda potrebovali. Pri sortiranju zato pomislite, kolikokrat ste jo že imeli oblečeno in kolikokrat jo boste še imeli.

Profimedia

Oblek, ki že leta visijo v omari, najbrž ne boste več oblekli. Nesite jih na kakšno humanitarno organizacijo, v primeru čustvene navezanosti (npr. poročna obleka) pa jo dobro zaščitite in shranite. Obleke z luknjami ali madeži, ki se jih ne da odstraniti, poskusite predelati (če so vam ljube), v nasprotnem primeru pa se sprijaznite, da jih morate zavreči. Podobno storite s predmeti. Vprašajte se, kako pogosto ga uporabljate - če gre za zgrešen nakup, ki ni darilo ob jubileju, lahko kristalno vazo prodate naprej, dodatne vrečke za sesalec, ki se vam je že pred leti pokvaril, pa naj romajo kar v smeti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta