(RECEPTI) Ko zorijo jagode: Pomladne sladice, ob katerih se boste spet zaljubili

Bonbon Bonbon
05.05.2022 06:00

Je še kaj bolj zapeljivega kot krožnik, poln sočnih, sladkih in dišečih jagod? Z malce kuhinjske spretnosti lahko kraljice zgodnjega poletja spremenite v noro dobre sladice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jagodna torta z belo čokolado
Profimedia

Jagodna torta z belo čokolado

Sestavine: 700 g sladke smetane, 600 g jagod, 300 g moke, 300 g masla, 300 g sladkorja, 250 g bele čokolade, 8 jajc, zavitek instant kvasa, malo soli, rum

Maslo in sladkor z električnim mešalnikom penasto umešamo, nato dodamo jajca. Moko pomešamo skupaj s kvasom in ščepcem soli ter jo dodamo sladkorni masi. Dobljeno maso razdelimo v tri tortne modele enakih velikosti in jih pečemo 30 minut na 180 stopinj Celzija. Oblate dobro ohladimo. Nato 200 g sladke smetane segrejemo do vrelišča in v njej raztopimo na koščke nalomljeno belo čokolado. Kremo razredčimo z nekaj žlicami ruma in jo 12 ur pustimo počivati v hladilniku. S polovico kreme premažemo prvi biskvit in ga okrasimo z 200 g očiščenih in narezanih jagod. Pokrijemo ga z drugim biskvitom in postopek ponovimo. Nato damo na vrh še tretji biskvit. Torto okrasimo s preostankom stepene smetane in z jagodami.

Profimedia

Jagodni sladoled z jogurtom

Sestavine: 3 dl smetanovega jogurta, 60 dag jagod, 4 žlice sladkorja v prahu, 2 žlici limoninega soka, 2 zavitka vaniljevega sladkorja

Jagode očistimo in operemo. Narežemo jih na rezine in zmešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in limoninim sokom ter vse pretlačimo. Dodamo smetanov jogurt in še enkrat dobro zmešamo. Maso prelijemo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik. Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika 20 minut prej, preden ga postrežemo. Ponudimo ga s svežimi jagodami, smetano in piškoti.

Jogurtova krema z jagodami
Profimedia

Jogurtova krema z jagodami

Sestavine: 8 listov želatine, 500 g jagod, sok in lupina limete, 2 zavitka vaniljevega ​sladkorja, 400 g smetanovega jogurta, 2 žlici sladkorja v prahu, 200 ml sladke smetane

4 liste želatine namočimo, ožamemo in raztopimo. Polovico jagod pretlačimo skupaj z limeto, lupino in vaniljevim ​sladkorjem v jagodni pire. Želatino vmešamo v jagodni pire. Ko se ta ohladi in se začne rahlo strjevati, primešamo še drugo polovico jagod, ki smo jih narezali na koščke.

Preostalo želatino uporabimo za jogurtovo kremo. Želatino namočimo, jogurt pa zmešamo s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Želatino raztopimo in počasi vmešamo v jogurt, prav tako stepeno smetano. Jagode in jogurtovo kremo izmenično dajemo v steklene posodice in jih damo za eno uro v hladilnik. Vegetarijanci lahko želatino zamenjajo z rastlinskim želejem, imenovanim agar agar.

Jagodni cmoki
Profimedia

Jagodni cmoki

Sestavine: sveže jagode, 50 dag krompirja, sol, 1 žlica goste smetane ali 3,5 dag masla ali margarine, 20 dag moke, 1 jajce

Krompir skuhamo olupljen ali z olupkom. Ko je še vroč, ga pretlačimo in dodamo maslo, da ostane mehek. Premešamo, osolimo in med ohlajen krompirjev pire zamešamo jajca in moko. Gnetemo, da postane testo gladko. Iz testa oblikujemo svaljek, ki ga narežemo na rezine. V vsako rezino zavijemo očiščeno jagodo in 10 do 15 minut kuhamo na slabem ognju. Cmoke posipamo s prepraženimi drobtinami in sladkorjem.

Palačinke z jagodami
Profimedia

Palačinke z jagodami

Sestavine: 250 g jagod, 250 g jagodnega džema 20 g sira mascarpone 30 g sladkorja v prahu

Spečemo tanke palačinke. Jagode očistimo, operemo in narežemo na kocke. V skledi zmešamo sir mascarpone in sladkor v prahu. Primešamo kocke jagod. Z jagodnim džemom premažemo palačinke, nato po vsaki razporedimo mascarpone in jo zložimo v trikotnik. Palačinke potresemo s sladkorjem v prahu, jih okrasimo s svežimi jagodami in ponudimo.

Jagodna juha
Profimedia

Jagodna juha

Sestavine za pet oseb: 1,2 l mleka ali vode, 1 dag škroba, 2 dag masla, 0,5 kg jagod, belo vino, limonin sok, 2 dag sladkorja, meta

V vrelo vodo ali mleko umešamo podmet iz škroba. Dobro prevremo in ohladimo, dodamo jagode, ki smo jih prej nekoliko podušili na maslu, vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom, začinimo z vinom in limoninim sokom, nekoliko sladkamo. Juho vlijemo v kozarce ali globok krožnik in postavimo na hladno. Preden ponudimo, dodamo kocko ledu, na kockice narezane jagode in okrasimo z meliso.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta