(RECEPTI) Pečemo in kuhamo z orehi: Pripravite slastne rogljičke, kolače, pa tudi kakšno slano presenečenje

Bonbon Bonbon
30.09.2022 06:00

Hladne jesenske dni si ogrejte s prijetnim vonjem orehov, ki pa še zdaleč niso uporabni samo za sladice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orehovi rogljički
Profimedia

Orehovi rogljički

Sestavine: 30 dag moke, 3 dag kvasa, 4 dag sladkorja, 6 dag masla, 5 dag masti, 3 rumenjaki, sol, limonina lupina, mleko po potrebi.

Orehov nadev: 40 dag orehov, mleko po potrebi, vanilijev sladkor, sladkor, rum, 2 žlici medu, limonina lupina, ščep cimeta, malo muškatnega oreščka.

Kvas raztopimo v žlički mleka, dodamo žličko sladkorja, in ko vzide, zamesimo s preostalimi živili srednje trdo testo. Pokrijemo ga in pustimo, da počiva pol ure. Nato testo razvaljamo za svinčnik na debelo, razrežemo s kolescem trikotnike, jih namažemo s stepenim jajcem in napolnimo z orehovim nadevom. Nadevane zvijemo v rogljičke, ki jih nekoliko zapognemo. Pustimo jih malo počivati, nato pa jih premažemo s stepenim jajcem, ki naj se malo posuši. Pred peko jih ponovno namažemo z jajcem. Rogljičke spečemo v vroči pečici.

Orehov nadev: Orehe zmeljemo, jih poparimo z vrelim mlekom, dodamo vse sestavine, dobro zmešamo. Nadev mora biti bolj suh. Pečene rogljičke potresemo s sladkorjem v prahu.

Jesenski kolač z orehi

Sestavine: 2 vrečki zelenega ali črnega čaja, 200 ml vode, 200 g rozin, 100 g suhih brusnic, 100 g naribane lupine limone, pomaranče in nastrganega ingverja, 100 g nasekljanih orehov in lešnikov, 1 jajce, 100 g rjavega sladkorja, 125 g moke, 1 žlica praška za pecivo, 1 žlica cimeta, 1/4 žličke muškatnega oreščka, malo zmletih klinčkov.

Vrečke s čajno mešanico prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 2,5 minute, nato jih odstranimo. Rozine, suhe brusnice ter nasekljane orehe in lešnike prelijemo s čajem, tako da so vse sestavine prekrite, in pustimo namakati 2 do 3 ure. Jajce in sladkor penasto zmešamo, dodamo moko, prašek za pecivo, cimet, muškatni orešček in klinčke. Na koncu primešamo še suho sadje, ki smo ga pred tem namakali v čaju. Zmes prelijemo v podolgovat namaščen ali s peki papirjem obložen pekač velikosti 25 x 11 centimetrov. Prekrijemo s folijo, da kolač pri peki ne bi preveč potemnel. Pečemo 90 minut v predhodno segreti pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Po uri pečenja folijo odstranimo.

Jesenski kolač z orehi
Profimedia

Njoki z gorgonzolo in orehi

Sestavine: 400 g njokov, 180 g gorgonzole, 150 ml jogurta, 90 ml mleka, 50 g mletih orehov, 30 g masla, 30 ml limoninega soka, sol in bel poper.

V lonec z vrelo slano vodo damo njoke in jih skuhamo po navodilih, ki so na embalaži, vešči jih lahko pripravijo sami. Kuhane njoke odcedimo. V ponvi na zmernem ognju raztopimo maslo, prilijemo mleko, dodamo gorgonzolo in mešamo, dokler se sir povsem ne raztopi. Dolijemo jogurt, limonin sok, dodamo mlete orehe, začinimo z belim poprom in soljo, premešamo in počakamo, da omaka zavre. K pripravljeni omaki dodamo kuhane njoke, rahlo premešamo in postrežemo s solato.

Njoki z gorgonzolo in orehi
Profimedia

Kruh z orehi in lešniki

Sestavine: 90 g orehov, 90 g lešnikov, 200 g kosmičev, 400 g ržene moke tip 1250, 2 vrečki suhega kvasa, 1 žlička soli, 2 žlički sladkorja, 4 dcl mlačne vode.

V veliki skledi zmešamo rženo moko, kosmiče, vrečko suhega kvasa in mlačno vodo. Vse sestavine dobro zgnetemo v testo za kruh. Med gnetenjem dodamo žličko soli in žličko sladkorja. Zgneteno testo pustimo počivati 15 minut. Med tem pripravimo kvasno mešanico iz vrečke suhega kvasa, žličke sladkorja, žličke moke in prelijemo z malo mlačne vode. Zmešamo in pustimo, da stoji 15 minut. Testu zdaj dodamo kvasno mešanico, dobro pregnetemo in pustimo počivati 30 minut. Takrat primešamo še orehe in lešnike, testo ponovno pregnetemo, oblikujemo v kolač in ga damo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač, okrasimo s polovičkami orehovih jedrc ter spet pustimo počivati 15 minut. Takrat ga damo v pečico, ki smo jo prej že ogreli na 200 stopinj Celzija, in pečemo 55 minut. V pečico damo kovinski lonček z vodo, da kruh ne bo presušen.

Kruh z orehi in lešniki
Profimedia

Madžarska orehova torta

Sestavine za testo: 25 dag mletih orehov, 6 jajc, 12 dag sladkorja, 11 dag moke, 2 žlici ruma.

Sestavine za nadev: 3,5 dl mleka, sok ene limone, 1 žlička naribane limonine lupine, 1 žlička cimeta, 15 dag mletih orehov, 2 vanilijeva sladkorja, 2 žlici ruma, 30 dag masla, 12 dag sladkorja, 60 g moke, ščepec naribanega muškatnega oreška.

Za testo najprej ločimo rumenjake od beljakov. Beljake s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg, dodamo polovico sladkorja in še malo stepamo. Rumenjake penasto umešamo s preostalim sladkorjem, dodamo rum, postopoma vmešamo še moko in sneg ter na koncu orehe. Zmes zlijemo v pomaščen pekač premera 24 cm in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, okoli 30 minut. Potem pečico izključimo in pustimo, da se testo v njej ohladi. Za nadev najprej premešamo moko, sladkor, vanilijev sladkor in 1,5 dl mleka, preostalo mleko zavremo in potem vanj vmešamo pripravljeno zmes. Na zmernem ognju mešamo šest do sedem minut, dokler ne nastane gosta krema. Potem jo umaknemo z ognja in pustimo, da se ohladi. V hladno vmešamo mlete orehe, rum, muškat, limonino lupinico in sok, na koncu pa še zmehčano in penasto stepeno maslo. Testo dvakrat prerežemo, plošče namažemo s kremo in jih sestavimo, potem torto s kremo namažemo tudi po obodu in jo okrasimo z orehi. Lahko jo po vrhu tudi prelijemo s čokolado in potem okrasimo.

Image: 318907880, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Namaz iz pečene paprike in orehov

Sestavine: 800 g rdeče paprike, 1 feferon, 2 stroka česna, sok pol limone, ščepec mlete kumine, 1/2 žličke soli, 50 ml oljčnega olja, 30 g krušnih drobtin.

Paprike operemo, obrišemo in damo v ogreto pečico. Pečemo približno 50 minut, vmes obračamo. Ko so paprike pečene, jih olupimo in očistimo semen. Orehe na hitro malo popražimo v suhi ponvi. Paprike narežemo in jih skupaj s feferonom, česnom, sokom pol limone, kumino in orehi damo v mešalec in zmeljemo. Ko je zmes gladka, dodamo sol, oljčno olje in krušne drobtine in še enkrat vse skupaj zmešamo. Damo v majhne posodice in ponudimo s popečenim kruhom ali krekerji, lahko tudi k hrenovkam in drugim kuhanim ali pečenim klobasicam.

Namaz iz pečene paprike in orehov
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta