(RECEPTI) Ko se ti zrola! Za dobro voljo pečemo enostavne in zelo slastne rulade

Bonbon Bonbon
19.11.2022 06:00

Čeprav gre za pecivo z močnim retro pridihom, dobra stara rulada nikoli zares ne pade iz mode. Tudi zato, ker nudi toliko možnosti polnjenja in dekoriranja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rulada z malinovo marmelado
Profimedia

Rulada z malinovo marmelado

Sestavine: 3 jajca, 10 dag sladkorja, 10 žlic moke (pol ostre, pol mehke), 1 čajna žlička pecilnega praška, 1 žlica olja, 100 g malinove marmelade, 2 dl sladke smetane

Jajca penasto stepemo, tik preden začnemo stepati, dodamo žlico mlačne vode in ves sladkor. Ko je masa svetla in penasta, dodamo olje, potem začnemo dodajati moko, presejano skupaj s pecilnim praškom. Moko dodajamo postopoma, umešavamo jo pri najnižji hitrosti mešalnika ali z metlico. Maso zlijemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo pri 180 stopinjah Celzija okoli 10 minut. Biskvit mora biti na dotik prožen, če ga prepečemo, se bo rulada drobila in je ne bomo mogli lepo zviti. Ko vzamemo testo iz pečice, naj se nekoliko ohladi. Ta čas segrejemo marmelado, da jo bomo lažje namazali na testo. Po želji lahko marmeladi dodamo malo ruma, soka ali likerja z okusom maline. Testo premažemo z marmelado in pustimo, da se strdi. Na koncu stepemo sladko smetano (nekaj žlic prihranimo za okraševanje) in jo namažemo po marmeladi, potem vse skupaj zvijemo v rulado. Okrasimo jo s sladko smetano in po vrhu naložimo sveže maline.

Pomarančna rulada
Profimedia

Pomarančna rulada

Sestavine: 1,5 dl svežega pomarančnega soka, lupina 1 ekološke pomaranče, 200 g sladkorja v prahu, 6 jajc, 1 žlica koruznega škroba, pomarančna marmelada, sladka smetana

V posodi gladko razmešamo pomarančni sok in koruzni škrob, dodamo sladkor, stepena jajca in drobno nastrgano pomarančno lupino. Vse sestavine dobro premešamo. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko, ga premažemo z oljem in posipamo s sladkorjem v prahu. Testo vlijemo v pekač in pečemo približno 20 minut v pečici, ki smo jo segreli na 180 stopinj Celzija. Vzamemo velik kos alufolije, ga posujemo s sladkorjem v prahu in nanj zvrnemo pečeno testo. S folijo testo zvijemo v rulado in pustimo, da se povsem ohladi. Odvijemo, odstranimo folijo, testo pa posipamo s sladkorjem v prahu in spet zvijemo v rulado. Narežemo jo na rezine in ponudimo s stepeno sladko smetano in z žličko pomarančne marmelade.

Čokoladna rulada s češnjami
Profimedia

Čokoladna rulada s češnjami

Sestavine: 4 beljaki, 3 jedilne žlice hladne vode, 20 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 10 dag moke, 4 dag kakava, šilce češnjevca, 4 žlice češnjeve marmelade, 1/4 l trdno stepene sladke smetane, 40 dag razpolovljenih češenj

Beljake in toplo vodo stepemo v trden sneg, dodamo sladkor in še nekaj časa stepamo, previdno primešamo rumenjake in s kakavom zmešamo moko. Zmes razgrnemo po pomaščenem pekaču, po katerem smo potrosili ostro moko. Biskvit pečemo 15 minut na zmerni temperaturi. Pečeno zvrnemo na kuhinjsko krpo, posuto s sladkorjem, in takoj zvijemo v rulado. Ohlajeno rulado razvijemo in pokapamo s češnjevcem. Namažemo z razredčeno marmelado, obložimo s stepeno sladko smetano, vanjo nalahno pritisnemo razkoščičene češnje, rulado ponovno zvijemo ter okrasimo s smetano in češnjami.

Marcipanova rulada
Profimedia

Marcipanova rulada

Sestavine: 50 dag marcipana, nekaj kapljic poljubne barve za živila, 10 dag masla, 25 dag mlečne čokolade

Maslo in čokolado stopimo bodisi v mikrovalovni pečici bodisi nad soparo, po želji lahko dodamo poljubno aromo (vanilja, konjak, kakšen liker). Ko se masa ohladi, jo nadevamo na plastično folijo tako, da dobimo dve čokoladni salami. Tesno jo zavijemo in ohladimo. Ko sta salami čvrsti, marcipan razdelimo na dva dela. Vsakega posebej razvaljamo, pred tem marcipan pregnetemo z malo sladkorja v prahu in nekaj kapljicami barve. Razvaljan marcipan premažemo z maslom in potem vanj zavijemo čokoladno salamo. Rulado premažemo s stopljeno čokolado, in ko se ta shladi, narežemo rulado na kolobarje in postrežemo.

Rulada s kremo iz grozdja
Profimedia

Rulada s kremo iz grozdja

Sestavine (za šest oseb): 60 g moke, 120 g jedilnega škroba, 6 jajc, 250 g sladkorja, 30 g masla, 200 g sladke smetane, 20 g sladkorja, 30 dag grozdja (pol belega, pol rdečega), 0,5 dl vina, dva lista želatine, vrečka vaniljevega sladkorja

V primerni posodi stepamo rumenjake s sladkorjem, in ko je masa penasta in svetlo rumena, postopoma dodamo moko, presejano s škrobom, in vaniljev sladkor. V drugi posodi stepemo čvrst sneg in ga postopoma umešamo v rumenjake. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlijemo testo, lepo poravnamo in pečemo 15 minut pri 250 stopinjah Celzija. Testo mora biti na otip še prožno. Smetano rahlo stepemo. Želatino namočimo v vodi, jo po 10 minutah ožamemo in razpustimo v segretem vinu. Med stepanjem jo dodamo sladki smetani. Grozdne jagode olupimo in odstranimo peške ter jih vmešamo v smetano. Testo zvrnemo na s sladkorjem posuto platneno krpo in še toplo premažemo s kremo, potem zvijemo v rulado in pustimo stati nekaj ur, preden postrežemo. Po ruladi posujemo kristalni sladkor.

Zelena rulada
Profimedia

Zelena rulada

Sestavine: 600 g špinače, 4 rumenjaki, 4 beljaki, muškatni orešček, žlica nastrganega parmezana, 30 g masla. Nadev: 250 g šampinjonov, 2 dl kisle smetane, sok pol limone, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol, poper

Najprej pripravimo nadev. Stopimo maslo, nanj damo gobe, sok pol limone, sol in poper. Dušimo nekaj minut, da se gobe zmehčajo, potem vse skupaj ohladimo. Špinačo operemo, za minuto jo damo v vrelo vodo, potem odcedimo in dobro ožamemo, da voda odteče. Grobo jo sesekljamo in damo v večjo skledo. Vmešamo maslo, rumenjake, muškatni orešček, sol in poper. Beljake stepemo v sneg, ki ga previdno dodamo špinači. Pekač za rulade namažemo z maslom in ga obložimo s peki papirjem, ki ga prav tako namastimo. Zmes previdno stresemo v pekač, potresemo, da se enakomerno razporedi, in pečemo v ogreti pečici pri 220 stopinjah Celzija približno 10 minut, da se strdi. Vzamemo peki papir in ga potrosimo s parmezanom. Nanj stresemo testo in počakamo nekaj minut, da se ohladi. Papir odstranimo in lepo obrežemo robove. Gobe odcedimo, tekočino pa prihranimo. Stresemo jih v skledo, dodamo smetano, peteršilj, sol in poper po okusu. Če je nadev preveč gost, ga razredčimo s tekočino, ki je ostala od gob. Z nadevom namažemo testo, okrog in okrog pustimo 2 centimetra roba. Po dolgem zvijemo, pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik. Narežemo na rezine in ponudimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta